Храната е неразделна част от пътуването. Независимо дали хапвате купа юфка в Япония или залъгвате глада с фини френски сирена и франзела, пробването на местната кухня предлага лесен начин да разберете местната култура.
Сайтът Hotels.com е анкетирал около 27 000 пътници от цял свят през месец юни, за да намери най-добрите дестинации за храна. Според проучването, цитирано от Business Insider, Италия царува като дестинация номер едно по отношение на храната. Ето и останалите девет сред 10-те най-вкусни дестинации по света.
10. Индия
Във всеки един район на Индия храната се различава съществено от тази в останалите.
Южната част на страната е известна със своите невероятно пикантни и предимно вегетариански ястия, а на север се ядат картофи и месо (козе, пилешко и агнешко месо, но не и говеждо) с по-леко къри.
Има чудесен хляб, комбинирайте го с кисело мляко.
9. Тайван
Тайванската храна е донякъде подобна на тази в средните и южните провинции на Китай, но също така има някои влияния от японската кухня.
Тайванците използват много морски дарове и свежи тропически плодове – съставки, които лесно се намират на този малък тропически остров край бреговете на континенталната част на Китай.
8. Тайланд
Тайландската кухня има много уникални и силни аромати, които се дължат на подправките, използвани при правенето на местните ястия.
Сред тях са лимонена трева, фъстъци, риба, паста и пикантни люти чушки. Има много къри, супи, ястия от юфка, ароматни плодове и пресни зеленчуци.
7. Мексико
Мексиканската кухня е разнообразна и варира според региона, в който сте.
Пуебла и Оаксака са сериозни хранителни дестинации, известни със сосовете, сирената и шоколадите си, докато Юкатан е мястото за пресни рибни ястия.
Основните продукти в кухнята на Мексико са боб, царевица, домати, картофи, чушки, свинско месо и пилешко месо.
6. САЩ
САЩ е една от най-разнообразните дестинации от културна гледна точка, което означава, че храната е невероятно разнообразна.
Много хора мислят, че хамбургера е единственото американско ядене, но не е така.
Може да добавите мидена супа и руло от омар на североизток, пържено пиле и бисквити на юг или рибни такос на югозапад.
5. Испания
Испания има своите вековни традиции на ястията тапас, но няма вероятно нищо, което да определя испанската храна повече от паеля – кремаво, ароматно ястие от ориз и морски деликатеси.
Съществена съставка в истинското испанско готварство е зехтинът, тъй като Испания произвежда 44% от маслините в света.
4. Китай
Китай е огромна и разнообразна страна и това означава, че кухнята е невероятно различна. От провинция Сечуан, която е известна със своите огнени пикантни ястия до изобретателската храна на улиците в Пекин.
Оризът е незаменима част от повечето китайски ястия. Въпреки това, в много части на Китай, особено в Северен Китай преобладават житните храни като фиде и хлебчета, приготвени на пара за разлика от южен Китай, където преобладава използването на ориз.
3. Япония
Японската храна е невероятно изобретателна, елегантна и изискана.
В действителност има 32 ресторанта с три звезди на Мишлен тук, със 7 повече от Франция, която има само 25 ресторанта с три звезди на Мишлен.
Разбира се, има улици, където предлагат шишчета на скара от пилешко, но има също и много елегантни ресторанти, които предлагат прясна риба с високо качество.
2. Франция
Франция е известна като кулинарната Мека, заради своите маслени сладкиши, леките си пухкави палачинки и пищните ястия.
Няма обаче нищо по-икономично за страната от една проста корава франзела, заедно с парче миризливо сирене и чаша старо вино.
1. Италия
Италианската кухня представлява съчетание от редица регионални готварски традиции, разделени по географски принцип, всяка от които има своите специфични продукти и местни специалитети.
Въпреки че може да се твърди, че пастата и сладоледът са най-добрите неща за ядене в Италия, пицата е най-символичното за страната. Неапол си остава номер едно дестинация за пица със своите вкусни рецепти.