В студеното време топлите напитки са изключително предпочитани – любима чаша мляко с какао преди сън или сутрешна чаша чай.
А ароматът на канела, какао, шоколад, красивата аранжировка и приятната компания могат да ни карат да се почувстваме по-щастливи в мразовитите зимни дни.
Ето 10 предложения за приятни, но и полезни напитки, подходящи при минусови температури.
10. Ягодов чай
Необходими продукти:
5 г мента
20 г мед
5 г захар
150 г замразени ягоди
360 мл вряща вода
Начин на приготвяне:
Запарете ментата и замразените ягоди с врящата вода, добавете меда и захарта и разбъркайте внимателно.
9. Пикантна ябълкова напитка
Необходими продукти:
Настърганата кора от един портокал
2 канелени пръчици
3 чаши ябълков сок
4 звездовидни анасона
Начин на приготвяне:
Завийте в парче марля портокаловата кора, анасона и канелата. Поставете вързопа в подходящ съд, изсипете ябълковия сок и оставете да заври на слаб огън. Свалете от огъня и оставете да престои поне 5 минути, като покриете съда. След това махнете марлята с подправките.
8. Греяно вино
Необходими продукти:
250 мл червено вино
пръчка канела
30 г захар
1/2 портокалова кора
1/2 лимонова кора
1/2 ябълка
смляно индийско орехче
канела
карамфил
Начин на приготвяне:
Нарежете лимоновата и портокаловата кора на тънки резени. В тенджера сложете захарта, кората от лимона и портокала, канелата, карамфила, щипка индийско орехче и ябълката. Налейте виното, разбъркайте добре и оставете виното да се загрее почти до завиране. Внимавайте, ако виното заври, алкохолът ще се изпари, затова следете внимателно процеса.
7. Какао с бонбони и канела
Необходими продукти:
6 с.л. какао на прах
2 чаши вода
захар на вкус
2 чаши мляко
3 зрънца кардамон
канела
бонбони маршмелоус
Начин на приготвяне:
Смесете водата, млякото и кардамона и ставете течността да заври. Какаото на прах се смесва със захарта, добавя се малко вряща вода и се разбърква добре. Какаовата течност се изсипва на тънка струйка към врящото мляко с кардамон. При сервиране поръсете какаото с канела на прах и гарнирайте с бонбони маршмелоус.
6. Зимно кафе с подправки
Необходими продукти:
1 чаша еспресо
50 мл мляко
10 г черен шоколад
1 ч.л. мед
джинджифил на прах
кардамон
какао на прах за декорация
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада с меда на водна баня, добавете подправките. Изсипете еспресото и разбъркайте. Разбийте млякото на пяна и добавете към кафето. Поръсете с какао на прах.
5. Боровинково-портокалов пунш
Необходими продукти:
250 мл сок от червена боровинка
250 мл портокалов сок
75 мл вода
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
захар на вкус
портокалови кори
Начин на приготвяне:
В тенджера смесете портокаловия и боровинковия сок, добавете водата, захарта и подправките. Сложете на котлона, докато сместа се загрее добре, но е важно да не завира. Захарта трябва да се разтвори напълно. Изсипете пунша в подходяща кана. Украсете с резен лимон и портокал. Сервирайте горещ.
4. Ирландско кафе
Необходими продукти:
80 мл черно кафе
40 мл уиски
1 ч.л. кафява захар
30 мл бита сметана
Начин на приготвяне:
Към черното горещо кафе добавете захарта и уискито и разбъркайте. Изсипете в чаша и гарнирайте с бита сметана.
3. Сок с ракитник
Необходими продукти:
1 литър вода
150 мл мед
5 г карамфил
5 г канела
30-40 г пресен корен от джинджифил
2 портокала
80 г ракитник
Начин на приготвяне:
Сварете ракитника (познат и като облепиха) във вряща вода за 15 минути. Отстранете пяната и махнете тенджерата от котлона. Прецедете сока и оставете малко да се охлади. В отделен съд сложете водата да заври, добавете меда, докато се разтвори напълно, след това прибавете нарязания на ситно джинджифил, карамфила, канелата и нарязания на филийки портокал. Оставете да къкри на тих огън за 10 минути. Свалете от котлона и оставете напитката да се охлади. Прецедете, добавете вече сварения сок от ракитник и разбъркайте добре.
2. „Пушено“ греяно вино със сливи
Необходими продукти:
5 г черен чай
50 мл сок от череши
20 г мед
150 мл сухо червено вино
1/2 портокал
4 сини сливи
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Смесете черешовия сок и черния чай и оставете на котлона за 5-7 минути да се загрее, но не и да завира. Добавете червеното вино, меда, канелата, сушените сини сливи и нарязания портокал и оставете да се сгорещи в продължение на 10-15 минути.
1. Хималайски чай
Необходими продукти:
2 чаши мляко
1 чаша вода
15 г листа от черен чай
кардамон
3 пъпки от карамфил
3 зърна черен пипер
1-2 см пресен корен от джинджифил
щипка настъргано индийско орехче
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Настържете корена от джинджифил. В хаванче стрийте останалите подправки. Сварете млякото с водата. Добавете подправките и настъргания джинджифил и варете на слаб огън. Добавете захар на вкус и разбъркайте добре. Добавете чаените листа и варете още 4-5 минути.
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.