Кулинарните традиции са част от културно-историческото ни наследство. Те са неотделима част от обичаите, ритуалите и начина на живот и на някогашния, и на съвременния българин.
Всички знаем с колко и какви ястия се посреща Бъдни вечер, как се подготвят Месни и Сирни Заговезни, какво се приготвя за Великден и Гергьовден. Всяко семейство пази интересни рецепти от баби и прабаби, а от дядовци и прадядовци се предава майсторлъка в правенето на домашни вино и ракия.
Има обаче позабравени блюда от традиционната българска кухня, чиито названия (преводими или непреводими) вече нищо не ни говорят. Например: Ламония, Мелес долма, Баедия и т.н. Те дори звучат екзотично, сякаш не са на български език.
Вижте 10 такива ястия, от които можете да съставите цяло меню – супи, основни, десерти…
1. Куркуда
Люта зимна чорба от свинско месо, кисело зеле и ориз.
2. Крокмач
Предястие от люти чушки, овче мляко и сирене, което се получава по сложна рецепта и е готово за консумация чак след една седмица.
3. Чомлек
Пикантна яхния от телешко месо, която се готви в пръстен гювеч.
4. Тархана
Ястие от овче месо, готвено с фасул и сгъстено с царевично брашно.
5. Покрекло
Дълготрайно ястие от свинско месо и вътрешности, консервирано в сос и запечатано с мазнина.
6. Лопушки
Големи по размер сърми, завити в листа от лапад, с плънка от риба, лук, парченца сланина, домати и подправки.
7. Франкано
Запържени в масло и овкусени с подправки просеничени трохи.
8. Разтривунка
Малки топчета от тесто, замесено с кайма и подправки, които се сваряват във вода, а после се заливат с разтопено масло и поръсват с червен и черен пипер.
9. Комбасто
Българска версия на плодовата пита, със задушена в масло и захаросана тиква.
10. Кадън Гьобек
Сиропирани дребни сладки с вдлъбнатина в средата, в която се слагат орехови или бадемови ядки, може и стафиди.
Специалист по миналото и професионален търсач на тайните от историята. Неизчерпаем източник на информация, за която малко хора знаят, и извор на истини, прикрити от дебелите учебници.