Всяка година, за два дни в началото на лятото, Кюстендил се превръща в притегателен център на всички, които обичат черешите. „Празникът на черешата“ се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.
Началото на изложението е поставено през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“. Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.
И тази година сочното червено изкушение ще събере на едно място хора от цяла България, дошли да видят, докоснат и вкусят разнообразието от сортове череши на кюстендилския овощен край. А „Празникът на черешата“ е истинска феерия от уникални черешови фантазии – дори такива, каквито въображението на човек трудно може да си представи.
В Кюстендил казват, че черешите са предвестници на лятото, ключът от вратата към берекета и успеха. А ние нямаме нищо против подобно твърдение, затова днес даваме път на щастието с помощта на 10 уникални десерта с череши, които вземаме назаем от сайта © Вкуси ме.
1. Черешови чийзкейк-стрели
Рецепта на Сабина Димитрова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
350 г череши
1/4 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. уиски
2 с.л. масло
сок от половин лимон
1 ч.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. бадемов ликьор
250 мг маскарпоне/ 2 пакетчета крема-сирене (по избор)
1 ч.ч. подсладено кондензирано мляко
12 цели бишкоти или маслени бисквити
1/4 ч.ч. филирани бадеми
2. Черешов сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. ядкова пулпа от бадеми (виж Заб.1)
1 ч.ч. ядково прясно мляко от бадеми
1/2 ч.ч. кокосово масло (разтопено)
1/2 ч.ч. олио Шарлан (виж Заб. 2)
5 капки есенция ром
1 ч.л. канела
1,5 ч.ч. кафява захар
100 г черен шоколад (разтопен)
1,5 ч.ч. череши (обезкостени)
ванилов екстракт
За декорация:
черен шоколад + малко олио
филирани бадеми
череши
мента (прясна, няколко листа)
кокосови стърготини
- Забележка 1: остатъка при приготвянето на ядково мляко
- Забележка 2: студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио
3. Кекс с череши и шоколадова заливка
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За кекса:
1 ч.ч. брашно
350 г захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2/3 ч.ч. кисело мляко
2 бр. яйца
1/4 ч.ч. олио
1 бр. ванилия
1 ч.ч. череши (обезкостени, пресни или от компот)
За заливката:
1 к.ч. готварска сметана
50 г шоколад (натурален над 55% какао)
25 г масло
1 с.л. захар
кокосови стърготини (за поръсване)
4. Сладкиш с бели череши
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
80 г масло
100 г кисело мляко
5 г бакпулвер
1 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1/2 ч.ч. захар
1 бр. кора от лимон
1 бр. ванилия
За сладкото от бели череши:
300 г череши (бели)
1/2 ч.ч. захар
За белтъчната смес:
3 бр. белтък
пудра захар
5. Крамбъл-бисквити с череши
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За тестото:
120 г масло (меко)
160 г кафява захар (светла)
1 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко
2 бр. ванилия
1 ч.л. канела
60 г филирани бадеми
200 г брашно
2/3 с.л. бакпулвер
2/3 с.л. сода (за хляб)
За крамбъла:
40 г масло (студено, на кубчета)
100 г брашно
80 г кафява захар (светла)
60 г филирани бадеми
1 ч.л. канела
И още:
16 бр. череши
6. Сладкиш с череши и какаова глазура
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч захар
2 с.л. какао
4 яйца
10 г бакпулвер
60 мл олио
1 ч.ч. гореща вода
1 ванилия
1 с.л. ром
1 к.л. сол
200 г почистени череши
за какаовата глазура:
4 с.л. какао
50 мл вода
50 мл прясно мляко
80 г масло
4 с.л. захар
7. Торта с черешки
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
3 бр. готов блат (с какао)
100 г течен шоколад
50 мл ликьор (шоколадов)
1 бурканче сладко от череши
250 г череши
1 ч.ч. пудра захар
400 г цедено мляко
600 г заквасена сметана
кокосови стърготини (карамелизирани)
шоколадови капки (за украса)
8. Чийзкейк брауни
Рецепта на Мария Дойчева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За брауни слоя:
60 г масло
60 г черен шоколад (над 70% какао)
50 г захар
50 г кафява захар
1 бр. яйца
1 бр. ванилия
щипка сол
40 г брашно
10 г какао
За чийзкейк слоя:
100 г крема сирене
40 г захар
1 бр. яйца
1 бр. ванилия
40 бр. череши (без костилки)
2 с.л. кафява захар
9. Сладкиш с череши
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 с.л. ликьор (лимонов или друг аромат)
600 г череши (почистени)
прясно изцеден лимонов сок (от 1/2 лимон)
1/3 ч.ч. вода
3 бр. яйца
2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
10. Розе Сангрия а ла Jolie
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
750 мл вино розе
6 с.л. ликьор (ягодов)
200 г ягоди
100 г череши
2 с.л. боровинки
1 бр. лимон
лед на кубчета
мента (прясна)
За домашен ягодов ликьор:
500 г ягоди
400 мл водка
100 мл ром
1 ч.ч. кафява захар
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.