Два през нощта, не можем да заспим, в главата ни прескачат най-чудати мисли.
Изведнъж чуваме страшния звук на къркорещ корем. Пред очите ни става черно, а в ушите ни като мантра зазвучава думичката „сладко“.
Ако припознахте себе си в тези редове, спокойно – и на нас ни се е случвало. Именно затова сме ви подготвили 10 бързи и вкусни десерта, които да сътворите по всяко време на денонощието.
1. Цедено мляко с плодове
Най-лесният и подходящ за лятото десерт. Рецептата е доста простичка: вземете любимата си купичка, добавете цедено мляко и каквито плодове намерите, а ако комбинацията не ви е достатъчно сладка, полейте с малко мед отгоре.
2. Бабиният кекс
Макар вече светът да е модерно място, нищо не може да замени старомодния кекс на баба.
За него ще са ни нужни:
- 4 яйца
- 1 ½ ч.ч. захар
- ½ ч.ч. олио
- 1 ч.ч. вода/прясно мляко
- 3 ч.ч. брашно
- бакпулвер
Разбийте с миксер яйцата заедно със захарта, след което прибавете олиото и водата/млякото. Разбийте отново. Добавете постепенно брашното и бакпулвера, като бъркате на ръка. Изсипете в кексова форма и поставете вашия десерт в предварително загрята на 180 градуса фурна. Лесно и с вкус на детство!
3. Палачинки
Любимите палачинки се оказват предизвикателство за много хора. Ето една изпитана рецепта, която никога няма да ви предаде.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. мляко
- 1 ч.ч. вода
Разбийте яйцата и захарта, след което прибавете водата. Постепенно добавете брашното, като разбърквате постоянно. Накрая сложете прясното мляко и солта. Изсипвайте от сместа в нагорещен тиган, като се стараете палачинките да са тънки.
4. Брауни
Един от задължителните десерти за шоколюбителите е браунито.
Нужни продукти:
- 3 яйца
- 2 жълтъка
- 1 ванилия
- 2/3 ч.ч. захар
- 2 с.л. брашно
- 1 бр. шоколад
- 2 с.л. какао
- 165 г масло
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте яйцата, жълтъците и захарта, след което ги прибавете към разтопените шоколад и масло. Добавете останалите съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Сега е време да изсипете това изкушение в тава и да го изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Добър апетит!
5. Целувки
Един от най-забравяните, но най-сладки и лесни десерти, са целувките. Нужни са ви само две съставки:
- 24 с.л. захар
- 4 белтъка
Разбийте с миксер белтъците и захарта „на сняг“ в НАПЪЛНО СУХА купа. Изсипете сместа в шприц и оформете своите целувки върху поставена в тава хартия за печене. Печете на 100 градуса, като внимавате да не загорят.
6. Домашни бонбони с фурми
Идеална веган рецепта, която освен здравословна, е и лесна. За домашните бонбони ще ви трябват:
- 200 г фурми
- 2 с.л. ром
- 100 г орехи
- 30 г кокосови стърготини
Накиснете фурмите във вряла вода за час, след което премахнете костилките им. Поставете ги в блендер заедно с орехите и рома и пасирайте. Оформете топчета от лепкавата смес. Накрая ги овалвате в кокосовите стърготини. Това е всичко!
7. Мелба
Най-лесният, бърз и разхлаждащ десерт е мелбата. Изберете няколко от любимите ви вкуса сладолед и поставете по една топка от тях в стъклена купичка. По ваше желание може да добавите плодове, шоколадови пръчици или топинг.
8. Десерт с чия и кисело мляко
Един вариант за хората, стремящи се към красива фигура. За този десерт ще са ви нужни:
- 1 кофичка кисело мляко
- 4 с.л. чия
- плодове по избор
- 4 с.л. овесени ядки
Накиснете чията в киселото мляко до набъбване. В купичка редувайте ред чия и мляко с ред плодове. Най-отгоре поръсете с овесените ядки.
9. Бърз крем с маскарпоне
Лесно и много бързо, а продуктите, които ще са ви необходими са:
- 150 мл маскарпоне
- 4 с.л. кондензирано мляко
- плодове по избор
- 50 г заквасена сметана
Разбийте маскарпонето и кондензираното мляко до получаването на гладък крем. Добавете сметаната, като разбърквате с лъжица. Десертът се разпределя в чаши и се посипва с нарязаните плодове.
10. Мляко с ориз
Класика в жанра, позната ни от детската градина. Млякото с ориз (сутляш) е не само прост, но и много вкусен десерт.
Необходими продукти:
- 250 г ориз
- 1 л. прясно мляко
- 150 мл. вода
- 7 с.л. захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1/2 ч.л. канела
Изсипете ориза в тенджера и го залейте с водата. Бърка се на силен огън, докато я поеме. Намалете котлона и долейте прясното мляко, а след това добавете захарта и ванилията. Когато оризът се свари, го разпределете в купички и го поръсете с канелата. Изчакайте да изстине и се насладете на резултата.
Това е Микаела Илиева – поет по душа и бъдещ издател по професия (учи „Книгоиздаване“). Влюбена е в книгите, звездите и изкуството. Живее с мотото „Светът е на творците!“.