Здравейте отново, читатели! Тук е вашият наивно усмихнат приятел-псевдоинтелектулец – Росен Тенев, който този път е разнообразил малко нещата. Да, точно така, за първи път от едно известно време насам, няма да говорим за поп-култура или контра-култура!
Вместо това, съм тук да споделя с вас няколко кулинарни хитринки, благодарение на които съм успял да оцелея в онези моменти (понякога, по-скоро периоди) от студентските си години, в които не съм имал парите или времето да си сготвя прилична вечеря.
Слагайте шапките и престилките и се пригответе да станете българската, студентска версия на Джейми Оливър, защото този път отброяваме десетте най-бързи, вкусни и достъпни за джоба на един студент гозби!
10. Макарони с риба тон от консерва, яйца и маслини
Кой е казал, че не можете все пак да се храните що-годе здравословно, докато сте мизерни български студенти?! Нужни са ви 400-500 грама макарони или спагети, 2-3 яйца, 200-300 грама маслини и 1-2 консерви риба тон.
Финансов съвет: Препоръчвам рибата да бъде парченца в собствен сос – по-евтина е от филе или всякакви други видове консервирана риба тон. Също така маслините нека бъдат най-обикновени, черни с костилка, но пък, ако се чувствате като баровци…
Слагате макароните да се варят в солена вода. През това време обезкостявате маслините с нож, като ги разрязвате през средата, и после разполовявате с палци. Малко е хамалски методът и маслините не остават цели, но така е, като сте решили, че ще давате парите си на хора, които са ви казали, че могат да ви „направят умни“, вместо да си купите храна, това ви чака… Хо-хооу, това се изплъзна от езика ми, доста неочаквано!
Добре, обратно към рецептата, и ще се опитам да се сдържам занапред. След като сварите макароните, прецедете ги и измийте със студена вода, сипете ги в купа, добавете маслините и консервираната риба тон. Сварете яйцата, докато котлонът все още не е изстинал, за да спестите ток, в случай, че сте на квартира! Нарежете сварените яйца, добавете ги към макароните. Добавете сол на вкус, може би и малко оцет, ако желаете. Разбъркайте добре и сте готови!
9. Варен ориз със спанак и гъби
Окей, 300-400 грама ориз, 10-15 коренчета спанак и 200-300 грама гъби. Нарязвате или накъсвате спанака, както ви дойде по-естествено, може би сте хамали в кухнята, кой знае? Човек, като е гладен… Нарязвате гъбите. Сипвате предварително измития ориз в една тенджера и добавяте вода в съотношение 3 към 1 спрямо ориза, добавяте спанака и гъбите, варите. Периодично разбърквате и следите изпаряването на водата. Естествено, не забравяйте солта. Можете да добавите и соев сос, по ваш вкус. Ястието е готово, когато водата се е изпарила, а оризът е мек и набъбнал. Добър апетит!
8. Патладжан с домати и сирене
Нужни са ви 1-2 патладжана (ако са малки, може да бъдат 2-3), 2-3 домата и около 100-150 грама бяло сирене. По принцип го правя на фурна, защото така не ми се налага да ползвам толкова много мазнина, но отново, ако нямате фурна в квартирата или стаята, ето как да го направите на котлон. Нарязвате патладжана и доматите на кубчета, натрошавате сиренето. Запържвате патладжана, добавяте доматите и най-накрая натрошеното сирене.
* Здравословен съвет: Понеже запържвате ястието на котлон и за тази цел ползвате доста повече мазнина, ползвайте нискомаслено сирене, по възможност, ако нямате, внимавайте в количеството или пропуснете сиренето изобщо.
Разбира се, добавяте сол на вкус, докато го готвите, и не спирайте да разбърквате. Използвайте обонянието си, да ви ориентира кога е готово.
7. Миш-маш
Трябват ви само 3-4 яйца, 2-3 чушки и около 100-200 грама бяло сирене. В случай, че решите: „Една порция ще ми бъде напълно достатъчна“, можете да намалите количеството с една стъпка. Разбивате яйцата, натрошавате вътре сиренето и разбърквате, добавяте сол на вкус. Запържвате чушките, след което добавяте сместа от яйца и сирене. Пържите, докато яйцата не придобият златистожълт, на бели петна, цвят. Не забравяйте да разбърквате сместа често, за да не залепне! Готово! Сега можете да се нахраните добре, след което с нови сили да се завърнете към студентската си депресия тип „Не знам какво правя с живота си!“.
6. Английски печени картофи
Тук вече ще ви е нужна фурна, няма как, освен ако не планирате да излезете в 2:45 като партизани, за да ги опечете на жар в задния двор на кооперацията, крайблоковото пространство, градинката на общежитието или близкия парк.
Бележка: Сами си носите отговорността, ако ви хванат, и по никакъв начин не можете да обвините кретенът в интернет, който ви подхвърля тъпи идеи, не сте деца… Или пък сте, знам ли? Както и да е…
Въпреки завъртяното име, всъщност ястието е доста елементарно. Нужни са ви 2-3 картофа, нека бъдат по-големи, също така и около 200-300 грама сирене – по принцип чедър, но може и бяло. Традиционно по английската рецепта, картофите се пекат цели и с обелките, без да се добавя мазнина… Без дори да се ползва тава, всъщност. Но да кажем, че не се доверявате на обелките, заради вероятна употреба на пестициди и други гадости върху реколтата, можете да ги обелите и сложите в тава. Но ги оставете цели и не ползвайте мазнина.
Сложете ги във фурната и по възможност по-близо до горния реотан. Дръжте ги значително по-дълго време и на по-високи градуси, отколкото стандартните ви печени картофи, защото все пак ги печете цели. Можете да проверявате с нож или вилица, дали са се опекли добре, принципът е същия като при варените картофи. Като боднеш, ако влиза лесно, значи всичко е наред…
След като са готови, разполовете ги с нож и настържете или натрошете отгоре сиренето, докато са още горещи, за да може то да се разтопи. По ваш вкус, можете да поръсите шарена сол или червен пипер и вечерята ви е готова.
5. Кренвирши с гарнитура от домати и краставици
Хубаво е, все пак, от време на време поне да си мислим, че ядем месо. Тук идва ролята на кренвиршите! Трябват ви 2-3 от тях. Ако имате фурна, ги запечете в тава, ако нямате, сварете ги на котлон, колкото да не ги ядете сурови, защото тогава са просто гадни! Нарежете 2-3 домата и още толкова краставици, към тях може да се добави и 1/2-1 глава лук. Сол, оцет и олио на вкус, и така си печелите още една вечер, в която не ви ръмжи стомахът от глад…
4. Принцеси с яйца и сирене/ с кайма и кашкавал
Всички знаете как се правят, затова само ще изредя продуктите. За версията с яйца и сирене ви трябват 1 цял хляб, 3-4 яйца и 200-300 грама бяло сирене. За версията с кайма и кашкавал са ви нужни 1 цял хляб, 200-300 грама кайма и 200-300 грама кашкавал. Някои хора ги мажат и с маргарин най-отдолу, но аз ви съветвам да не го правите… Твърде много мазнини… А и маргарин!?
3. Шопска салата
Едва ли има българско чáдо, което да не знае как се прави тази любима на всички ни салата, която впрочем носи цветовете на нашия трибагреник. Колко символично съвпадение, не мислите ли? Добре, ето какво ви е нужно: 2-3 домата, 2-3 краставици, 200-300 грама бяло сирене, 1/2-1 глава лук. Нарязвате всичко, смесвате, добавяте сол, оцет и олио на вкус, но отново обърнете внимание на маслеността на сиренето и внимавайте с олиото. Разбъркайте добре и салатата е готова.
2. Сурови чушки със сирене
Ето това е нещо наистина бързо и лесно! Продуктите са изброени в името, а количеството е колкото смятате, че ще ви бъде достатъчно. Зависи колко сте прегладнели… Отделяте опашките на чушките с нож, тъпчете вътре сирене, колкото поеме, след което се тъпчете и вие! Био и еко!
1. Студени сандвичи с остатъци от миналия ден
Бъдете изобретателни и оползотворете остатъците от вчерашната си храна, като си направите сандвичи с тях. Само внимавайте какво с какво комбинирате, някой комбинации могат да ви причинят нежелани последствия!
Росен Тенев е автор на текстове, музика и късометражно кино. Възпитаник е на департамент Кино, реклама и шоубизнес в НБУ. Фронтмен и основно творческо лице е на музикалния проект „Слава За Смет“.