Вероятно досега не сте обръщали много внимание на изварата, когато минавате покрай рафтовете с млечни продукти в магазина.
Но се оказва, че този продукт трябва да заеме подобаващо място на трапезата и дори да измести други млечни продукти, на които в момента се дава предпочитание. А причините за това ще разгледаме по-долу.
И ако тези причини ви убедят да започнете с редовната консумация на извара, в най-новата фантастико нова брошура в момента изварата се предлага на намалени цени.
1. Изварата е предпочитан продукт сред спортистите, защото съдържа голям процент протеини – 27 грама на чаша извара. Следователно този продукт съдейства за изграждането на мускули. В допълнение изварата съдържа и голям брой незаменими аминокиселини, които осигуряват на организма достатъчно гориво за нормална физическа активност.
2. След физически натоварен работен ден изварата е препоръчително да се консумира за вечеря, за да възстанови претоварените мускули и да съдейства за растежа им, докато спите през нощта. Вечерята с извара ще съдейства и за подобряване на съня.
3. Изварата предпазва здравето на костите, като доставя изграждащите ги елементи фосфор и калций. Както калцият, така и фосфорът са жизнено необходими за поддържане на здрава структура на костната тъкан. Освен тях изварата съдържа и желязо, магнезий и разбира се лактоза.
4. Благодарение на съдържанието на калций в изварата, тя заздравява не само костите, но и ноктите, и косата. А и е подходяща за абсолютно всяка възрастта – от деца до възрастни.
5. Изварата съдържа предостатъчно количество рибофравин или както още е известен – витамин В2. Той съдейства за преобразуването на приеманите протеини, въглехидрати и мазнини в енергия. В една чаша извара се съдържа приблизително 0,4 грама рибофлавин, докато дневната нужда при мъжете е от 1,3 мг дневно, а при жените – 1,1 мг дневно.
6. Изварата е отличен диетичен продукт за хората, които се стремят да отслабнат. Те спокойно могат да включат обезмаслена извара в диетата си, като дори съществува диета за отслабване с извара.
7. Твърди се, че съществува връзка между консумацията на извара и превенцията на ракови заболявания. Йохана Будвиг, германски биохимик, разработва диетата Будвиг през 50-те години на миналия век, която включва консумиране на ленено масло, смесено с извара.
Д-р Будвиг проучва комбинацията от извара и ленено масло, като счита, че съчетани с протеините, омега-3 мастните киселини са по-достъпни за телесните клетки, а от своя страна лененото масло може да спре растежа на раковите клетки. Повече за диетата Будвиг можете да прочетете тук, но така или иначе все още няма научни доказателства, че раковоболни хора възстановяват здравето си от тази диета. И все пак изварата може да участва в превенцията на рака.
8. Консумацията на извара е отлична профилактика и за редица други заболявания, включващи атеросклероза, хипертония, остеохондроза, туберкулоза, анемия, затлъстяване.
9. Цената на изварата е в пъти по-ниска от тази на сиренето, което ви спестява много разходи.
10. Изварата може да участва в редица ястия, в които традиционно сте свикнали да използвате сирене. Лесно обаче можете да замените сиренето с извара в тези храни и те да са не по-малко вкусни. Такива предложения с извара са соленки с извара, чушки бюрек, пърленки с извара, всякакви разядки, пица и сладкиши.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.