Кулинарният туризъм е изключително популярен в световен мащаб, а в последните години набира сили и у нас. Днес ще се разходим до Банско и ще погледнем в менютата на ресторантите там.
Освен местните специалитети, типични за региона, в Банско ще откриете и специалитети от всевъзможни краища на света.
Тук ще надникнем в две от две от най-популярните от тях – италианската и швейцарската. Ето 10 изкушения от световната кухня, които можете да опитате в Банско.
Салатите от Италия
Капрезе е може би най-популярната италианска салата. Приготвя се със зрели домати, нарязани на дебели дискове, редувани с подобни по големина слайсове моцарела. Овкусява се със сол, пипер и студено пресован зехтин. Традиционните подправки за тази салата са риган и босилек. По желание можем да подсилим вкуса с няколко лъжици песто дженовезе.
В други салати италианските готвачи комбинират зеленчуци със специални дресинги и различни видове сирена, семена и ядки. В крайбрежните региони често в салатите, както и в основните ястия, присъстват риба и морски деликатеси.
… и от Швейцария
Характерно за салатите в алпийските райони е, че често се слагат и листа от манголд, типична селскостопанска култура по тези земи. Любимата ни швейцарска салата савой се приготвя с варено яйце, различни сирена и дори парченца бекон. Тя е истински деликатес.
Паста
Пастата е типичната храна, с която Италия е позната по цял свят. В Италия пастата най-често се приготвя на ръка и затова вкусът ѝ е неповторимо добър.
Въпреки че пастата си остава запазена марка на италианската кухня, а швейцарците също я обожават.
Пица
Пицата е още едно нещо, което свързваме с Италия. Иска се истинско майсторство, за да се приготви идеалният блат за пица – не твърде дебел и хрупкав по краищата. Плънката може да съдържа различни колбаси, италиански сирена, зехтин, маслини, зеленчуци и превъзходни сосове.
Месни ястия
Тези от вас, които обичат да си похапват месо, могат да се отдадат на изкушението с телешки рибай стек. За приготвянето му се изисква внимание и майсторство на истински шеф готвач. А защо не блек ангъс карпачо? Това е истинско приключение за сетивата.
Фондю и рьощи
Класическите рецепти за фондю идват от живописните алпийски региони и се приготвят с първокачествени вина от местните производители. Ако сте решили да се спрете на безмесно ястие, можете да заложите на швейцарско фондю с автентични сирена.
Друго ястие от Швейцария, което често се приготвя, редом с фондю, това е раклет и представлява нещо като сирене на грил.
Друг вариант за вегетарианско изкушение от алпийската кухня е картофеното рьощи. Произхожда от кантона Берн, в началото то се е възприемало сред местните жители като ястие за закуска. След като става популярно в цяла Швейцария и отвъд границите на страната, вече рьощи е подходящо ядене за всеки момент от деня.
Италиански безмесни ястия
Ако все още не сте опитвали полента, трябва обезателно да поправите тази грешка. Ястието е сходно на нашенския качамак. Рецептата за него е пристигнала в Италия от американските земи. Отначало тя е възприемана като селска храна заради достъпната цена на основния продукт за нейното приготвяне – царевичното брашно.
След известно време дори изтъкнатите ресторанти започват да я предлагат като част от менюто си. Предимството на полентата е, че тя не съдържа абсолютно никакъв глутен и може да бъде идеална за хора, които се опитват да спазват хранителен режим.
Нещо за десерт
Ако сте в настроение за нещо сладичко, поглезете се с плодово сорбе или домашен италиански сладолед.
Швейцарците пък са измислили един от най-романтичните десерти – шоколадово фондю. Кулинарните тайни от Алпите ще ви изненадат и с кроканов сладкиш и плодови тартове.
Питие след вечеря
Както в Италия, така и в Швейцария хората обичат да си пийват по едно питие за разкарване след вечеря – така наречения дижестив. Обикновено това са напитки с висока алкохолност и леко горчив вкус.
Днес можете да опитате вкуса на далечни страни, без да излизате от границите на страната ни. Ако се чудите къде да хапнем в Банско, може да разгледате различните ресторанти в града според вашият вкус.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.