С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, леките и ароматни ястия стават все по-предпочитани на трапезата ни. Крем супите, със своята кадифена текстура и богатство от вкусове, са идеален избор за този сезон. Те не само сгряват душата, но и предлагат разнообразие от здравословни съставки, които зареждат организма с енергия.
В следващите редове ви представяме 10 изкусителни рецепти за крем супа, подбрани от кулинарната секция на електронното списание © След 5. А с тях със сигурност ще внесем свежест и кулинарно вдъхновение във вашето ежедневие.
От класическата гъбена крем супа до екзотичната мароканска зеленчукова крем супа, всяка рецепта е създадена с внимание към детайла и любов към добрата храна. Открийте нови вкусове и се насладете на удоволствието от домашно приготвените крем супи, които ще зарадват както вас, така и вашите близки.
1. Крем супа от пащърнак със синьо сирене
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4-5 бр. пащърнак
- 2 бр. картофи
- 1 бр. моркови
- 1 стрък праз лук (бялата част)
- 2 скилидки чесън
- 50 г масло
- мащерка
- сол
- черен пипер
- олио (за запържване)
- 50 г синьо сирене
2. Гъбена крем супа
Рецепта на Атанаска Тодорова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 300 г гъби
- 30 г масло
- 600 мл вода
- 300 мл сметана (течна)
- 300 мл прясно мляко
- 1-2 кубчета бульон (зеленчуков)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 2 с.л. брашно
3. Крем супа от нахут с крутони
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 250 г нахут (сух)
- сушени домати
- 1 глава лук (малка)
- 4-5 скилидки чесън
- олио
- ½ бр. червена чушка
- ½ бр. зелена чушка
- шалот (сух, ако имате наличен)
- кимион
- куркума
- сол
- черен пипер
- магданоз (за поръсване)
За крутоните:
- филии хляб (стар)
- зехтин
- червен пипер (пушен)
4. Крем супа от тиквички
Рецепта на Цветелина Норчева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. тиквички (около 600 г)
- 2 бр. моркови (около 200 г)
- 200 г картофи
- 1 връзка пресен лук
- 3-4 с.л. мас (или олио)
- 2 с.л. масло
- сол
- копър
- 2-3 скилидки чесън
- 1.5 л вода
- 150 г крема сирене (или яйце, разбито в кисело мляко)
За крутоните:
- хляб (на кубчета)
- масло
- босилек (или подправка по избор)
5. Зеленчукова крем супа с чедър и песто
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- 2 бр. моркови
- 1 глава лук (малка)
- олио
- сол
- черен пипер
- мащерка
- 1 ч.л. брашно от манатарки
- 1 шепа слънчогледово семе
- 100 г чедър
- 20 г масло
- 50 г заквасена сметана
За пестото:
- ½ връзка босилек
- 50 г орехови ядки
- 2-3 скилидки чесън
- зехтин
6. Мароканска зеленчукова крем супа
Рецепта на Евгения Пантелеева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. батати
- 2 бр. моркови
- 2 бр. червена чушка
- ½ стрък праз
- 40 г червена леща
- 1 щипка куркума
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка къри
- 1 щипка кимион
- 1 щипка канела
- 1 щипка индийско орехче
- зехтин (или олио)
- сол (олио)
- 1½ ч.ч. вода
- 1 бр. лимон
7. Домашна крем супа от червена леща
Рецепта на Цветелина Норчева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. червена леща (накисната от предната вечер или минимум 8-10 часа)
- 2 бр. моркови (нарязани на кубчета)
- 4-5 бр. картофи (средно големи, нарязани на кубчета)
- ½ стрък праз лук (нарязан на колелца)
- 2-3 скилидки чесън
- олио (за задушаване на зеленчуците)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. чубрица (сушена)
- джоджен (по желание)
- 100 г масло
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. лют пипер (едро смлян, по желание)
- 1 бр. лимон
8. Крем супа от тиква
Рецепта на Таня Стоянова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 500 г тиква (изчистена)
- 1 бр. моркови
- 1 глава лук
- 500 мл прясно мляко
- масло
- черен пипер
- сол
За крутоните:
- хляб
- зехтин
- риган
- чубрица
- тиквено семе (печено, белено, за украса)
9. Крем супа с червено цвекло
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 глава лук (червен)
- 1 глава цвекло
- 5 бр. моркови
- 150 мл готварска сметана
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- зехтин
10. Печена крем супа
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 глава лук (червен)
- 3 глави чесън (малки)
- 8 бр. домати (малки)
- 1 бр. червена чушка
- босилек
- магданоз
- черен пипер
- сол
- зехтин
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.