Много от нас биват привлечени от вкуса и миризмата на добре препечен бекон, особено през почивните дни. Независимо дали е поднесен с яйца или с препечена филийка, никой не може да оспори вкусовите му качества.
Беконът се нарежда на трето място по потребление от видовете месни деликатеси в света. Порталът foodpanda подбра няколко факта, които може би не знаете за това вкусно изкушение.
1. Беконът е свинско месо, което се обработва от корема или гърба на 6-7 месечно прасе.
2. Според статистиката всеки американец изяжда по 18 тона бекон годишно.
3. Беконът помага срещу махмурлук поради съдържанието на аминокиселини, които възстановяват невротрансмитерите, които се изчерпват по време на консумация на алкохол.
4. През 1920 година учените създават парфюм с мирис на пушено свинско месо, съчетан с 11 етерични масла.
5. Беконът се използва и за поддържане на денталната хигиена. В някои страни по света се предлагат паста и конец за зъби с вкус на бекон.
6. Около 110 милиона прасета биват заклани в САЩ всяка година, от които се произвеждат милиарди килограми бекон.
7. В някои страни единственият подобрител за бекона е поливането с подсолена вода.
8. В други страни, за да се поддържа червеното сияние на бекона, той се обработва с калиева сол от азотиста киселина (натриев нитрит).
9. Най-чистият бекон е в Ирландия и Англия.
10. Познати са около 10 вида бекон, като разликата е в разреза, чрез който са получени.
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.
Мммм, вкусно! Как обичам запечено беконче.