Думата „захар“ е терминът, който използваме за хранителни кристални въглехидрати, главно захароза, лактоза и фруктоза, характеризиращи се със сладък вкус. Захарта се е появила преди няколко хилядолетия в Индия и Китай. Първоначално се е добивала от растението захарна тръстика. По-късно захарта бива пренесена в Гърция и Рим от Александър Македонски по времето на своите завоевателни походи.
Дълго време захарта е била считана за лекарство и се е купувала от аптеките. По-късно се е превърнала в предмет на разкош и символ на богатство. По цена била равностойна на златото. Освен от захарна тръстика, другата суровина, от която се произвежда захар, е захарното цвекло.
То започнало да се обработва обаче едва от втората половина на 18 в., когато в Берлин германците Марграф и Ашар открили метод на извличане на захар от него. В края на 20 век отношението на тръстикова към цвеклова захар е 3/1. А можете ли да си представите един ден без захар под каквато и да е форма? Не, нали?
Въпреки че много привърженици на здравословния начин на живот заклеймяват бялата захар за враг, специалистите са категорични, че не трябва напълно да се разделяте с нея. Освен за овкусяване на напитки и храни, тя има още други интересни приложения. Ето списък с 10 необичайни приложения на захарта.
1. Успокоява опарен език
Ако някога сте си опарвали езика от гореща напитка или храна, знаете колко много боли. Поръсете захар върху него и болката ще се разсее.
2. Почиства мръсни ръце
За изключително мръсни ръце (боя, мазнини, мръсотия) добавете малко захар към сапуна, за да действа като абразив. Може също така да смесите равни части захар и зехтин, който омекотява и овлажнява кожата на ръцете.
3. За направа на домашен скраб
Захарта има прекрасни ексфолиращи свойства. Може лесно да си направите домашен скраб, като смесите захар с масло (от рапица, бадем, жожоба или зехтин). Добавете малко етерично масло, ако искате да има аромат. Нежно втрийте в кожата си и след това изплакнете под душа.
4. Подхранва цветя
Добавете три супени лъжици захар и две супени лъжици бял оцет на 250 мл. топла вода, за да може отрязаните цветя да издържат по-дълго време. Захарта храни стъблата, а оцетът ограничава развитието на бактериите.
5. Удължава живота на червилото
Поръсете малко захар върху току-що сложено червило, оставете да престои малко и след това я оближете. Това ще задържи червилото за по-дълго време върху устните ви, така че да не се налага често да го нанасяте отново.
6. Спира хлебарките
Смесете равни части захар и бакпулвер, след което поръсете върху зоните, където има хлебарки. Захарта привлича буболечките, а бакпулверът ги убива. Сменяйте често.
7. Почиства мелнички
Мелничките за кафе и подправки могат да задържат масла, които са силни на вкус, но захарта може да ги почисти, абсорбирайки нежеланите миризми. Сложете 1/4 чаена чаша захар в кафемелачката и оставете да престои за 2 -3 минути. Изсипете захарта и почистете с гъбичка.
8. Запазва кексове и бисквити свежи
Сложете няколко бучки захар на дъното на кутията/тенджерата, в която държите сладките. Захарта ще абсорбира влагата и ще запази бисквитите свежи.
9. Помага при запалване на огън
Ако имате проблем да запалите въглища или дърва, хвърлете шепа захар върху тях. Захарта бързо ще се запали и ще ви помогне.
10. Отстранява петна от трева
Направете паста от топла вода и захар, след което я нанесете върху петната от трева. Оставете да престои в продължение на час (или повече за по-трудни петна). Накрая изперете дрехата си, както обикновено.
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.