Днес ще поговорим за десетте най-харесвани вида сос, като в класацията ни не попадат стандартните – кетчуп, майонеза, горчица. Някои от предложените по-долу сосове се правят на основата на майонеза и горчица, но заради различните съставки, резултатът за вкусовите ни рецептори е напълно различен.
1. Терияки
Сос Терияки е с японски произход и на вид изключително много се доближава до соевия сос. Причината е, че това е една от основните му съставки. Останалите са: захар, мирин и саке (слабо алкохолни напитки, добити при ферментация на ориз). Вкусът му е леко сладникав. Препоръчително е да добавите соса, докато готвите самото ястие, а не, когато е вече готово. Най-добре се комбинира с пилешко месо и сьомга на грил.
2. Чимичури
Сос Чимичури е зеленикав на вид и се приготвя главно от магданоз и кориандър. Сосът произхожда от Латинска Америка, където оригиналната рецепта е била за люта смес, но днес може да го срещнете и без лютите нотки. Също се комбинира добре с пилешко месо, лаврак и сьомга.
3. Цезар
Сос Цезар е изключително широко известен като задължителна част от салатата Цезар. Основната му съставка е аншоа и това го прави доста придирчив към температурата. Може да забравите някой от горните сосове извън хладилника, но с този внимавайте!
4. Ранч
За направата на сос Ранч има много рецепти. Съставката, която стои в основана на всяка от тях, е майонезата. Освен подходящ за различни видове салати, сосът се комбинира изключително добре със скариди – добавя се, когато са вече сготвени.
5. Медена горчица
Както подсказва името, медената горчица съдържа в себе си горчица, мед, майонеза и други подправки. Тя е изключително добър избор, ако ще си приготвяте телешко месо.
6. Винегрет
Сос Винегрет е различим със своя оцетен вкус, тъй като това е основната му съставка. Комбинира се изключително добре със салати, в които не присъстват месо или риба.
7. Витело тонато
Витело тонато е италианско ястие с телешко месо и сос, приготвен специално към него. Сосът съдържа: жълтъци, майонеза, горчица, каперси, риба тон и аншоа.
8. Айоли
Този сос произхожда от Франция и е комбинация на майонеза и чесън. В родината си се сервира с варени зеленчуци, яйца или риба, но е популярен и в Австралия в комбинация с пикантни пържени картофи.
9. Срирача
Срирача е пикантен сос, с произход от град Си Рача, Тайланд. Той е прекрасна добавка към бургери и морска храна. Има също и сос Срирача майонеза, чието име подсказва какъв примес има – този сос не е пикантен.
10. Ромеско
Последен, но не на последно място, е сос Ромеско. Неговата родина е Испания и той традиционно се сервира с риба. Сосът се прави на основата на домати и чушки, затова много се доближава на вкус до нашата лютеница и се комбинира чудесно със свинско месо (кюфтенца).
Лора (да, като Лора на Яворов) е студент по българска филология. Голямата ѝ страст е към историите, раждащи се тихомълком и чакащи да бъдат разказани. Вярва, че във всеки от нас дебне поне едно от „седемте чудеса на света“ – писането и танцът са нейните.