Зеленчуците заемат особено място в храненето на човек, като са признати за лидер в здравословното хранене. Те са пълни с витамини, хранителни вещества и много други, които са важни, за да функционира правилно тялото.
Тези природни дарове например са основен източник на въглехидрати, които участват в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма.
Зеленчуците могат да се консумират както сурови, така и след термична обработка. И докато всеки вегетарианец добре познава тайните за приготвяне на зеленчуци, то много от заетите с хиляди задължения домакини пропускат някои от тях. Ето 10 кулинарни тайни за приготвяне на зеленчуци.
1. Замразените зеленчуци се пускат във вряла вода, без да се размразяват предварително – така те не само съхраняват вкусовите си качества, но и запазват съдържащите се в тях витамини.
2. За да избегнете потъмняването на картофите при варене, добавете към водата малко оцет.
3. За да може оризът да се разделя зърно по зърно, преди варенето е добре да го накиснете в студена вода за 30 минути.
4. Ако искате оризът ви да стане прозрачен, пуснете го за 5 минути във вряла вода и чак тогава го сгответе.
5. За да може оризът да стане по-вкусен при варенето и да се разделя зърно по зърно, е добре предварително леко да го запечете (още докато е суров!). Имайте предвид, че обработен по този начин, оризът се надува много по-малко.
6. Обелените картофи не трябва да се държат дълго време във вода, тъй като ще загубят ценните си минерали и витамини.
7. Ако варите зеленчуците в солена вода, те губят около 70% от съдържащите с в тях витамини, ето защо е най-добре да посолите ястието в края на приготовлението му.
8. Увехналите копър и магданоз ще станат отново свежи, ако ги сложите в съд, в който сте добавили малко оцет.
9. Ако искате зеленчуците да станат по-вкусни, сложете ги във водата, едва след като е завряла. Ако искате бульонът да стане по-ароматен и вкусен, сложете зеленчуците още в студената вода.
10. Зеленчуците се мият непосредствено преди да ги сложите в супата.