Всеки начинаещ готвач има един сериозен проблем – как да се справи с мерките в кухнята. Какво количество побира чаената чаша, посочена в рецептите, и с колко тя е по-голяма от кафената? Еднаква ли е щипката сол при всички готвачи и колко пълна трябва да е супената лъжица?
Как да определим без помощта на кухненски кантар половин килограм лук или колко от доматите, които имаме в хладилника, са достатъчни за рецепта, в която са ни нужни, да речем, 300 грама? Въпросите са много, а отговорите често изглеждат пълно табу.
Ако и вие сте изпадали в подобни дилеми, днес ви предлагаме ценен справочник за начинаещи кулинари с 10 от най-използваните кухненски мерки. Списъкът е повече от полезен, а на вас ви остава единствено да запретнете ръкави и да се развихрите с пълна сила в кухнята. Бон апети!
1. Водна чаша
(вместимост 200 мл)
Сол – 220 грама
Ориз – 210 грама
Кристална захар – 220 грама
Прясно мляко – 200 мл
Оцет – 200 грама
Пудра захар – 180 грама
Растително масло – 200 мл
Грис – 200 грама
Галета – 150 грама
Брашно – 150 грама
Смлени орехови ядки – 120 грама
Нишесте – 100 грама
2. Кафена чаша
(вместимост 100 мл)
Сол – 110 грама
Ориз – 105 грама
Кристална захар – 110 грама
Прясно мляко – 100 мл
Оцет – 100 грама
Пудра захар – 90 грама
Растително масло – 100 мл
Грис – 100 грама
Галета – 75 грама
Брашно – 75 грама
Смлени орехови ядки – 60 грама
Нишесте – 50 грама
3. Чаена чаша
(вместимост 240 мл)
Сол – 265 грама
Ориз – 250 грама
Кристална захар – 265 грама
Прясно мляко – 240 мл
Оцет – 240 грама
Пудра захар – 215 грама
Растително масло – 240 мл
Грис – 240 грама
Галета – 180 грама
Брашно – 180 грама
Смлени орехови ядки – 150 грама
Нишесте – 120 грама
4. Супена лъжица
Сол – 15 грама
Ориз – 30 грама
Кристална захар – 20 грама
Прясно мляко – 15 мл
Оцет – 10 мл
Пудра захар – 18 грама
Растително масло – 20 грама
Грис – 20 грама
Галета – 12 грама
Брашно – 10 грама
Смлени орехови ядки – 10 грама
Нишесте – 20 грама
5. Чаена лъжица
Сол – 8 грама
Ориз – 10 грама
Кристална захар – 10 грама
Прясно мляко – 6 мл
Оцет – 5 мл
Пудра захар – 5 грама
Растително масло – 5 грама
Мед – 10 грама
Галета – 6 грама
Брашно – 3 грама
Смлени орехови ядки – 4 грама
Нишесте – 10 грама
Сода бикарбонат – 5 грама
Бакпулвер – 5 грама
6. Щипка
Сол – 1 грам
Захар – 1 грам
Червен пипер – 1 грам
Черен пипер – 1 грам
Брашно – 1 грам
Сода бикарбонат – 1 грам
Бакпулвер – 1 грам
Чубрица – под 1 грам
Други сухи подправки – под 1 грам
7. Шепа
Сол – около 80 грама
Захар – около 80 грама
Черен пипер – около 80 грама
Брашно – около 80 грама
Галета – около 80 грама
Ориз – около 50 грама
Жито – около 55 грама
Грис – около 70 грама
Чубрица – около 70 грама
8. Бучка
Макар в рецептите мярката 1 бучка да присъства изключително рядко, със сигурност е добре да се застраховате и да я имате предвид, ако случайно някога ви се наложи да я използвате.
Захар – 6 грама
Мая – 12 грама
Сирене, колкото кибритена кутийка – около 30 грама
Кашкавал, колкото кибритена кутийка – около 30 грама
9. Яйце
Най-лесният вариант е, когато в рецептата е посочен точният брой яйца, които са ни необходими. Случва се обаче и яйцата да са посочени в грамове.
С черупка – 57 грама
Без черупка – 50 грама
Белтък – 30 грама
Жълтък – 18 грама
10. Зеленчуци
Средно голям картоф – около 100 г
Голяма глава лук – около 100 грама
Малка глава лук – 30-40 грама
Морков – 40 грама
20 – 25 броя чушки „Сиврия“ – 1 килограм
12 – 14 броя чушки „Капия“ – 1 килограм
Средно голям домат – около 100 г
Готово! Вече сте истински професионалист в кухнята. А ако ви трябват вкусни рецепти, за да демонстрирате новите си кулинарни умения, може да ги намерите в сайта © Вкуси ме. Успех!
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.