За козунака няма смисъл да се говори! Няма смисъл и да се пише! Той просто се хапва. Сладък, ароматен, мек…
Козунакът е един от символите на празника Великден и е съвременният заместител на Великденския обреден хляб. Историята на козунаците започва преди повече от три столетия. В началото на XVII век един френски хлебар омесил първообраза на днешния козунак за Великден. Оттогава се създава традицията за празника да се омесват козунаци.
В Италия и днес приготвят козунаци под названието „Panetonne“ (панетоне), които при обикновени условия могат да се съхраняват шест месеца. У нас козунаците се приготвят след 1920 г. и то първо в градовете.
Дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“ или „кравай“. Думата козунак е влязла в българския език от румънското cozonac – баница с грозде. В румънския език пък е заемка от гръцкото kuzunaki, което означава звънче, в каквато форма са били гръцките великденски козунаци по онова време.
Според традицията великденските обредни хлябове се месят и пекат на Велика събота. Яденето им обаче може да започне чак в неделя, след Възкресение. За всички, които тази година са решили, че козунакът вкъщи ще е домашен, с помощта на приятелите от най-вкусния сайт © Вкуси ме днес предлагаме 10 изпитани рецепти за домашен козунак.
1. Козунак – подробна рецепта за начинаещи
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
6 бр. яйца (размер М)
1 кг брашно
200 г захар
42 г мая (прясна)
100 г масло
100 мл олио
щипка сол
1 с.л. ром
1 бр. кора от лимон
1 с.л. лимонов сок
За доомесване:
200 г брашно
За поръсване:
захар
За намазване:
1 бр. белтък
2. Мързелив козунак
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 кг брашно
40 г мая (прясна)
6 бр. яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г масло със стайна температура
1 бр. кора от лимон
1 щ. сол
1 бр. яйца (за намазване)
3. Козунак по изпитана рецепта
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
800 г брашно
4 бр. яйца
200 г захар
200 г масло (разтопено)
130 мл прясно мляко
42 г мая (прясна)
1 щипка сол
1 бр. кора от лимон
150 г стафиди
За намазване:
1 бр. яйца
За поръсване:
захар
4. Великденски козунак с пълнеж
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
100 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон по желание
1 кг брашно
1 бр. жълтък (за намазване)
шоколад, стафиди, ядки, сушени плодове или друго за пълнеж
5. Козунак с шоколад и бадеми
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За тестото:
1 кг брашно
220 г захар
6 бр. яйца
200 г масло
270 мл прясно мляко
42 г мая
1 с.л. ром или коняк
1 бр. лимон
2 пак. ванилия
За намазване:
2 бр. яйца (само белтъците)
захар (за вкус)
За плънката:
2 бр. шоколад
150 г бадеми
6. Домашен великденски козунак
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
4 яйца (отделете единия от жълтъците за намазване)
150г г захар + още 50 г за поръсване
125 мл прясно мляко
150 г краве масло (разтопено)
7 г суха мая
3 г сол
течна есенция – „козунак“ или ванилия
настъргана кора от един лимон
1 шепа филирани бадеми
1 шепа натрошени на дребно орехови ядки
7. Козунак с бадемов ликьор и стафиди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г брашно (бяло)
150 мл прясно мляко (топло)
20 г мая (прясна)
80 г масло
50 г масло (за доомесване)
100 г захар (кристална)
5 бр. яйца
1 капсула есенция (за козунак)
1 ч.л. кора от лимон
1 щипка сол
За пълнежа:
150 г стафиди (бели)
3 с.л. ликьор (бадемов, „Амарето“)
30 мл вода
За глазиране и украса:
1 бр. жълтък
филирани бадеми
захар (кристална)
8. Домашен козунак с локум
Рецепта на Ралица Баева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
4 яйца
20 г мая
200 г захар
150 г прясно мляко
2 ванилии
1 ч.л. сол
600 г брашно
120 г масло
60 г олио
10 мл сок от лимон
1 пакет локум
9. Козуначени вързопи с шипков мармалад
Рецепта на Ирина Адреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 кг брашно (за козунак)
1 кубче мая (прясна)
400 мл прясно мляко
5 бр. яйца
2 бр. жълтък
1 ч.л. кора от лимон
80 г масло (разтопено)
100 мл олио
мармалад (шипков)
филирани бадеми
10. Козуначен тиквеник
Рецепта на Атанаска Тодорова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 с.л. мая (суха)
50 мл прясно мляко (топло)
1 ч.л. захар
3 с.л. брашно
За тестото:
600 г брашно
2 бр. яйца
130 мл прясно мляко
80 г масло + още малко за намазване
1 щ. сол
1 бр. ванилия
За плънката:
500 г тиква (варена и пасирана)
120 г захар
100 г орехови ядки (едро смлени)
50 мл сладкарска сметана
1 ч.л. канела
3 с.л. брашно
За финал:
1 бр. яйца (за намазване)
захар (за поръсване)
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.