Туризъм, при който основната туристическа атракция е храната и придружаващите я напитки, е прието да се нарича кулинарен туризъм. Може да се срещне и като гастро-туризъм, гурме-туризъм, хранителен туризъм или дегустационен туризъм.
При едно пътуване, почивка или екскурзия добрата храна е от абсолютно същото значение като времето, комфорта, културните и природни забележителности. Защото лошата храна може да съсипе цялата ви почивка. Това естествено не ви прави кулинарни туристи. Тяхната мотивация е изключително местната кухня и начинът ѝ на приготвяне. Поради това много туристически държави се стремят да се утвърдят и като кулинарни дестинации.
Някои от най-популярните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и др. Гурме-туризмът е едно от най-перспективните течения в туристическата индустрия и ако ви допада като идея или досега сте били гастро-туристи без да го осъзнавате, ето 10 апетитни кулинарни дестинации, подбрани от Fine Dine Lovers.
1. Трухильо, Перу
Трухильо се намира на северозападното крайбрежие на Перу, на 12 часа път от столицата Лима, достатъчно отдалечен за да се почувствате екзотично, но и достатъчно устроен туристически. Тук може да опитате първокласно севиче – южноамериканско ястие, представляващо маринова в домати риба с лимонов сок, сервирана с тънки резенчета червен лук. От Fine Dine Lovers съветват да не пропускаме местните пазари, където се предлага манго и плода лукума, който расте само в Перу. Трухильо предлага плажове, а в близост са два големи археологически обекта от времето преди Колумб: Чан Чан, най-голямият кирпичен град в древния свят, в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО, както и храмовете на Слънцето и Луната.
2. Амалфи, Италия
Италия е една от най-популярните туристически дестинации в света, с изключително добре развит гастро-туризъм. А като най-познати гурме дестинации се бяха откроили: Неапол – пица, Венеция – джелато (сладолед), Пиемонт – вина Бароло, Рим – паста. Амалфи е живописно градче, на около 50 км. от Неапол. Амалфийското крайбрежие е обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Тук освен, че ще сте на спокойствие от тълпите туристи, имате възможност да усетите част от истинската Италия. Не пропускайте да пробвате местните специалитети, Лимончело и домашна грапа (ракия).
3. Гоа, Индия
Отново нещо малко по-встрани от утъпканите туристически пътеки, но с нарастваща популярност през последните години. Гоа е бивша португалска колония и се слави като тропически рай с много плажове. Изобилие от улична храна и ресторанти предлагащи пресни морски специалитети. Не пропускайте да опитате пикантен нахут със сладки мандарини и охлаждащо ментово чатни, предлагано от продавачите на плажа.
4. Мелбърн, Австралия
Мелбърн е втория по големина град в Австралия, както и търговски и културен център. И да доста далеч от нас като дестинация. В централната част на града има над 400 ресторанта и заведения за хранене, а редакторите на Fine Dine Lovers препоръчват Attica restaurant, с кулинарните изкушения на шеф-готвач Ben Shewry. Не пропускайте да се отбиете и в някоя от малките сладкарнички и да опитате ръчно направените десерти.
5. Сан Франциско, САЩ
Сан Франциско е четвъртият по популярност град в щата Калифорния. Космополитно място с много ресторанти предлагащи органична храна и разнообразна кухня, кафенета и пазари. Живописният Рибарски кей, гледащ към залива, се слави с морската си храна. Не пропускайте закуска в Tartine Bakery, кафе в Iron & Steam и вечеря в State Bird Provisions.
6. Флашинг, Ню Йорк, САЩ
Флашинг е квартал на Ню Йорк, където може да опитате или вземете за вкъщи вкусно приготвена храна от различни краища на света. Разнообразието е голямо – от китайски ресторанти, през южноамерикански, индийски, ямайски до тайвански и корейски. Не случайно Ню Йорк е наричан Обединените нации на храната.
7. Хелзинки, Финландия
Освен като столица и най-голям град във Финландия, Хелзинки е популярен и с изисканите си ресторанти като Olo и Luomo, както и пазара Kauppatori, от където може да си вземете както прясна херинга, така и месо от лос и местни ягоди.
8. Ningxia Night Market, Тайпе, Тайван
Дните в Тайпе са много горещи и вечерната хладнина идва като капка вода в пустиня. Местните жители и туристите излизат в популярния нощен пазар Ningxia, предлагащ разнообразни и нетипични за нас специалитети от сергии.
9. Винено пътешествие през Хърватия
Хърватия е чудесна туристическа дестинация, а прибавянето на кулинарния към културния и морския туризъм, я прави още по-неустоима. В подкрепа на това традицията и правенето на джинджифилови сладки е в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на света. От Fine Dine Lovers ги препоръчват като добра дестинация за дегустиране на бели вина, останала дълго време в сянката на Италия.
10. Taguig City, Pasig Sity, Филипините
Филипинската кухня е горещо препоръчана, освен от Fine Dine Lovers и от Андрю Зимерн в Bizarre Foods и от Гуинет Полтроу в готварската ѝ книга. Опитайте местните специалитети и най-вече традиционното им ястие Адобо.
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.