Когато си купувате шоколад или поръчвате пица, всъщност знаете, че тези храни не са толкова добри за вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание, но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл.
Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли, а някои от тях дори имат репутация на здравословни.
Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна, само защото на нея пише „здравословно“, „нисък процент мазнини“ или „X калории на порция“ – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.
Други трикове, които се използват: „30% по-малко захар“, „без мазнини“, „от 100% сок“, „отличен източник на калций“.
Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката.
Захарта може да е скрита под много форми, например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица. Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.
Днес ви представяме 10 храни, за които не подозирате, че съдържат опасно количество захар.
1. Овкусено кисело мляко
Захарта в малка кутийка от 200 мл може да достигне до 30 г, освен това има добавени различни химикали, които да направят овкусеното кисело мляко да изглежда по-добре и да привлича повече с аромат (въпросните Е-та по етикетите).
Дори „здравословната“ малка Активиа, която се промотира като напитка за здрав стомах и чревна флора съдържа 15 г захар. За да получите максимални ползи от киселото мляко, без да предозирате със захар, изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по собствен избор и/или мед.
2. Натурален сок
Всички знаем, че продуктите тип Кока-кола и Пепси съдържат голямо количество захар, но пиенето само на вода може да се окаже прекалено скучно. Тогава се прибягва до натурални сокове, които се смятат от повечето хора за по-добра алтернатива, а от някои дори за здравословни. Захарта при тях често е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа абсолютно същия брой калории като обикновената захар – 4 калории на грам.
Също така някои марки използват като трик различни имена на захарта или комбинация от няколко вида, за да изглежда по-малко на пръв поглед. В такъв случай, за да получите общото количество трябва да направите едно или повече събирания и да умножите по 4, за да достигнете до общия брой калории – най-често на 100 мл течност. Всъщност има „натурални сокове“, които съдържат повече захар от Кока-Кола и Пепси.
За разлика от глюкозата (въглехидратите след прием се разграждат до глюкоза – предпочитан източник на енергия от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този процес от своя страна увеличава риска от диабет, сърдечносъдови и чернодробни заболявания.
3. Енергийни и кофеинови напитки
Ясно е, че енергийните напитки съдържат немалко количество кофеин, но по-малко известен факт е, че също така в съдържанието си имат между 25 и 40 г захар в една кутийка. Най-популярната напитка – Red Bull съдържа 27 г захар на 250 мл течност в допълнение към другите химикали.
От своя страна популярните кофеинови напитки често съдържат бързи въглехидрати в комбинация с мазнини и допълнителни химикали. Популярната напитка Nescafe 3 в 1 съдържа захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73 г въглехидрат и 13 г мазнини. Количеството захар не е ясно, но като се има предвид как е „разпределен състава“, може да се направи някакво предположение.
4. Кетчуп и барбекю сос
Рекламира се като сос, базиран на доматена основа, но всъщност може да съдържа до 10 г захар на 30 г кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Смятам, че това е така, защото рядко осъзнаваме какво всъщност седи зад повечето кетчупи. Всъщност е доста лесно да се направи домашна алтернатива: смесете доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прах. Барбекю сосът от своя страна може да съдържа до 15 г захар на 30 г количество.
5. Дресинг за салата
Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко. Повечето марки рекламират продуктите си като дресинг без мазнина или с малко калории, но в същото време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25 г захар. Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, натурален вкус (чесън). Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има голямо количество добавена захар, за да компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините. Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок.
За да се направят храните или напитките нискокалорични, или с нисък процент мазнини е нужно да се добави някакъв заместител, за да се подобрят вкусът, видът и други параметри на дадения продукт, което най-често се получава чрез редица вредни химикали. Тази замяна всъщност прави храните с по-малко калории или мазнини, по-лош избор.
6. Овес
Вериги като KFC и McDonald’s рекламират продукти с наличието на овес или овесени ядки, но те са обогатени с плодов вкус и кленов сироп. Въпреки че голяма част от захарта идва от плодове и стафиди, се добавят и обикновена или кафява захар и по този начин се обезсмисля целият процес, като остава само рекламата, че е добавено нещо полезно към някои от продуктите им. Най-добрият начин да получите пълните ползи от овеса, е да си направите вкъщи, като добавите любими плодове или овкусител – по този начин можете да контролирате калориите и захарта.
7. Смутита
Смутита са друг капан, в който много хора попадат несъзнателно. Избирате плодове, когато всъщност искате шоколад, мислейки, че го заменяте с нещо по-полезно, но някои смутита могат да достигнат до 50 г захар на напитка. Ако искате да навредите още повече на тялото си, може да последвате и други съвети от онлайн пространството, като да изкарате цял ден на смутита или пък цяла седмица, за да пречистите организма си и да получите пълен детокс.
8. Фъстъчено масло
Фъстъченото масло може да е полезна добавка към добре балансиран хранителен режим, но повечето марки на пазара го предлагат с добавена захар, която достига до 16 г на 100 г продукт, както и други примеси. Въпреки това има няколко варианта като натурално фъстъчено масло или био, които обикновено са без добавки, но и при тях трябва да се следи етикета и информацията на него.
9. Протеинови барчета
Отново, преди да изберете протеинов бар се уверете, че сте прочели добре какво пише на етикета и го разбирате. По-евтините протеинови барчета съдържат мазнини, въглехидрати, а голямо количество от въглехидратите са и под формата на захар. Протеинът в тях е нискокачествен и не би помогнал особено нито за възстановяване след тренировка, нито за между храненията.
Ето как се рекламира некачествен бар: Страхотен вкус, Качествени въглехидрати, Продължителна енергия, Заместител на хранене, Витамини и минерали, Удобен и компактен. А ето как изглежда хранителната стойност и състава: 2 г Протеин, 33 г Въглехидрат, 7 г Мазнини. Плодове 21,8% (фруктоза-глюкозен сироп, плодове 4,4% (кайсия пюре концентрат, ябълково пюре концентрат), захар, растителна мазнина, оризово нишесте, пшеница влакно, естествен аромат, антиоксидант: аскорбинова киселина), кисело мляко покритие 20% (захар, какаово масло, обезмаслено кисело мляко на прах, лактоза, емулгатор: соев лецитин, аромати, подкиселители: лимонена киселина), овесени ядки, глюкозен сироп, оризов чипс (оризово брашно, пшеничен глутен, захар, пшеница малц, глюкоза, сол ), стафиди 6%, палмова мазнина, ябълка-круша концентрат, мед, захар от захарна тръстика, банани 3,1%, кайсия 2,7% (съдържа серен диоксид), малтодекстрин, корнфлейкс (царевица, захар, сол, ечемичен малц) , емулгатор: соев лецитин, аромати. Продуктът може да съдържа следи от яйца, фъстъци, сусам.
10. Хляб
Не е изненада, че пълнозърнестите опции са по-здравословни пред белия хляб, но дори и там трябва да се подхожда с внимание, тъй като често горчивият вкус се прикрива с добавена захар, която може да достигне до 3 г на филия. Друг подсладител, който често се използва, е сукралозата, която е широко приложима в хранителните добавки. Някои проучвания я посочват като изключително вредна, защото не може да се абсорбира от тялото, а други като безвредна в определени количества.
Не мислете, че една храна е здравословна, само защото се рекламира като такава. Четете етикетите и състава на продуктите, които купувате и консумирате. Коя храна от списъка ви изненада най-много с количеството на захар, което съдържа? Коментирайте! 🙂
Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор и консултант по спортно хранене. Помага на много хора – както в България, така и в чужбина, да водят по-здравословен живот. В своя блог той дава ценни съвети, свързани с храненето и спорта.