Повечето от нас започват деня си с кафе. Рядко се ограничаваме само с едно – факт. Да оставим настрана всички научни обяснения защо организмът ни се пристрастява към кофеиновата напитка. Зад любовта към пиенето ѝ винаги се крие някаква история, някакъв сантимент, който често остава неосъзнат дори от нас самите.
Първото изпито кафе с баба, свежите фрапета по време на морската почивка, горещото капучино с канела в картонена чашка, изпито по време на разходка сред снежна приказка. И неусетно тези преживявания превръщат кафето освен в ритуал по събуждането, но и в ритуал по приятното спомняне. То е една сякаш магична напитка, която носи много романтика и символизъм.
Често обичам и да казвам, че кафето е виното на безалкохолните напитки. Различни сортове, различен начин на приготвяне, аромати, цветове… И повод (както е и с хубавата чаша вино) да поседнеш в приятна компания, да се насладиш на момента, да спреш стрелките на часовника, да създадеш невидим балон с твое съкровено време.
Ако ме питате, и естествено, че не ме питате, но аз да си кажа – обичам да пия най-различни кафени напитки – от чисто кафе, до разни засукани вкусотии с аромат на ванилия, карамел и ядки. Най-вече в приятна компания и на красиви места.
Напоследък преоткривам разтворимото кафе, вероятно заради изплъзващите се между пръстите ни топли дни и асоциацията с плаж и море, но най-вече заради една екскурзия до Виена, където всяка сутрин си правехме с мъжа ми, защото бяхме твърде изморени от обиколките от предния ден (отново се убеждавам в теорията за способността на кофеиновото изкушение да буди мили спомени и чувства).
И понеже съм на тази вълна и се интересувам, реших да споделя с вас няколко начина да се насладите на разтворимото кафе. Ако не сте му фен – предизвикайте се да изпробвате някоя от идеите, никога не знаете как може да изненадате самите себе си. Ето ги и самите изненади – лесни и вкусни и 10 на брой.
1. Студено кафе с течен шоколад
Необходими продукти:
- 1 чаша охладено прясно мляко (не е задължително да е от животински произход, може да използвате ядково като заместител)
- 2 супени лъжици течен шоколад
- около една супена лъжица разтворимо кафе
- ¼ супена лъжица захар или на вкус
- ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Изсипете всички съставки в блендер и миксирайте, докато получите пенлива смес. Сервирайте с малко сметана или ванилов сладолед. Калорично, но и прекрасно питие за една неделна рутина за релаксиране.
2. Енергизиращо смути
Необходими продукти:
- 1 чаша бадемово мляко
- 1 цял банан, нарязан и замразен
- половин чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица ядково масло по избор (например фъстъчено)
- 1 или 2 чаени лъжици разтворимо кафе
- 2 чаени лъжици неподсладено какао на прах
- 1 чаена лъжица мед или друг подсладител по избор
- щипка канела за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в блендер до получаване на хомогенна смес. Поднесете в красива чаша и поръсете с щипка канела. И внимание – тази напитка наистина дава много енергия, затова не е препоръчително да се консумира, ако вече сте пили кафе. Какаото също има енергизиращ ефект, а в комбинация с кафето дава тонус с голям интензитет.
3. Капучино с ледени кубчета кафе
Необходими продукти:
- 1 чаша разтворимо кафе (може да е направено с мляко или вода)
- 1 чаша прясно мляко (отново не е задължително да е животинско)
- щипка ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Пригответе една чаша разтворимо кафе и старателно я изсипете във формички за лед и замразете. Когато кубчетата (или топчетата, зависи колко е интересна формата ви за ледчета) са готови, сипете в чаша хладко мляко, разбъркано с щипка ванилия. Получавате много лесна и свежа напитка за горещи следобеди.
4. „Далгона кафе“
Необходими продукти:
- 1 или 2 супени лъжици разтворимо кафе
- 1 или 2 супени лъжици захар
- 1 или 2 супени лъжици топла вода (количеството е пропорционално на това на кафето)
- мляко
- лед
Начин на приготвяне:
Изсипете кафето, захарта и водата в купичка. Разбъркайте интензивно за няколко минути с миксер или телена бъркалка. Изненадващо, но с телената бъркалка сякаш става по-лесно и бързо. Изпробвайте различните методи и изберете най-удобния за вас. Бъркайте, докато получите светла смес, която прилича на гъста пяна. Сипете мляко и ледчета в красива прозрачна чаша и добавете получената пяна отгоре с лъжица, като внимавате да не прилагате натиск. Отгоре може да поръсите с шоколадови пръчици, канела или да сервирате без допълнителни глезотии.
5. Ледено канелено изкушение
Необходими продукти:
- мляко на вкус
- щипка канела
- разтворимо кафе около 1 или 2 супени лъжици
- лед
- захар на вкус
Начин на приготвяне:
Пасирайте малко лед с канела, инстантно кафе и захар до получаването на пухкава гъста смес. В чаша налейте млякото (колкото ви е сладко) и няколко кубчета лед. След това сипете от замразената пасирана субстанция. Ако искате да получите добре разделени пластове, можете да използвате супена лъжица – опрете я внимателно във вътрешната стена на чашата и започнете бавно да наливате гъстата смес с нейна помощ. Идеята е да се изсипва постепенно и не голямо количество. След като сте готови с тази операция, оберете остатъка от пяната, получена при разбиването, и гарнирайте с нея и малко канела.
6. Мока с бадемово мляко
Необходими продукти:
- 1 чаша бадемово мляко
- 1 супена лъжица захар
- половин супена лъжица какао на прах
- 1 супена лъжица инстантно кафе
Начин на приготвяне:
В малък съд за готвене смесете млякото, какаото, захарта и инстантното кафе. Готовата смес сложете на слаб огън. Разбърквайте често за две-три минути или докато се затопли. Изсипете напитката в чаша за кафе и гарнирайте със сметана и шоколадов топинг.
7. Топъл шоколад с кафе
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици какао на прах
- 1 супена лъжица захар
- половин супена лъжица разтворимо кафе
- 1 супена лъжица кондензирано мляко
- 1 чаша прясно мляко
- щипка сол
Начин на приготвяне:
В голяма чаша добавете какао, захар, кафе, сол и кондензирано мляко. В малък съд, затоплете мляко, докато започне да къкри на средно висока температура. Изсипете млякото в чашата с останалите съставки и бъркайте около минута, докато получите хомогенна структура. Идеалната следобедна закуска!
8. Тропическо кафе
Необходими продукти:
- 1 чаша кокосово мляко
- 2 супени лъжици разтворимо кафе
- 1 супена лъжица кафява захар
- лед
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Разбийте до получаване на гъста пяна кафето и захарта с лъжица-две топла вода (като за „Далгона“). Сипете лед в чашата с кокосовото мляко и внимателно добавете от кафето. Можете да го разбъркате, можете да го оставите като пяна на повърхността. Изборът е ваш. След това поръсете с кокосови стърготини и си пуснете филм с плаж, море и красиви гледки.
9. Ванилова свежест
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица инстантно кафе
- ванилов сладолед на вкус
- захар на вкус
- бита сметана
- лед
- прясно мляко или вода
- щипка ванилия
Начин на приготвяне:
Във висока чаша сложете до половината ванилов сладолед. В отделна чаша разтворете кафе, като добавите захар и съвсем малко топла вода, така че да се получи гъста мека смес. След това долейте охладено мляко или вода (каквото предпочитате) и разбъркайте. Залейте сладоледа с кафето и гарнирайте с бита сметана, която предварително сте смесили с малко ванилия на прах. Откажете се да броите калориите, удоволствията нямат цена!
10. Инстантно удоволствие с маршмелоу
Необходими продукти:
- 1 или 2 супени лъжици разтворимо кафе
- 1 или 2 супени лъжици захар
- 1 или 2 супени лъжици топла вода (количеството е пропорционално на това на кафето)
- мляко
- лед
- маршмелоу
- бита сметана
- шоколадов топинг (или настърган шоколад)
Начина на приготвяне:
Подготвяте всичко като за „Далгона кафе“, гарнирате със сметана, поръсвате с накъсани малки парчета маршмелоу и заливате с шоколадов топинг или поръсвате с настърган шоколад. Страхотна глезотия за женски съботен СПА ритуал.
Опитайте се да си изградите ритуал на глезене, да се наслаждавате на времето си, на хубавите неща в живота. Дали ще е с чаша ароматно, студено, разтворимо или еспресо кафе… или вкусно ястие, добра компания. Търсете малките удоволствия. Обичайте се, за да бъдете обичани!
Антоанета Дойчинова е преводач-редактор по образование. Обича пътешествията, хубавата храна, добрите хора, книгите и писането. Не харесва стереотипите и предразсъдъците, особено в литературата. На философията ѝ за живота най-добре пасва цитат от любим автор (Карлос Руис Сафон): „Блажен е онзи, по когото лаят идиотите, защото неговата душа никога не ще им принадлежи.“