Всяка година, още с първите топли дни, започваме да се оглеждаме все по-често в огледалото и ни се иска, без прекалено големи усилия и като с магическа пръчица, да свалим всичко излишно, което сме успели да понатрупаме по себе си по време на дългите студени месеци.
Отвсякъде ни заливат и всякакви диети, като най-често спряганите са тези, включващи много пресни плодове и зеленчуци. И въпреки че зеленчуците са важна част от пролетното ни меню, то със сигурност не всички са еднакво полезни.
Експертите съветват да хапваме поне по 5 порции от тях на ден, за да си изградим силен имунитет и да се предпазите от много болести, включително диабет и сърдечносъдови болести. Ето 10-те най-полезни зеленчука.
1. Домати
Макар всъщност доматите да са плод, повечето от нас го смятат за зеленчук. Най-полезната съставка за организма е ликопен, който има способност да се бори с мутацията на клетките. Доматите съдържат още витамини A и K, редуцират кръвното налягане и се грижат за очите. Макар че повечето зеленчуци се усвояват от организма най-добре в сурово състояние, доматите са най-полезни леко задушени или на доматен сок.
2. Броколи
Много малко храни могат да се мерят по полезни съставки с непретенциозното броколи. То е сходно по състав на зелето и съдържа бета каротин, витамин C, калций и фолиева киселина. Съставките на броколите се грижат за имунната система, борят се с настинките и редуцират опасността от рак на стомаха, на белите дробове и на ректума. Най-полезни са задушени с малко мазнина.
3. Брюкселско зеле
Малките кръгли зелки на зеленчука са особено важна част от храненето на бременните, тъй като включват фолиева киселина. Тя е разновидност на витамин B, която редуцира опасността от дефекти на ембриона. В брюкселското зеле има витамини C и K, фибри, калий и омега-3 мастни киселини, които се грижат за сърцето, за стомаха и за червата. 100 грама брюкселско зеле съдържат 3.5 грама фибри, което е абсолютно достатъчно за необходимата дневна доза.
4. Моркови
Едни от най-достъпните и полезни зеленчуци, които могат да се намерят на пазара почти по всяко време. Съдържа два от трите най-важни антиоксиданти – витамини A и C, а ако се комбинират с малко слънчогледово олио, ще си осигурите и третия антиоксидант – витамин E. Комбинацията с мазнина е особено важна, тъй като витамин A е мастно – разтворим и се усвоява от тялото много по-добре. Съставките на морковите предпазват очите и клетките от увреждане, грижат се за сърцето и укрепват имунитета.
5. Сладък картоф
Бататът е по-полезен от обикновения картоф, тъй като съдържа съставки, които се борят срещу увреждането на клетките – витамини A и C, магнезий, фибри и желязо. Съставките дават енергия, премахват отровите и регулират храносмилателната система. Ако не можете да намерите на пазара сладки картофи можете да пиете таблетки с екстракт от зеленчука.
6. Тиква
Тиквата е пълна с витамин A, на който се дължи оранжевата и жълта разцветка. Тя съдържа витамин C в големи дози, който се бори с инфекциите и укрепва имунитета. Тиквата е полезна срещу астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тя съдържа калий, магнезий и фибри, които се грижат за стомаха и сърцето. Тиквата помага при безсъние, а тъй като се приема лесно от организма и не тежи на стомаха, тя спомага по-бързата работа на метаболизма.
7. Камби
Независимо дали обичате да похапвате червени, зелени, оранжеви или жълти чушки, те са пълни с полезни съставки. Ако похапвате от тях можете да си осигурите ликопен и фолиева киселина, които са полезни за бременни, а освен това редуцират опасността от увреждане на клетките. По една чушка на ден е достатъчна, за да се погрижите за здравето на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур.
8. Патладжан
Съдържа много полезни съставки за сърцето, тъй като включва антиоксиданти, като насунин – флавоноид, който предпазва клетките на мозъка от увреждане. Те съдържат много фибри и калий, които се грижат за стомаха и червата, редуцират запека и изхвърлят отровите от тялото. Зеленчукът предпазва от сърдечни болести и деменция, но е противопоказен за хора с болна жлъчка.
9. Спанак
Чудесен източник на хлорофил за организма, който включва почти всички нутриенти, от които се нуждаете. Експерти смятат, че ако включвате в диетата си редовно спанак можете да редуцирате риска от болести на сърцето, на дебелото черво и стомаха, както от артрит и остеопороза. Проучванията показват, че спанакът поддържа енергийната функция на мозъка, паметта и яснотата на разума.
10. Чесън и лук
Двата зеленчука включват натурален антибиотик, фитонциди, които действат антибактериално и укрепват имунитета. Лукът съдържа съставки, които редуцират риска от остеопороза. Полезни съставки срещу болести на сърцето и диабет са витамин C и фолиева киселина. Тъй като унищожава бактериите в стомаха и червата, консумацията на лук и чесън не трябва да се предозира, за да не раздразни лигавиците на храносмилателната система.
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.