Императорско плодче, лиций, китайска шипка, вълчи боровинки, плодът на дълголетието – може да срещнете годжи бери под най-различни наименования. Благодарение на доказаните си полезни качества, този плод придоби славата на една от най-популярните суперхрани по света.
Разбира се, в България не оставаме по-назад от тенденциите и годжи бери може да се намери почти във всеки хранителен магазин.
В Китай, Тибет и Монголия, откъдето всъщност произлиза, този интересен плод е познат от хилядолетия. Използва се широко както в кулинарията, така и в медицината. Според легендата столетниците от Хималаите се хранят именно с този плод.
Какво прави тази храна толкова специална? Подбрахме 10 от доказаните ползи за здравето от редовната консумация на „плода на дълголетието“ годжи бери.
10. Подобрява храносмилането
Плодовете на годжи бери благоприятстват производството на храносмилателни бактерии в стомаха. Високото съдържание на фибри в червените плодчета стимулира храносмилането и подобрява цялостното състояние на храносмилателния тракт.
9. Възстановява мускулите
Годжи бери стимулира растежа на мускулите и облекчава болката. Това се дължи на високото съдържание на протеин и аминокиселини в плодовете. Това е плодът с най-високо съдържание на растителен протеин – 16% от теглото на едно зрънце.
8. Предпазва от стрес
„Вълчата боровинка“ свежда до минимум нивата на кортизол, който организма ни произвежда при стресови ситуации. Плодовете имат свойството да възстановяват тялото от негативния ефект на стреса и да успокояват нервната система.
7. Помага при отслабване
Вкусните плодчета са хит в битката с наднорменото тегло. Консумацията на годжи бери може да ускори метаболизма до 5 пъти, което допринася за по-бързото редуцирането на теглото.
6. Възстановява зрението
Плодовете съдържат голямо количество витамин А, известен като витамина на здравите очи.
5. Предпазва от рак
Комбинацията от незаменими витамини и антиоксиданти успешно защитават тялото от появата на ракови клетки. Те унищожават свободните радикали в кръвта, като по този начин пречистват тялото от натрупаните токсини.
4. Подобрява съня
Редовната консумация на суперхраната доказано подобрява качеството на съня.
3. Намалява нивата на „лошия холестерол“
Освен това годжи бери е незаменим съюзник в борбата с високото кръвно налягане и аритмията.
2. Подсилва имунната система
Плодът е богат на витамин С и цинк, които са известни със своите имуностимулиращи свойства. Те предпазват от болести и възстановяват тялото по-бързо, особено след операция или заболяване.
1. Забавя стареенето
Плодът съдържа 21 ценни минерала и различни антиоксиданти. Благодарение на тях редовната консумация на чудодейния плод води до забавяне процеса на стареене и появата на бръчки.
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.