Те се използват от векове в традиционната медицина заради широкия спектър от ползи за човешкия организъм.
Тази суперхрана е пълна с хранителни вещества, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на имунната ви система, борба с възпаленията и за подобряване на когнитивните функции.
Смята се, че има много полезни свойства, включително способността да лекува рани, да се бори с инфекциите, да регулира кръвната захар и да подобрява сърдечносъдовото благосъстояние. От противораковите им свойства до способността им да подобряват работата на сърцето, те са наистина мощна лечебна храна.
Така че, ако търсите естествен начин да подобрите здравето си, прочетете, за да научите повече за невероятните здравословни ползи от нея!
Какво представлява тя?
Това е вид, който обикновено расте по кората на дърветата в гората, а по-точно брезите. Тя е тъмна на цвят и има дървесна, подобна на коричка, текстура. Тя се използва от векове в традиционната китайска и руска медицина заради широкия си спектър от ползи.
Някои от най-известните ѝ ползи включват способността да повишава имунитета, да се бори с възпаленията, да подобрява когнитивните функции и дори да помага за обратното развитие на някои признаци на стареене, така че може да бъде използвана и за дълголетие. Освен това е доказано, че това естествено средство е ефективно и при лечението на рак.
Въпреки че са необходими още изследвания, за да се потвърдят всички потенциални ползи за здравето от нея, вече има голям брой доказателства в подкрепа на използването им като мощна билка.
Историята на гъбата Чага
Тя се използва от векове в традиционната медицина. Най-ранната регистрирана употреба датира от XVI в., когато тя е използвана в Русия и Сибир като народно средство за лечение на различни болести.
За първи път е представена в западния свят в началото на 20-ти век от руския изследовател Николай Вавилов. Той забелязва, че населението в Сибир, което я консумира, е с по-ниска честота на рак и други.
Оттогава насам са проведени многобройни изследвания на потенциалните ползи от нея. Тези проучвания показват, че съдържа голямо разнообразие от натурални съставки, а също и антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да осигурят защита срещу различни заболявания.
Лечебни свойства
Чага се използва от векове в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Ето 10 полезни свойства:
- укрепва имунитета – богата на антиоксиданти и полизахариди, които спомагат за подсилване на имунната система.
- бори се с рака – тя съдържат съединения, които могат да помогнат в борбата с раковите клетки.
- намалява възпалението ‒ антиоксидантите в нея помагат за намаляване на възпаленията в целия организъм.
- лекува чревни разстройства ‒ тя може да помогне за лечението на чревни разстройства като болестта на Крон и улцерозния колит.
- подпомага загубата на тегло ‒ може да ускори метаболизма и да подпомогне отслабването.
- подобрява когнитивната функция ‒ полизахаридите, които съдържа спомагат за подобряване на когнитивните функции и паметта.
- регулира нивата на кръвната захар ‒ тя може да помогне за регулирането на нивата на кръвната захар, което я прави полезна за диабетиците.
- намалява холестерола ‒ съединенията в нея могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.
- предотвратява появата на кариеси ‒ екстрактът от нея може да помогне за предотвратяване на кариеси, поради богатото си съдържание на калций.
- сърдечносъдова система ‒ за да предотвратите сърдечносъдови заболявания, е важно да приемате инфузия от гъби или билкова инфузия в комбинация с нея.
Как да използвате гъбата Чага?
Тази лечебна билка се използва от векове в традиционната медицина заради широкия си спектър от ползи. Богата е на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и съединения, които подсилват организма. Ето няколко съвета как да я използвате, за да подобрите здравето си:
- добавете я към диетата си – в местния магазин за здравословни храни може да намерите гъби Чага на прах, под формата на чай или капсули. Добавяйте по една чаена лъжичка от праха към смутитата или супите си или си приготвяйте чаша чай всеки ден;
- прилагайте я локално – тя може да се прилага и директно върху кожата под формата на крем, мехлем или масло. Този метод често се използва за лечение на кожни заболявания като псориазис и екзема.
Рецепти с гъба Чага
Има много начини да я включите в диетата си. Може да я добавите към супи и яхнии, да я накиснете в гореща вода, за да си направите чай, или дори да я използвате в рецепти вместо други гъби.
Ето някои вкусни рецепти, в които се използват те:
- супа ‒ тази обилна супа е идеална за студен зимен ден. Тя е пълна с богати на хранителни вещества зеленчуци и земния аромат на гъбите Чага;
- чай ‒ този успокояващ чай се приготвя лесно и е чудесно средство за следобедно ободряване. Просто я накиснете в гореща вода за 5 – 10 минути и се насладете;
- смути ‒ започнете деня си с това питателно смути, приготвено от гъби Чага, банани, бадемово мляко и мед.
Приемайте добавки с Чага
Когато става въпрос за добавки, има много различни възможности. Но ако търсите нещо, което може да ви помогне да подобрите цялостното си състояние, тогава трябва да обмислите приема на продукти с Чага.
Съществуват редица различни ползи, които може да изпитате от приема на добавки с нея. Те могат да бъдат страхотен имуностимулатор. Тя е пълна с антиоксиданти и полизахариди, които са чудесни за поддържане на имунната система.
Те могат да помогнат за подобряване на храносмилането и метаболизма ви. Това се дължи на факта, че тя съдържа бета-глюкани, които са известни с това, че стимулират растежа на добрите бактерии в червата. Разгледайте онлайн магазините, за да се сдобиете с този вид добавка.
Гъбите Чага са истински източник на хранителни вещества и антиоксиданти. Със своите противовъзпалителни качества, укрепващи имунната система и противоракови свойства, те са отлично допълнение към всяка диета. Ако търсите естествен начин да подобрите здравето си, помислете за добавяне на гъби Чага към ежедневието си.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.