Какво да ядем и какво не? Вероятно и на вас ви е писнало от постоянното повтаряне как е добре да се откажете от всевъзможни изкушения и колко важно е да се храним здравословно.
Хранителните митове са неизменна част от нашия живот. Те ни помагат и улесняват, карат ни да живеем по-спокойно и да си обясним необясними неща. Къде обаче е истината? Ето 10 мита за храната, в които все още вярваме, а не трябва.
Мит № 1 Яденето на ябълка изгаря повече калории, отколкото приемемe.
Нито ябълки, нито целина… Няма храна, която да изгаря калории. Те се премахват чрез спорт.
Мит № 2 В замразените зеленчуци има по-малко витамини, отколкото в пресните.
Заради шоковото замразяване, зеленчуците са много по-богати на витамини, отколкото пресните продукти в магазините, доставени понякога от стотици километри.
Мит № 3 Суровите моркови са по-питателни от сварените.
Една от най-сериозните заблуди в кулинарията. Готвенето всъщност повишава хранителната стойност на морковите.
Мит № 4 Глутенът е вреден.
Ако човек не страда от непоносимост към глутена, няма основание да го изключва от менюто си.
Мит № 5 Кожата на пилето е вредна и калорична.
Всъщност в кожата на пилето се съдържат естествени сокове. Ако консумирате пилето без въглехидрат, вие няма да имате проблеми с повечето калории.
Мит № 6 Не трябва да консумирате яйца заради високия холестерол.
Яйцата всъщност са добър източник на много хранителни вещества.
Мит № 7 Кафето е по-скоро вредно за здравето.
Кофеинът стимулира мозъка, понижава риска от чернодробен рак, болест на Паркинсон и диабет. Освен това допринася да се увеличи броят на изгорените калории, ако се приема преди тренировка.
Мит № 8 Използването на маргарин вместо масло ще спести калории.
Маслото и маргаринът имат почти същото количество калории.
Мит № 9 Яденето на плодове е полезно по всяко време.
Факт е, че плодовете са едни от най-здравословните храни. Консумирайте ги обаче преди 14:00 часа. След това се разграждат трудно и ферментират в стомаха.
Мит № 10 Шоколадът е вреден.
Да, ако е пълен с всякакви добавки – сушени плодове, бисквити, мляко и т.н., може би наистина е вреден. Хапвайте ли обаче шоколад с висок процент какао, всичко ще е наред.
Бонус: Идеалната „противоотрова“ срещу манията да се загърби всичко нездравословно, е да не се отказваме от любимите си хранителни „прегрешения“, твърди в. „Daily Star“, позовавайки се на редица международни проучвания.
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.