Суперхраните се определят като „храни с уникални хранителни свойства“. Казано по-разбираемо, това са храни, които съдържат изключително голямо количество полезни за организма вещества. Те са богати на макро- и микроелементи.
Обичайно свързваме суперхраните с висока цена, екзотични имена и далечен произход. В действителност обаче всяка територия има свои местни суперхрани. България е изключително богата на полезни билки и храни, а благоприятният климат и географското разположение на страната допринасят за това някои от тях да се срещат само тук или да имат по-силно изразени качества, в сравнение със същите видове, виреещи другаде.
Суперхраните са безброй, а списъкът не се изчерпва само с тези 10 примера. Все пак, научно доказано е, че най-полезната храна е тази, която произхожда от местността, в която живеем – в радиус до 75 км. Затова е важно дали ябълката, която ядем, е българска и отгледана близо до нас, или е вносна, например от Турция или Гърция.
Онези, които искат да живеят здравословно, е добре да следват принципа на „късите вериги“. Това не само осигурява качествена храна, но и подкрепя местното производство, спестява средства и намалява екологичния отпечатък. Нека разгледаме някои от най-добрите български суперхрани.
1. Лимец
Лимецът е древна житна култура, която се отглежда в България от векове. Макар днес да се сее по-рядко поради по-ниските добиви в сравнение със съвременната хибридна пшеница, лимецът се отличава с изключителни хранителни качества. Той не изисква употреба на химикали, защото твърдата му обвивка го предпазва от вредители. Лимецът намалява холестерола, подобрява кръвообращението, регулира хормоналния баланс, укрепва костите и дори повлиява положително настроението. Варен лимец може да се добавя в салати, гарнитури и дори десерти. Пример за здравословен десерт е смесването на варен лимец с шоколадов протеин на прах и банан — комбинация, която е вкусна и изключително полезна.
2. Мед
Българският мед е признат по света заради уникалните си качества. Той е естествен антиоксидант, който укрепва имунната система, понижава холестерола и триглицеридите и спомага за заздравяването на рани. Освен това, външното му приложение върху кожата с масажни движения помага за детоксикация на организма. Медът е универсален лек — използва се при настинки, болки в гърлото и общо укрепване на здравето.
3. Кисело мляко
Българското кисело мляко е уникално. То съдържа бактерия, която естествено се среща само в България. Освен че е вкусно, киселото мляко е естествен пробиотик, който подобрява храносмилането, ускорява метаболизма и подпомага здравето на костите и ставите. То е особено полезно за жени в менопауза и бъдещи майки.
4. Коприва
Копривата е изключително достъпна и полезна храна, известна с лечебните си свойства. Затова и няма как да не попадне в списъка с най-популярните български суперхрани. Освен че укрепва здравето на кожата, костите и пикочните пътища, тя помага при алергии и проблеми с дишането. Макар днес да е по-рядко срещана в съвременната кухня, тя остава незаменим източник на витамини и минерали.
5. Спанак
Спанакът е популярна храна, известна с богатото си съдържание на желязо, цинк и магнезий. Той е нискокалоричен и подходящ за диети за отслабване. Спанакът подобрява здравето на очите и кожата и укрепва имунната система.
6. Магданоз
Магданозът е витаминозна бомба, която съдържа витамини A, B, C, K, E, както и минерали като желязо, калий, магнезий и цинк. Този непретенциозен зеленчук е лесно достъпен, евтин и много полезен. Консумацията му помага за укрепване на имунната система и подобряване на общото здраве.
7. Бъз
Сиропът от бъз е традиционна напитка, която не само освежава, но и засилва имунитета. Черният бъз е мощен имуностимулатор, а белият бъз действа като естествен диуретик и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Консумирайте го под формата на напитка, плод или добавка за десерти.
8. Шипка
Шипката е още една от популярните български суперхрани – изключителен източник на витамин C, който укрепва имунитета и осигурява енергия. Тя има диуретично и антисептично действие и е подходяща при проблеми с бъбреците и храносмилателната система. Чай, сироп или сладко от шипки са лесни начини да се възползвате от полезните ѝ свойства.
9. Глог
Глогът, известен като „билката за сърце“, помага за регулиране на холестерола, облекчава стреса и укрепва сърдечно-съдовата система. Той е богат на антиоксиданти и фибри и е особено подходящ за консумация през есента, когато организмът се нуждае от допълнителна подкрепа.
10. Ряпа
Ряпата е типична за българската кухня. Тя подобрява тонуса, подпомага нервната система и детоксикацията на организма. Съдържа витамини B6 и B9, желязо, калий и натрий, което я прави ценна част от всяка диета.
Тези храни са само част от богатството, което България предлага. За съжаление, често ги пренебрегваме в полза на модерните „суперхрани“ от чужбина. Здравословното хранене може да бъде евтино, вкусно и местно. Познавайте и ценете това, което родната земя ни дарява!
Мария се занимава със спорт от 8-годишна и животът ѝ в голяма степен е обвързан с него. Обича да пътува и да „усеща“ енергията на местата, които посещава. Истинския уют намира в малките и спокойни места – на село, сред природата и край любимото море.