Заведенията, в които се сервира храна и напитки са познати още от древността. Но такива, които могат да се определят като ресторанти, възникват през XI век в Кайенг, западната столица на Китай през първата половина на династията Сонг (960-1279). На запад ханове и кръчми съществуват още от древността, а основните им клиенти са пътешественици, тъй като местните жители рядко ги посещават.
В испанската столица Мадрид и до днес работи най-старият действащ ресторант. Той носи името „Собрино-де-Ботин“ (Sobrino de Botin) и е открит през 1725 година. Заведението може да се похвали с това, че младият Франсиско Гоя е работил там като келнер, докато изчаквал да получи място в Кралската академия за изящни изкуства.
Ако желаете да отидете на ресторант и то не само за да се нахраните, а поради цялата съвкупност от приятна атмосфера, социален живот, кулинарни специалитети придружени с добра селекция от напитки, при избора си имайте предвид че масовите заведения и/или веригите с по няколко ресторанта в града, не са вашето място.
Там често е твърде шумно, обслужването е лошо, а храната не е на ниво. Разбира се, не е задължително и това излизане да ви струва „златото на Форт Нокс“. Най-добре е да проучите заведението, в което сте решили, преди да резервирате, като се поровите в нета. Препоръчително е ресторантът да има сайт или поне страница във Facebook.
Ако пък често пътувате в чужбина, може да се доверите на избора на най-популярния туристическия сайт – TripAdvisor, който наскоро обяви кои са 10 от най-добрите ресторанти в света, подредени след онлайн гласуване.
1. „Maison Lameloise“, Франция
Хотелският ресторант е със над 90 годишна традиция и се намира в бургундския град Шани. Разполага с пет различни зали, а ценовата му категория е 85-170 евро.
2. „Coliccio and Sons Main Dining Room“, САЩ
Ресторантът се намира на Десето авеню в Ню Йорк, а ценовата му категория е между 50-135 долара.
3. „Le Cinq“, Франция
„Le Cinq“ се намира в „Четири сезона“, Париж. Предлага красив изглед към вътрешния двор на хотела и изящна трапезария, решена в сиво и златно. Ценова категория: 110-370 евро.
4. „El Celler de Can Roca“, Испания
Ресторантът на тримата братя Рока се намира в каталонския град Хирона и предлага испанска и френска кухня. Те наследяват страстта към готвенето от майка си и днес управляват един от най-добрите ресторанти в света. На специалитети им може да се насладите срещу 20 до 70 евро.
5. „Caprice“, Хонконг
Ресторант „Caprice“ се намира в хотел „Четири сезона“, Хонконг, и предлага богата селекция френски вина и сирена. Кухнята също е френска, а за специалитетите се грижат 25 готвача.
6. „Funky Gourmet“, Гърция
„Funky Gourmet“ е модерен малък ресторант в центъра на гръцката столица Атина. Вместимостта му е около 30 човека, но освен това предлага и private салон за около 14 души.
7. „Le Manoir Aux Quat’ Saisaons“, Англия
Ресторантът се намира в едноименния хотел в Грейт Милтън, Англия, и, както става ясно от името му, предлага френска кухня. За да хапнете в него, ще трябва да се бръкнете между 130-260 паунда.
8. „Cum Quibus“, Италия
„Cum Quibus“ се намира в Сиена, Тоскана, Италия и предлага национална кухня. Ценова категория: 20-40 евро.
9. „Voila Bistrot“, Бразилия
„Voila Bistrot“ се намира в Понте Бранка, Бразилия и предлага френска кухня с цени между 30-100 долара.
10. „Passion“, Доминиканска република
Ресторант „Passion by Martin Berasategui at Paradisus Palma Real“ се намира в хотел „Paradisus Palma Real Golf & Spa Resort“ Пунта Кана, Доминиканска република, и предлага испанска и съвременна кухня. Ако решите да отпразнувате Нова Година там ще ви струва по около 1600 лева на стая за нощ.
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.