Трапезата на Бъдни вечер е една от най-важните традиции в посрещането на празника Рождество. 24 декември е не само последният ден от великите пости, а навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което у нас се свързва с прераждането на цялата природа.
Затова ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Според църковния канон те задължително са постни, а броят им трябва да бъде нечетен – 7, 9 или 11.
Ако все пак се чудите кой вариант да изберете, имайте предвид, че, колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие си гарантирате за идващата година. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват – боб, жито, леща, ориз, булгур, пуканки, за да набъбва както тях богатството и плодородието.
За всички, които все още нямат никаква идея какво да приготвят на предстоящия празник, дни преди 24 декември ви представяме няколко доста апетитни предложения от сайта „Вкуси ме“. Ето 10 вкусни идеи за трапезата на Бъдни вечер.
1. Зрял фасул с кисело зеле в гърне
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г зрял боб
2 сухи червени чушки
2 червени чушки
2 моркова
2 глави кромид лук
2 с.л. червен пипер
400 г кисело зеле
черен пипер
сол
1 с.л. брашно
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. риган
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
2. Постни сарми от прясно зеле с жито и сушени домати
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
250 г грухана пшеница (жито)
1 малко бурканче сушени домати в зехтин
1 стрък праз лук
200 мл доматен сос
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
3. Зеленчуков гювеч „Jolie“
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 2 порции:
1 тиквичка
250 г гъби печурки (дребни)
1 морков
1/2 глава броколи
3 бр. различни видове пресни чушки
1 стрък праз лук
200 г домати на кубчета от консерва
2-3 стръкчета целина (листа и стебла)
джинджифил пресен – корен, колкото палец
1 връзка магданоз
3 с.л. зехтин
4 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
4. Праз с ориз на фурна
Рецепта на Златка Добрева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 стрък праз лук
1 чаша ориз
1 домат
морков
олио
магданоз
няколко маслини
по желание сурова чушка (може и печена)
5. Сушени чушки с боб и праз лук
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
100 г сушени чушки (около 15 бр в един пакет)
1 кг сварен боб
1 червена чушка (може и без нея)
1 морков
праз лук нарязан на кръгчета – пълна голяма чиния
1 глава кромид лук
3 с.л. домати от консерва на кубчета или млени
1/2 връзка магданоз
3 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. червен пипер
6. Бобено вълшебство
Рецепта на Живко Константинов
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 ч.ч. белен боб
3-4 моркова
1 глава стар лук
2 люти чушлета
сол
червен пипер
риган
чубрица
целина
босилек
червен пипер
7. Соден хляб с чубрица
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. чубрица
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за поръсване
зехтин за намазване
8. Червен боб с кисело зеле
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г червен боб сварен
1.5 кг кисело зеле
1 морков
1 червена чушка
2 глави кромид лук
3 с.л. млени домати от консерва
1/2 връзка магданоз
3-4 бр. дафинов лист
3 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
9. Яхния от праз и картофи
Рецепта на Катя Атанасова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 по-големи стръка праз
4-5 с.л. олио
3 картофа
150 г ориз
100 мл нарязани на ситно домати от консерва
магданоз
сол
червен пипер
10. Гемиста
Рецепта на Десислава Митева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
8 домата
3-4 чушки
1 тиквичка
3 глави лук
4 скилидки чесън
9 с.л. зехтин
1 връзка магданоз
черен пипер
18-20 с.л. ориз
3-4 с.л. черни стафиди
1 ч.л. захар
сол