Обичате да пътувате! Обичате кафе! А опитвате ли различните видове на местата, които посещавате? По света има няколко основни вида кафе напитки, като най-популярната естествено е кафе еспресо. То се сервира в чаша от 60 мл. В Италия ще ви напълнят чашката около 2/3 или около 30-40 мл. У нас под нормално еспресо се разбира 50-60 мл.
Идеалното еспресо има плътна, златисто-кафява кремообразна пяна на повърхността. Ако каймакът е добър, при добавянето на захарта тя ще плува на повърхността за около секунда, преди бавно да потъне към дъното. Има обаче места на планетата, където влагат малко повече криейтив. Ето 10 от най-екзотичните кафе напитки по света.
1. Cafe Touba
Cafe Touba е традиционна кафе напитка в Сенегал. Името му идва от свещения Туба и в началото се е консумирало само от членовете на мюсюлманското братство Mouride, но сега вече е достъпно за всички. Консистенцията се получава от мляно печено кафе на зърна и африкански черен пипер. Африканският (или гвинейският) пипер е най-важната съставка, отличаваща Touba от обикновеното кафе.
2. Yuanyang
Yuanyang може да опитате в Хонконг. Напитката се състои от равни части еспресо, черен чай и кондензирано мляко. Сервира се по желание горещо или с лед.
3. Café Con Miel
Café Con Miel е испанска кафе напитка, която се получава с мед, късо кафе и топло мляко. Накрая сместа се поръсва с канела.
4. Mazagran
Mazagran e португалска охладена кафе напитка. Получава се от смесването на еспресо, вода, лед и лимонов сок.
5. Cafe De Olla
Cafe De Olla може да опитате в Мексико. Приготвя се, като към една супена лъжица еспресо се добавя една лъжица piloncillo – тръстикова захар, и се допълва с вода. В чашата се поставя и пръчица канела.
6. Wiener Melange
Както подсказва самото име – Wiener Melange, тази напитка се сервира в Австрия. Начинът на приготовление е следният: към едно еспресо се добавят жълтък и две супени лъжици захар. Най-отгоре се слага бита сметана.
7. Pharisaer
Pharisaer е немска кафе напитка, която съдържа четвърт чаша черно кафе, два шота ром, една лъжица захар и бита сметана.
8. Flat White
Тази напитка може да опитате в Австралия и Нова Зеландия. Състои се от късо кафе, топло мляко и мляко на пяна. Flat White е и най-добрият инструмент в ръцете на кафе-творците, известни като баристи.
9. Red Eye
Това е американска кафе напитка, която се получава при смесването късо еспресо с шварц кафе.
10. Ristretto
Така италианците наричат много по-късото от обичайното за тях късо еспресо. От италиански ristretto означава „ограничен“, като водата е компонентът в кафето, който именно е ограничен.
Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.
Супер интересно!