Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговаря за адекватния прием на енергия, за да се поддържат метаболитните нужди на тялото.
Апетитът може да се стимулира и от храна с добър вкус, мирис, вид и други без да сме гладни. Също така под стрес нивата му се увеличават и това лесно довежда до неконтролиран прием на храна.
Добрата новина е, че съществуват храни, които имат доказани свойства в потискането на апетита и могат да спомогнат по-лесно да поддържате добра форма.
1. Лют червен пипер
Лютият червен пипер съдържа съставка, наречена капсаицин. Има проучвания, които са установили връзката между капсаицина и потискането на апетита. Капсаицинът има термо-генетични качества, което означава, че може да повиши температурата и да доведе до увеличаване на кръвния поток и ускоряване обмяната на веществата.
Лют червен пипер се използва и в хранителните добавки тип фет бърнар, което е още едно доказателство за ефективността му.
2. Канела
В едно проучване, свързано с канелата, участващите са помолени да добавят 6 грама канела в оризов пудинг, за да се установи дали има ефект върху потискането на апетита. Било е заключено, че канелата забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Участващите, използвали канела, са се чувствали сити по-дълго, спрямо тези, които са консумирали пудинга без канела. Канелата има славата на подправка, която работи при понижаване на подкожни мазнини и отслабване.
Въпреки че няма пряк ефект върху ускоряването на метаболизма или върху горенето на калориите, главната полза идва от свойството и да регулира кръвната захар. Канела може да се добавя към ориз, кисело мляко, топли напитки, супи, плодове, меса и други.
Други подправки, които са познати със свойствата си да регулират кръвната захар са карамфил и джинджифил.
3. Ядки
Ядките съдържат полезни мазнини, протеин, въглехидрат с нисък гликемичен индекс и фибри, благодарение на което освобождават енергия бавно в тялото и го поддържат сито дълго време.
Трябва да се има предвид, че ядките са калорична храна. 30 грама сурови бадеми съдържат 160 калории, 14 грама мазнини, 6 грама въглехидрат (3 фибри), 6 грама протеин.
4. Ленено семе
Лененото семе е богато на фибри и омега-3 мастни киселини, а също така е и източник на протеин. Датско проучване установява, че суплементацията с 2,5 грама ленено семе дневно е имало положителен ефект върху потискането на апетита спрямо друга група, на която е даден плацебо суплемент.
Телата ни не могат да усвоят лененото семе. Необходимо е предварително да се строши, за да получите всички ползи от него. Може да се държи във фризер с цел по-добро съхранение на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини. Може да добавяте лъжица ленено семе в овесени ядки, кисело мляко, салати или протеинов шейк.
5. Овесени ядки
Овесените ядки са добре балансирана храна, подходяща както при отслабване, така и при покачване на килограми. Имат високо съдържание на фибри, което означава, че ще ви държат сити за по-дълго време.
Сложен въглехидрат са с нисък гликемичен индекс или с други думи ще получите бавно и постепенно освобождаване на енергия, без особено влияние върху кръвната захар и следователно отлагане в мазнини.
Ако сте от хората, които постоянно чувстват глад, включването на овесени ядки към дневното ви меню определено би помогнало, като закуската не е единственото място, на което може да присъстват.
6. Ябълка
Ябълките съдържат вид разтворими фибри, наречени пектин. Пектинът редуцира количеството на захар, абсорбирана от кръвния поток след хранене, предотвратявайки голямо повишаване на кръвната захар, което би довело и до съхранение на мазнини, както и нужда от сладки храни.
Ябълката се комбинира перфектно с канела и може да ви държи сити до 2 часа.
7. Бобови растения
Боб, леща, грах, нахут и други са добър източник на вегетариански протеин. Богати са на разтворими фибри, както и на комплексни въглехидрати, наречени олигозахариди. Подобно на фибрите, тези въглехидрати не се усвояват от тялото и това забавя храносмилането, като по този начин ни държи сити по-дълго време.
Изследвания показват, че бобовите растения може да спомогнат за намаляването на апетита и на химично ниво – съединения, наречени типсин-инхибитори и лектини, промотирайки отделянето на хормон, наречен холецистокинин, което забавя изпразването на стомаха ни и ни държи сити по-дълго време.
Има и друга гледна точка, че този процес е защитна реакция на бобовите растения и дори някои статии в интернет са озаглавени „Бобовите растения ни убиват“.
8. Месо
Високото съдържание на протеин в месото и наличието на наситени мазнини е предпоставка за по-бавно усвояване на храната. Месото отнема и повече време, за да се сдъвче, което също допринася да се създаде усещане за ситост.
Многобройни проучвания са показали, че няма разлика между пилешко, телешко, свинско и други меса по отношение на това за каква ситост допринасят, ако са близки по състав спрямо белтъчини и мазнини.
9. Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са от изключителна важност за всяка добре балансирана диета. Съдържат добри количества витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества.
По темата – високото съдържание на вода и фибри ще помогне да се постигне ситост за по-дълго време. Също така зеленчуците изискват време, за да се консумират – самият акт на бавно дъвчене също помага. За да се синтезира хормон, който да прати сигнали към мозъка за ситост, обикновено са необходими около 15-20 минути.
Част от представителите на зеленолистни са спанак, магданоз, лапад, броколи и други.
10. Кафе
В умерени количества кафето може да се отрази добре на здравето. Отлична съставка, когато целта ни е да изгорим излишни мазнини и да ускорим метаболизма си. В същото време има добри потискащи апетита свойства. Консумацията на една чаша кафе може да намали желанието за хранене в краткосрочен план.
Кофеинът има редица здравословни ползи, но прекомерната му консумация може да се отрази на хормонален дисбаланс, главоболие, тревожност и безсъние. Ако решите да използвате кафето като средство за потискане на апетита, бъдете сигурни, че пиете чисто кафе. За пример кафе на Starburcks може да достигне до 400 калории, главно от мазнини и захари, и то само от една чаша.
плюс Качествен сън
Доказана е връзката между липсата на качествен сън и ниските нива на хормона лептин – хормон, контролиращ апетита, докато в същото време нивата на хормона, отговорен за стимулацията на глада – грелин, се покачват. Не е изненадващо, че хората с некачествен сън, обикновено имат и проблеми, свързани с хранителните си навици.
Кои са любимите ви храни и методи за поддържане на апетита под контрол?
Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор и консултант по спортно хранене. Помага на много хора – както в България, така и в чужбина, да водят по-здравословен живот. В своя блог той дава ценни съвети, свързани с храненето и спорта.