Националната кухня на Италия е не само сред най-известните, но и сред най-предпочитаните.
Тя е част от Средиземноморската диета, която се счита за изключително здравословен начин на хранене, съдействащ за дълголетие. Нещо повече, тя отразява характера и културата на италианците.
Нека направим едно кулинарно пътешествие и разгледаме десетте най-обичани италиански храни, които завинаги ще останат любими на всички.
1. Пица
Накъде без любимата пица?! Тя добива сегашния си външен вид преди повече от 2 столетия. Днес съществуват всевъзможни разновидности на пица, съчетаващи зеленчуци, сирена, месо, яйца и билки. Това основно италианско ястие е известно в цял свят и е предпочитан избор на малки и големи. Вкусът му е неповторим, когато се приготвя по традиционна рецепта в тухлена пещ. За още по-автентичен вкус се залива с класически доматен сос. Небезизвестен е и сосът с домати, зехтин и босилек, наричан паста помодоро.
2. Паста
Известна у нас като макарони, пастата се е употребявала в Италия още от времето на Марко Поло. За да запазят пастата за дълго време, италианците са слушали тестото и са го ползвали през зимата, когато нямало достатъчно храна. Освен типичните макарони със сирене, с които сме свикнали от деца, популярно ястие в Италия е „паста але фраголе“ или макарони с ягоди, което се яде като основно ястие.
3. Лазаня
Това вкусно италианско ястие е приготвено от слоеве тесто, между които се нарежда различна плънка според предпочитанията. Обикновено за плънка италианците използват кайма, гъби, домати, спанак (за добавяне на зелен цвят към тестото) или други зеленчуци. Отгоре лазанята се наръсва със слой пармезан и се залива със сос бешамел. Днес вече ястието е толкова популярно, че много хора предпочитат да си го сготвят сами у дома. Тъй като тестото за лазаня се приготвя по специална технология, домакините избират готовите кори за лазаня, които можете да откриете в била нова брошура седмична, посветена специално на италианската кухня.
4. Apaнчини
Представете си кръгли запържени оризови топчета, панирани в галета. Италианците ги обожават, а и не само те! Не случайно името им идва от аpaнча – портокал. Оризовите топки, в които може да се слага различен пълнеж по вкус (гъби, доматен сос или моцарела), действително приличат на портокали, след овалването им в галета и панирането им. Аранчините са идеално предястие, което италианците обичат да комбинират с чаша вино.
5. Тортелини
Тортелините представляват италиански кнедли или тестени изделия с различен пълнеж. Той може да е комбинация от сезонни зеленчуци, морски дарове, яйца, риба, месо или сирена. Сервират се в бульон или сос.
6. Тортелони
Тортелоните се различават от тортелините. Въпреки че имената са сходни, това не бива да ви бърка. Тортелоните много наподобяват пастата, по-големи са от тортелините и в повечето случаи се пълнят с листни зеленчуци – спанак и магданоз, и със сирене рикота.
7. Минестрон
Минестрон е италианска гъста крем супа, в която се слагат сезонни зеленчуци. Консистенцията на каша се получава при смилането на зеленчуците в блендер, а често в състава ѝ влиза и боб.
8. Капрезе
Тази традиционна за италианците салата се приготвя от домати, босилек, моцарела и зехтин. Характерно за нея е, че съчетава цветовете на италианското знаме – червено (доматите), бяло (сиренето) и зелено (босилека). Тъй като българският трибагреник съдържа същите цветове, със сигурност ще харесате тази цветова и вкусова комбинация. Италианците ядат Капрезе за предястие.
9. Kpocтaтa
Кростата е позната в Италия още от XV век. Този уникален десерт представлява торта с пълнеж от праскови, боровинки, кайсии и череши или печен пай.
10. Tиpaмиcy
Не случайно оставихме този популярен у нас десерт за най-накрая. Тирамису се превежда като „вземи ме“ и действително трудно можете да му се устои. Той се приготвя от напоени в кафе бишкоти с италианско крема сирене и поръсени с какао.
Тук ще откриете какви други причини освен храната привличат туристите в Италия. А ние ви препоръчваме да опитате любимото си италианско ястие още днес за вечеря!
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.