Наближава 6 декември – Никулден, Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е „слугата“ на Свети Никола. На 6 декември той не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия – варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.
В навечерието на празника на Свети Никола ви предлагаме няколко вкусни идеи, с които да посрещнете гостите или семейството си на Никулден. Лесни, интересни и гарантирано вкусни, рецептите са от сайта Вкуси ме, където ще намерите и точните стъпки за приготвянето на всяка една от тях. А от нас е пожеланието за весел празник и апетитно изкарване на всички именици, рибари и банкери. Да ви е вкусно!
1. Пълнен шаран с гъби в доматен сос
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 кг почистен шаран
500 г гъби печурки
2 големи глави салатен лук
1 стрък праз лук
1/2 връзка пресен копър
1/2 връзка пресен магданоз
2 кутии по 800 г домати на кубчета
1 кутия от 800 г млени домати
250 г печени чушки на малки кубчета
2-3 скилидки чесън
1 лимон
зехтин
2 с.л. захар
черен пипер
сол
2. Пълненият шаран на Jolie
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 голям шаран
500 г гъби печурки
200 г стафиди
200 г орехови ядки
1 връзка целина листа
1 връзка зелен лук
1 голяма глава кромид лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1.5 кг картофи
олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер – малко
морска сол
за украсата:
лилав воден лук
морков
репички
зелена салата
домати
лимони
червена чушка
краставица
магданоз
3. Пъстърва на фурна
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 2 порции:
2 изчистени пъстърви
4 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер на вкус
2-3 листа дафинов лист
десетина черни маслини
3 кисели краставички
олио за намазване
2 скилидки стар чесън
4. Сьомга с хрупкава коричка
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 4 порции:
2 големи котлета или 400 г филе от сьомга
2-3 с.л. песто
зехтин
20-30 г смлени на едро орехи
5. Сьомга с ориз в тесто
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
300 г сьомга
250 г сварен ориз
3 яйца
1 гл. лук
магданоз или копър
сол
черен пипер
За тестото :
200 г масло
200 г брашно
2 жълтъка
35 мл вода
сол
1 яйце за намазване
50 г масло
магданоз или копър
6. Филе от сьомга на тиган и още нещо
Рецепта на Габриела Йорданова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 1 порция:
200 г филе от сьомга
сол
черен пипер
5 малки картофа
100 г грах
зехтин
1 скилидка чесън
2 кафяви печурки
кълнове или свежа салата по избор
3 с.л. масло
7. Пържола от риба тон с песто от мента
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г филе риба тон
за маринатата:
1 скилидка чесън
магданоз
сок от 1/2 лимон
зехтин
черен пипер
сол
за пестото от мента:
20 ароматни листа мента
зехтин
черен пипер
20 г кедрови ядки
сол
8. Печено филе от треска с хрупкава коричка
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
за рибата:
4 бр. по 200 г филе от риба треска или едър хек
скилидка чесън, нарязана на ситно
2 филии хляб
2 с.л. зехтин
1 голям домат
сол на вкус
черен пипер на вкус
за магданозения сос:
1 връзка пресен магданоз
3 с.л. орехови ядки
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
за картофената салата:
600 г картофи
100 г майонеза
див лук
9. Ципура с бял лук и бланширана маруля
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
4 филета от ципура
2 стръка розмарин
1 стрък риган
сол
черен пипер
20 чери доматчета
2 глави бял лук
1/2 лимон
зехтин
бяло вино
За бланшираната маруля:
25 г краве масло
2 марули
сол на вкус
сок от 1/2 лимон
10. Чернокоп (лефер) на скара с лимонов сос
Рецепта на Десислава Митева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
10 бр. изчистен чернокоп
сол
2 лимона
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.