Безспорно сред най-популярните идеи за приготвяне на риба за Никулден е рибникът по Никулденски – шаран, изпечен в тесто с плънка от стафиди, орехи, лук.
Класиката за празника – шаранът, може да се приготви също пълнен или просто изпържен. В деня на свети Никола на трапезата трябва да има и постни ястия като варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
И тъй като на този ден се канят роднини, кумове и съседи, празнично и в подкрепа на всички домакини, решихме да събере на едно място някои от вкусните предложения за Никулденската трапеза. Ето 10 оригинални кулинарни идеи за Никулден, с които да избягате от традиционния шаран.
1. Сьомга на тиган с босилково песто
Два продукта – сьомга и босилково песто, които добиват широка популярност у нас през последните години.
За 2 порции са ви необходими:
2 котлета сьомга
2 ч.л. босилково песто
сол на вкус
черен пипер на вкус
За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!
Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5-2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.
- Сьомгата се осолява и се поръсва с черен пипер.
- Пече се на оребрен тиган. След като се изпече от едната страна (около 3-4 минути) се обръща и изпечената страна се намазва с 1 ч.л. босилеково песто.
2. Медена сьомга с пармезанови аспержи
Босилекът не е любима подправка на всеки и затова ето една идея как да приготвите любимата сьомга. За гарнитура сме подбрали аспержи с пармезан.
Необходими продукти за 2 порции:
2 котлета сьомга
1/2 връзка аспержи около 20 броя
5 с.л. пармезан (настърган)
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. зехтин
1/3 ч.л. черен пипер
сол
1 кафяна чаша зеленчуков бульон
Признавам си доскоро имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. След като опитах тази сьомга с мед на тиган, мисля все по-често рибата с интересен цвят да присъства на трапезата ми.
- Аспержите се почистват добре с помощта на белачка и се нареждат един до друг в тавичка за печене. Посоляват се. Поръсват се с прясно настърган пармезан. На дъното на тавичката се излива зеленчуковият бульон. Пекат се до готовност (около 25 минути) на умерена фурна.
- Сьомгата се измива, оставя се да се отцеди, след което се осолява.
- През това време се подготвя сосът, с който ще се намаже рибата. Медът се смесва със зехтина и черния пипер и се бърка до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави 1 с.л. горчица в соса.
- Котлетите сьомга се поставят върху предварително загретия оребрен тиган. Рибата се „запечатва“, като се пече по 2 минути от двете страни. След това се намазва със соса и се пече до готовност.
- Сервира се с гарнитура с аспержите с пармезан.
3. Пъстърва с медено-горчичена коричка
Поредното наше предложение за риба, която се комбинира добре с медената горчица.
Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
500 г картофи
1 глава лук (нарязан на едро)
1 ч.л. сомак
сокът на 1/2 лимон
2 с.л. зехтин
сол на вкус
1 с.л. мед
1 с.л. горчица на зърна
1 с.л. дижонска горчица
няколко капки соев сос
сол на вкус
1 щипка шарен пипер (прясно смлян)
Тъй като съм живяла известно време в Америка, там открих готовата медена горчица, която беше един от любимите ми сосове. Сега обаче реших да си приготвя соса сама като смесих мед, дижонска горчица и горчица на зърна. Добавих и няколко капки соев сос. Приготвянето на пъстървата отнема само около 30 минути и опитът определено си заслужава времето, така че опитайте рецептата!
- Пъстървите се почистват добре, осоляват се и се поръсват с черен (или шарен) пипер. Слагат се в тавичка с незалепващо покритие в загрята фурна за около 30 минути.
- През това време двата вида горчица се смесват с меда и соевия сос. 6-7 минути преди да извадите рибата от фурната я намажете с медено-горчичния сос.
- Сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи се смесват с лука (добре е да го намачкате с ръце с малко сол), сумака, зехтина и лимоновия сок. Добавят се сол и шарен пипер на вкус. Салатата се обърква добре.
- Рибата се поднася топла със салатата.
4. Пъстърва с майонеза и картофи
Това е една от най-приложимите рецепти в домашни условия – в почти всяка кухня има винаги необходимите продукти.
Продукти за 4 порции:
4 броя пъстърва
200 грама майонеза
500 грама картофи
сол
няколко стръка магданоз
В големите супермаркети можете да намерите основно 3 вида пъстърва – пушена, замразена или сурова. Идеалният вариант за рецептата за пъстърва с майонеза и картофи е да купите сурова, по възможност жива. Във все повече рибни магазини предлагат услугата да почистят рибата, да премахнат вътрешностите и главата. Така че, ако искате да си улесните готвенето и да купите прясна риба, потърсете такава в специализираните рибни магазини.
- Картофите се почистват и се нарязват на тънки колелца.
- Пъстървата се измива, осолява се и във всяка една се поставя по 1-2 стръка магданоз. Намазва се обилно с майонеза.
- Поставя се върху фолио, върху което са наредени картофите – също осолени леко и намазани с майонеза.
- Пъстървата се завива във фолиото и се пече на умерена фурна около 25 минути. В тавичката, в която се пече рибата, се налива 1 ч.ч. вода.
- После фолиото се разтваря и се оставя рибата за още 15-20 минути да се запече отгоре.
- Може пъстървата да се сервира директно с фолиото отгоре, с няколко резена лимон. Другият вариант е да махнете фолиото.
- За гарнитура изключително подходящ е сос тартар.
5. Пъстърва с орехи и печени домати
Още едно предложение за приготвяне на пъстърва за Никулден.
Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
4 с.л. орехи изчистени
сол на вкус
черен пипер на вкус
500 грама домати
200 грама праз
1 скилидка чесън
2-3 с.л. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. зехтин
Пъстървата си остава една от най-популярните риби заради доброто съотношение цена/качество (вкус). Реших да я изпека на фурна, като, след като я осоля, я напълвам със сурови орехи. Харесва ми комбинацията от ядковия вкус с този на рибата. Като гарнитура сложих печени домати. Към тях прибавих и гарнитура от зелена салата.
- Доматите се нарязват на парчета, поставят се в тавичка и се осоляват.
- Върху тях се слагат нарязаните на ситно магданоз, чесън и праз. Поливат се с малко зехтин.
- Запичат се около 40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
- Пъстървата се измива, осолява (най-добре със смляна морска сол), подправя се с черен пипер и се пълни с пресните орехи.
- Пече се в загрята фурна около 35 минути до готовност. Поднася се с гарнитурата от печени домати.
6. Скумрия на фурна
Това е навярно една от най-приготвяните рибни рецепти у нас, не само за Никулден. Ниската цена на скумрията в сравнение с останалите риби обяснява широката популярност на печената скумрия.
Необходими продукти за 2 порции:
2 броя скумрия
1 лимон
2 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол
Няма нищо необичайно в тази рецепта – един от десетките варианти на рецепти за скумрия на фурна.
- Лимонът се нарязва на тънки филийки. Скумриите се осоляват.
- Във всяка от скумриите се слага по няколко филийки лимон и една скилидка чесън, нарязана на парчета.
- Прибавете и по 3-4 лъжици доматено пюре.
- Оставете скумриите в предварително намазнена тавичка, с малко вода и останалото доматено пюре. Пече се в умерена фурна до готовност.
7. Филе от ципура с гарнитура
За любителите на по-изтънчените и деликатни вкусове е следващото ни предложение за филе от ципура с гарнитура от зелена салата с булгур и нар.
Необходими продукти:
2 филета ципура
1 яйце
1 щипка пипер меланж
1/2 ч.л. магданоз сух
1/2 ч.л. мащерка суха
1/2 ч.л. кориандър сух
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
1 зелена салата
4 с.л. булгур
3-4 с.л. зърна от нар
сол на вкус
1-2 с.л. зехтин за салатата
олио за пържене
Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.
- Салатата се нарязва и се разбърква със сварения, отцеден и изстинал булгур и зрънцата нар. Осолява се и се добавя зехтин на вкус.
- Сухите подправки се смесват с брашното и галетата.
- Рибата се осолява леко, овалва се в панировката, после се потапя в разбито яйце, после пак в панировката и се пържи в силно сгорещеното олио.
8. Рибни хапки с къри
Почитателите на азиатската кухня, богатия аромат на кърито и бързите рецепти могат да сложат на никулденската трапеза рибни хапки с къри.
Необходими продукти за 2 порции:
400 грама филе от бял амур
1 ч.л. къри
1 щипка куркума
сол на вкус
черен пипер на вкус
Белият амур е руска риба, която аз реших да съчетая с една типично азиатска подправка – къри. Единственото, което е необходимо е рибата да е филетирана. След това трябва да я нарежете на парченца, големи колкото хапка. Осолете леко рибата и по желание ѝ сложете малко черен пипер (или пипер меланж).
После филенцата от бял амур се овалват в къри. Запечете парченцата от всички страни на оребрен тиган. Аз лично я пека без мазнина. Ако решите от белия амур да направите основно ястие, а не предястие – поднесете рибата с някаква салата или ориз (все пак я направихме по азиатски).
9. Пържен бял амур
Ако сте избрали да сложите на никулденската си трапеза бял амур, можете да го приготвите като шарана – пържен.
Необходими продукти за 2 порции:
400-500 грама бял амур
брашно и галета за овалване
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене
Измийте рибата и я подсушете. Осолете я леко, най-добре с морска сол, поръсете по желание с черен пипер. Преди да я потопите в тигана със сгорещеното олио, оваляйте рибата първо в брашно, а после в галета.
Пържете до златисто, извадете и оставете мазнината да се отцеди върху хартия. Сервирайте рибата със зелева салата и лимон.
10. Октопод на тиган с чеснови картофи
За тези, които не обичат риба, но пък са страстни почитатели на морските дарове.
Необходими продукти:
700-800 грама октопод москино
1 кг картофи (сварени и смачкани)
вода
1 кафена чаша зехтин
1 ч.л. лимонов черен пипер
2 с.л. балсамова редукция
2 с.л. рибен сос – екстракт от аншоа, захар, лимонов сок
няколко капки соев сос (лек)
сокът на 1/2 лайм
сокът на 1/2 лимон
2-3 с.л. винен оцет
1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
1 дафинов лист скъсан на 3
няколко зърна бял пипер
- Почистеният октопод се оставя да се свари (около 40-45 минути) на не много силен огън в подсолена вода с няколко зърна бял пипер и дафиновия лист.
- Картофите, след като се сварят и обелят, се намачкват добре, добавя се сол, винен оцет, няколко лъжици зехтин, черен пипер и счукан чесън (3-4 скилидки, останалите се оставят за дресинга). Ако картофите са прекалено твърди, се добавя малко вода.
- Докато се свари октоподът, можете да приготвите дресинга. Останалият чесън се пресова, залива се със зехтин, балсамова редукция, соев сос, рибен сос и сока от лайма и лимона. Прибавя се лимоновият черен пипер. Не е необходима сол, тъй като много от съставките са прекалено солени. Разбърква се добре.
- След като октоподът е сварен, се нарязва на парчета и се запича на оребрен тиган за около 3 минути.
Ако обичаш да пишеш и го правиш добре, ако имаш интересна лична класация или си автор на любопитна десетка, можеш да ни изпратиш твоя собствена статия и да станеш част от авторите на © 10-те най.
mmmm, 4e BKUCHO. 🙂
KOlko da obicham ribaaa!!!