Наближи ли летния сезон, малко или много всеки един от нас се замисля дали е в подходяща физическа форма. Никой не се чувства добре, когато не харесва отражението си в огледалото, нали? Това те кара да започнеш да изключваш разни вредни храни – да ограничиш тестените изделия, да намалиш сладкото и… да изключиш мазното, ако е възможно. Първите две – разбираме, но третото?
Знаеш ли, че не всичко мазно е вредно? Да, има мазнини, които не само че не са вредни, а дори специалистите казват, че са препоръчителни да се консумират. Питаш се в кои продукти се съдържат? Сега ще ти дадем за пример 10 храни, които съдържат полезни мазнини – при желание, включи ги в менюто си и ще видиш положителния резултат за отрицателно кратко време.
1. Авокадо
Сигурно и на теб, като на шеф Манчев, ти е писнало да чуваш за авокадо, но… факт е, че е сред наистина „полезномазните“ храни. То, както и зехтинът, съдържат основно олеинова киселина. Специалистите са установили, че тя е изключително полезна за човешкото тяло. Изследвания сочат, че консумиращите авокадо редовно (поне в едно от дневните си хранения), са с по-малко мазнини в ханша и корема, за разлика от тези, които не го консумират.
Авокадото спомага за намаляване на „лошия холестерол“ и повишава наличието на „добрия“. Така че когато правиш следващата си салата или сандвич, не се колебай, а добави едно авокадо. То не променя съществено вкуса на ястието, но, както разбра, повлиява доста здравословно на организма ти.
2. Кашкавал
Млечните продукти, в частност бялото и жълто сирене (май само в България го наричаме кашкавал), са с високо съдържание на мазнини. Имай предвид, че от 10 литра мляко се произвежда 1 килограм качествено сирене. Не случайно лекарите съветват да ядем по-често от тях – много, много здравословни са.
Освен полезни мазнини съдържат още фосфор, селен, калций (много необходим за здрави кости). Всичко това предпазва от развитието на сериозни заболявания като диабет тип 2, например. Ако можем да обобщим – искаш ли да си набавиш здравословни мазнини, хапни си резен сирене или кашкавал и бъди спокоен, че не си навредил или затормозил организма си с тежка, вредна храна.
3. Черен шоколад
Даааа… мечтата на всеки любител на сладките изкушения е, да може да си хапва шоколад с количества и това да не се отразява на фигурата му. Ами, има подобен вариант – стига да консумираш истински черен шоколад. Да, не е толкова сладък като млечния, но за сметка на това е здравословен и силно засищащ глада за сладко.
Погледнато от здравословна гледна точка, черният шоколад е съвкупност от „полезности“ – съдържа над половината необходима дневна доза магнезий, желязо. А антиоксидантите, които притежава, са толкова добре повлияващи високото кръвно (ако имаш проблеми с него, със сигурност винаги имай поне един със себе си).
Отново учените казват, че който консумира редовно черен шоколад, той е „по-застрахован“ от сърдечносъдови заболявания. Всички тези „полезности“ обаче са валидни само и единствено за черен шоколад с високо съдържание на какао (поне 70-80%).
4. Яйца
Това е храната, която е с най-високо съдържание на хранителни вещества. Смятат се за отлично средство за отслабване – хем съдържат много протеин, намаляващ теглото, хем са много засищащи. В себе си съдържат почти всяко вещество, от което човешкият организъм има нужда. Истина е, че около 60% от калориите в едно яйце, са мазнини, но те са от „полезните“. А холестеролът в него е на ниво почти 70% от нужната дневна доза (имай предвид, че този холестерол е различен от този в кръвта и не му влияе негативно). Един вид, хапваш ли на закуска две варени яйца в комбинация с някаква зърнена закуска, ще си хем сит, хем ще си поел малко калории.
Всичко това ще спомогне за отслабването ти по по-здравословен начин. Още един плюс в консумацията на яйца е и че антиоксидантите в тях подпомагат много мозъчната функция, като и защитават очите. Какво да ти кажем – само полезни последствия ще видиш, ако добавиш яйцата към редовните в менюто си храни.
5. Мазна риба
Знаем, че рибата не е сред най-любимите меса на повечето хора. Оплакват се от аромата ѝ, но тя е сред най-здравословните храни. А мазните риби са сред „полезно мазните“ продукти на природата, които е желателно да консумираме. Такива са така нашумялата сьомга, но ние ти препоръчваме нашенските скумрия, пъстърва или херинга. Така шансът да са по-пресни, а не престояли във фризер, е доста по-голям.
Изследвания показват, че който има в седмичното си меню поне 2 пъти риба, той боледува много по-малко, има много здрав организъм. Проблемите със сърцето също не са на лице, тъй като рибното месо е богато на омега-3 мастни киселини. Трудно ти е да се накараш да ядеш риба, дори и да знаеш за всичките ѝ полезни съставки? Поне се научи да приемаш рибено масло като добавка в такъв случай. За здраве го правиш все пак.
6. Ядки
Ако си почитател на нощния живот, свързваш ядките като допълнение към някоя високо алкохолна напитка. Ако обаче си любител на здравословния живот, знаеш, че ядките са много полезни. Те са чудесен източник на растителни протеини, полезни мазнини и фибри. Имат наситено съдържание на магнезий, който почти винаги е дефицитен при повечето хора. Най-полезните ядки са орехите – те спомагат доста за подобряване на мозъчната дейност.
Сред другите ядки, които имат положително действие върху човешкия организъм, са макадамия, така нашумелият в последно време – бразилски орех; бадемите също са с висок процент полезно влияние (не са само добра партия към уискито, както се пее в песента). Здравословното им действие защитава още от сърдечни заболявания, диабет тип 2. Спомагат силно и при борбата с наднорменото тегло.
7. Семена от чия
Калоричността при семената от чия идва от мазнините в тях – почти 80%. Останалата част са фибрите, които също имат висок процент полезност за организма на човек. Въпреки това, повечето хора трудно успяват да ги възприемат като „мазна“ храна.
В крайна сметка обаче те са от полезно мазните храни, защото преобладаващата част от мазнините в семената са омега-3 мастни киселини. Те благоприятно повлияват здравословното състояние на хората, като например намаляват възпалителните процеси, а също и помагат при проблеми с високо кръвно налягане.
8. Зехтин
Чувал си може би, че мястото, населено с най-голям брой столетници на земята, се намира в Гърция. Запитвал ли си се защо това е така? Какво консумират те всеки ден през целия си живот, което явно да им действа толкова здравословно? Какво има на една гръцка маса? Салата и морски дарове. И с какво ги подправят гърците? Точно така – със студено пресован зехтин. Отново направен от гръцки маслини.
Голямото количество антиоксиданти, което има зехтинът, спомага при борбата с „лошия“ холестерол в кръвта. Други полезни елементи в съдържанието му са витамините Е и К. Изключително силно помага при проблеми със сърцето, както и подобни такива с високото кръвно налягане.
Без да се замислим можем спокойно да обявим зехтинът за най-полезния сред мазните храни. Ако не успееш някак да го приспособиш към ежедневното си меню, пий една лъжица зехтин на ден и няма да сгрешиш. Знае ли човек, може и ти да изкараш до 100-годишен юбилей.
9. Кокосово масло
След като споменахме маслиновото, редно е да обърнем внимание и на другото много нашумяло, но и с право, масло, кокосовото. Близо 90% от мазнините в него са от типа „наситени“. А мастните киселини в него са с по-специфични, средноверижни. Учените са установили, че те благоприятстват потискането на апетита, като същевременно засилват метаболизма.
Но не са само това ползите, които ще получиш, при засилване на консумацията на кокосово масло или кокосови орехи. Намаляват рисковете от сърдечносъдови заболявания, повлияват добре хора, страдащи от Алцхаймер.
Искаш ли да свалиш някой-друг излишен килограм? Кокосовото масло идва на помощ. Чувал ли си за „едно бронзирано кафе сутрин на гладно“? Е, това е кафе с лъжичка кокосово масло, вместо захар. Хем пак сладнее, хем не е от захарта, а нещо полезно. Пробвай, ако още не си – може да ти допадне.
10. Кисело мляко
Разбра вече колко високо маслени, но полезни са сирената. А от какво се правят те? От мляко. Какво още се прави от прясно мляко? Киселото мляко. Може би най-отличаващият ни в цял свят продукт, заради специфичната бактерия, вирееща само по нашите ширини. Както знаем, тя има пробиотичен характер и действа като натурален имуностимулант.
Няма съмнение колко здравословен продукт е киселото мляко, особено ако е в чистия си вид – пълномаслено. То съдържа букет от най-необходимите за един организъм хранителни вещества. Често се прилага като естествен метод за регулиране на чревната флора, но учените са установили, че силно помага и при проблеми със сърцето.
Всички тези полезни действия обаче има истинското мляко, домашното, претърпяло само стандартната обработка и без добавени допълнително захари (каквито са повечето млека в магазина). Затова бъди сигурен с какво се храниш – зачитай се в написаното на опаковката, освен ако нямаш баба на село, която сама да ти го приготвя.
Артистична натура, скрита в облика на „сериозната професия“ (занимава се с финанси). Търсач на преживявания, с интерес към пътешествията и изкуството във всичките му форми. Дете на морето – обожава морския бриз в косите, пясъка между пръстите на краката и звука на разплискващи се морски вълни.