Япония е страна, известна с уникалната си култура, красивите пейзажи и разбира се – екзотичната си кухня.
За всеки чужденец, посетил Страната на изгряващото слънце, е задължително да се наслади на традиционните ястия, в които преобладават съставки като прясна риба и ориз.
В ресторантите и по пазарчетата може да откриете чудесни ястия, приготвени по автентични рецепти, които се предават от поколения. Ако сте решили да посветите част от лятната си ваканция на Япония, ето 10 ястия, които си струва да опитате.
1. Суши
Кое е първото ястие, за което се сещате, когато стане дума за Япония? Със сигурност – суши! Това е ястието, с което японците са познати по целия свят. Традиционната комбинация от бял ориз и сурова риба е нещо, което вече сте опитвали. За щастие в японските заведения се сервират множество и различни видове суши, на които може да се насладите.
2. Сашими
Сашими доста прилича на сушито, но при него липсва оризът. То е направено от сурова риба, нарязана на малки хапки. Сашими може да бъде приготвено от различни видове прясна риба, в зависимост от вашите предпочитания. Това включва риба тон, скумрия, сьомга и др. Комбинира се чудесно със соев сос.
3. Грилована змиорка
Ако обичате нетрадиционните вкусове и не се страхувате да експериментирате с храната, вероятно това предложение ще ви допадне. Грилованата змиорка, известна още като “унаги”, се предлага предимно в ресторантите от висок клас. Тайната на вкусното унаги се крие в специалния сос, включващ соев сос, захар, саке и подправка, наречена мирин.
4. Темпура
Темпурата е доста хранително ястие, което включва морски дарове и различни видове зеленчуци, обвити в специална панировка от брашно и яйца и изпържени в масло. Определено не е най-добрият избор за хората, които стриктно се стремят да запазят фигурата си. Но пък си струва да го опитате поне веднъж!
5. Соба
Соба е ястие, което може да се консумира през цялата година – както топло, така и студено. То включва нудли, направени от елда. Те се овкусяват със специален бульон от сушена риба, към който се добавят соев сос и мирин. Вкусно и полезно.
6. Удон
Още едно традиционно ястие, което да добавите в списъка си с японска храна, която да пробвате, е удон. Ако не сте чували за удон, това е доста популярна храна в островната държава. Представлява дебели нудли, които се заливат обилно с бульон от морски дарове.
7. Онигири
Това ястие е отличен вариант за тези от вас, които предпочитат ястия без месо. Това за оризови топчета, които обикновено имат пикантен пълнеж в средата. Оризовите топчета се увити в всеизвестните японски водорасли, наречени нори. Те често се използват и за приготвянето на суши.
8. Якитори
Зад това привидно сложно име се крие нещо, което може и да сте опитвали – пилешки шишчета на грил. Доста сходно е с пилешките шишчета, които вероятно сте приготвяли вкъщи, но е овкусено с традиционни подправки, които му придават по-екзотичен вкус. Доста често се предлага по фестивали и е типична “улична” храна.
9. Сукияки
Това ястие традиционно се консумира през по-студените месеци и е доста хранително. Приготвя се от телешко месо, зелен лук, домати, гъби и тофу, обикновено в него се слагат и нудли. Има приятен вкус и е доста засищащо.
10. Мисо супа
Мисо супата е известна със своите лековити свойства и японците я консумират често, подобно на пилешката супа по нашите географски ширини. Има множество разновидности, някои се приготвят с водорасли и тофу, а в други се добавят различни морски дарове. Ако ви се отдаде възможност, непременно опитайте тази традиционна супа.
Ако скоро не се очертава да посетите Япония, не унивайте, а поръчайте доставка на суши за вкъщи!
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.