Дните от края на април до началото на юни са периодът, който всички любители на ягодите много обичат. Този сочен и ароматен плод е истински подарък от природата в битката с отслабения имунитет след дългите зимни месеци. Заради големите количества витамин С, ягодите са чудесен начин да подсилим организма си. Те са полезни и за всички, които имат проблеми с лошия холестерол. Малките червени плодчета съдържат елагова киселина и флавоноиди, които също така се грижат за здравето на сърцето.
Ягодите са и сред храните, добри източници на калий, който пък помага за регулиране на кръвното налягане. Сред ползите от яденето на ягоди се нарежда и борбата с диабет тип 2. Важна роля в този случай е отредена за фибрите, които забавят абсорбирането на глюкозата в кръвта.
Ягодите помагат и в борбата с излишните килограми. В 1 чаша ягоди има само около 50 калории. Освен това ягодите съдържат малки количества натрий и захар и никакви мазнини. В комбинация с фибрите, имаме перфектния плод за диета. Често ягодите се използват като основа за много монодиети.
В кухнята ягодите са главен герой на множество сладки изкушения. Според кулинарните историци първият ягодов пай е бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. За древните римляни пък този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.
В търсене на най-доброто приложение на ягодите, днес ви предлагаме вкусен списък с някои от най-интересните рецепти за десерти, в които червеният плод има водеща роля. Сладките изкушения са публикувани в сайта „Вкуси ме“, където ще намерите и точните стъпки за приготвянето на всеки един от тях. Ето 10 уникални десерта с пресни ягоди.
1. Звездички с крем патисери и ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 8 звездички:
за тестото:
200 г пшеничено брашно
40 г пудра захар
100 г студено масло
1 яйце
за крема:
150 г захар
4 жълтъка
30 г пшеничено брашно
330 мл прясно мляко
2/3 с.л. масло
1 пакетче ванилова захар
за декорация:
500 г пресни ягоди
2. Веган пудинг с чиа и ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 ч.ч. кокосово мляко (или друго ядково мляко)
5 с.л. чиа
1 с.л. златен сироп
400 г пресни ягоди
3. Трайфъл с ягоди и крем шампанско
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
8 жълтъка
8 с.л. шампанско
8 с.л. захар
300 г пресни ягоди
7-8 бишкоти
нарязани на дребно сурови ядки шам-фъстък
4. Замразен ягодов бисквитник
Рецепта на Сабина Димитрова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 пакет чаени бисквити
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
1/3 ч.ч. кафява захар
6 с.л. разтопено масло
2 белтъка
1/2 чаена чаша захар
1 ч.ч. сметана за разбиване
2 пакетчета крема сирене
2 чаши нарязани ягоди
5. Тирамису с ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 и 1/2 опаковки бишкоти
500 г маскарпоне
250 мл сладкарска сметана
200 г пудра захар
400 г пресни ягоди
300 мл силно разтворимо кафе (подсладено)
какао за поръсване
6. Бадемова торта с ягоди и крем от бял шоколад
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
за бадемовия кейк:
200 г брашно
200 г бяла кристална захар
120 г сурови филирани бадеми
150 г краве масло + малко за намазване на формата
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
за крема от бял шоколад:
500 г крем сирене Маскарпоне
200 г бял шоколад
500 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
за сглобяване и декорация:
330 г домашен ягодов конфитюр
150 г пресни ягоди
разтопен желатин за намазване на ягодите
7. Свежа салата с ягоди, рукола и ядки
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
200 г пресни ягоди
2 шепи рукола
50 г орехови ядки
20 г филирани бадеми
мед
зехтин
балсамов оцет
8. Панакота с ягодов сос
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
за панакотата:
500 мл течна сметана
200 мл краве прясно мляко
150 г захар
20 г желатин
ванилия
за ягодовия сос:
600 г ягоди
120 г захар
1 с.л. сок от лимон
за украса:
ягоди
листенца мента
9. Чийзкейк с ягоди и екзотични плодове
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 пакета чаени бисквити с аромат на лимон
150 г предварително запечени орехови ядки
125 г меко масло
600 г крема сирене
150 г пудра захар
2 капсула ванилов екстракт
300 мл пълномаслена сметана
300 г ягодов конфитюр
пресни ягоди
сливи
карамбол
физалис
листа прясна мента
10. Сладко от ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 кг изчистени от дръжките ягоди
1 кг захар
2 ч.л. лимонена киселина (или ябълков оцет)