Метаболизмът или обмяната на веществата е съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на организма, за да го поддържат жив. Тези процеси му позволяват да нараства и да се възпроизвежда, да обновява своите структури и да отговаря на промените в заобикалящата ги среда.
Много хора са склонни да обясняват по-бавния си метаболизъм с генетични дадености, но истината е, че обмяната на веществата може да се контролира чрез спорт и правилно хранене.
Следващите 10 храни (и напитки) имат свойството да засилят процесите в тялото ви, подобно на една умерена кардио тренировка, например. Те ускоряват метаболизма, спомагат за изгарянето на излишните мазнини от тялото и поддържат организма здрав и в кондиция. А кой не би искал точно това?
1. Вода
Почти 2/3 от телесното ни тегло е вода. Кръвта съдържа 83% вода. Мускулите – 75% вода, мозъкът – 74% вода, а костите 22% вода. И така, какво мислите, че се случва, когато организмът ни не е добре хидратиран? Да, нашите телесни функции не могат да функционират оптимално, тъй като ги лишаваме от основен хранителен елемент.
Приемът на 8 чаши вода дневно ще подобри умствената и физическата ви активност, ще пречисти токсините от тялото ви, кожата ви ще бъде здрава и блестяща, а като допълнение – отслабването ще е по-лесно.
2. Зелен чай
Зеленият чай е познат от древни времена, произлиза от Китай, но в наши дни напитката се консумира на всички континенти. Той е най-добрият избор за сутрешна напитка, която освен че ще ви освежи, ще засили и метаболизма ви.
Не само че намалява риска от рак и помага за свалянето на килограми, но съдържанието на кофеин в зеления чай ще помогне да бъдете по-концентрирани още от началото на деня.
3. Индийски живовляк (Псилиум хуск)
Това все още малко познато у нас растение е високо ценено по света заради ценните му разтворими фибри. Причината точно индийският живовляк да стане синоним на „разтворими фибри“ в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семената си и сравнително лесния му добив.
Разтворимите влакна помагат за ускоряване на обмяната на веществата, за нормалната чревна функция, бързото отделяне на токсините и за поддържането на нормален РН баланс. Традиционно растението се използва против запек, но не на последно място е утвърдена и неговата роля при намаляването на холестерола в кръвта.
4. Овесена каша
Тук не става въпрос за пакетите с овесени ядки с различни вкусове и добавени сушени плодове, а за обикновената, малко скучна, но изключително полезна овесена каша. Овесените зърна съдържат много фибри, което позволява на организма да се изчисти от токсините.
Помага за нормализиране на метаболизма и осигурява полезни витамини и минерали, които подобряват състоянието на лигавицата на стомаха и стомашно-чревния тракт. В овесената каша се съдържат много витамини и минерали, които са отговорни за нормалното функциониране на нервната система. Богатият състав на хранителните вещества в овесената каша в крайна сметка води и до загубата на тегло.
5. Пуешко месо
Пуешкото месо е с ниско съдържание на мазнини. Като изключим кожата, в 100 грама пуешко се съдържат едва 3 грама мазнини. А 150 грама от него осигурява почти половината от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина.
Месото е добър източник на витамини В, В1, В6, цинк и калий. Пуешкото е богато и на протеини, които засилват метаболизма и подпомагат процесите по изграждане на мускулите.
6. Сьомга
Сьомгата е по-калорична от повечето други видове риба и е с ниско съдържание на наситени мазнини, за сметка на това обаче тази риба е пълна с протеини, които подпомагат растежа на мускулите. Сьомгата е най-добрият източник на незаменимите мастни киселини Omega 3, които засилват метаболизма, като увеличават инсулиновата чувствителност.
Както подсказва името, незаменимите мастни киселини са от съществено значение за здравето на човека, но те трябва да бъдат набавяни чрез храната, тъй не могат да бъдат произведени от човешкия организъм. Освен отличен източник на Omega 3, сьомгата е източник на селен, ниацин, витамин В12, В6, фосфор, магнезий.
7. Яйца
Няма как да пропуснем този чудесен продукт, богат на протеини. Яйцата съдържат уникални вещества, които стимулират обмяната на веществата в организма ни. Затова задължително ги включете в закуската си. Приемайки протеини още в началото на деня, ще бъдете сити и пълни с енергия през целия ден.
Освен това яйцата са с високо съдържание на витамин D и В12. Разбира се, важен е начинът, по който са приготвени. Малко вероятно е да постигнете желания ефект, ако ги консумирате изпържени в много мазнина, например. Най-добрият вариант е те да са варени.
8. Бадеми
Една от чудотворните храни на природата. Да, цената им не е по джоба на всеки, но пък малко количество от ядките ще ви осигурят голямо количество полезни вещества – протеини, фибри, витамин Е (антиоксидант), мононенаситени мазнини, които се грижат за сърцето.
Мастните киселини, които те съдържат в бадемите, повишават по естествен начин метаболизма и дават чувството за ситост, което пък от своя страна помага за редуциране на теглото. Доказано е, че бадемите помагат и за намаляване нивата на холестерол в кръвта.
9. Спанак
Ако ядете спанак, на първо място ще получите предмишници като на Попай моряка. Това беше шега, разбира се. Не на шега обаче този листен зеленчук с нефритено зелен цвят може да снабди организма ви с повече полезни хранителни вещества, отколкото всяка друга храна.
Консумацията на спанак освен, че засилва метаболизма, предпазва от остеопороза, сърдечни заболявания, рак на дебелото черво, артрит и други заболявания. И ако физическите ползи не са ви достатъчни, то в добавка ще получите и психични подобрения – намалява стреса и подобрява мозъчната функция.
10. Боровинки
„Антиоксидант” като че ли се очертава най-модерната дума на десетилетието. Всеки има нужда от повече антиоксиданти. Всеки иска повече антиоксиданти. Всеки купува храни с антиоксиданти; но знаем какви са те? Основното свойство на тези вещества да унищожават свободните радикали в организма, като токсини, тежки метали, токсични съединения, които застрашават организма от пагубни болести.
Антиоксидантите са тези добри неща, които се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. И тук трябва да благодарим на естествените антиоксиданти като боровинките. Не само, че са вкусни и богати на пречистващи вещества, но са и с ниско съдържание на калории. Пълни са и с фибри – те ще ви заситят напълно. Много полезни са в борбата с редица заболявания, съдържат също много витамини и минерали – В, С, D, Е К1, К2, магнезий.
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.