Замисляли ли сте се колко дни от 2020 година прекарахме затворени вкъщи? Пандемията от Ковид-19 ни превърна в затворници в собствения ни дом, но пък отключи неподозирани кулинарни умения в много от нас.
В седмицата на обобщенията отново слагаме престилките и се захващаме да готвим. А на помощ, естествено, идва най-вкусното място в родното интернет пространство – кулинарният сайт © Вкуси ме.
И ако трябва да правим някакви изводи – през изминалата година определено сме избирали сладкото пред соленото. Уверете се сами! Ето 10-те най-четени рецепти през 2020 година.
10. Сладкиш „Сникъри“
Рецепта на Русиана Танева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За основата:
- 120 г брашно
- 50 г захар
- 2 с.л. пудра захар
- ¼ ч.л. сол
- 120 г масло (студено, нарязано на малки парченца)
- 1 бр. жълтък
За средния слой:
- 65 г захар
- 225 г фъстъци (солени)
- 375 мл кондензирано мляко (подсладено)
За глазурата:
- 210 г шоколад (нарязан на парчета)
- 60 г масло
9. Протеиново брауни
Рецепта на Страхил Иванов
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За блата:
- 2 бр. банани (зрели)
- 30 г чиа (накисната)
- 180 г киноа
- 75 г стафиди
- 2 дози шоколадов протеин
- 50 г кокосово масло
- 240 мл вода
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 50 г какао (на прах)
- 20 г брашно (от рожков, не е задължително)
За глазурата:
- 2 бр. банани
- 1 с.л. какао (на прах)
- 1 доза шоколадов протеин
- 20 г какао (сурово, натрошено)
- кокосови стърготини
8. Здравословен течен шоколад
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 400 г кокосово мляко (пълномаслено)
- 50 г кокосово масло
- 50 г какао
- 50 г мед (или на вкус)
7. Пухкав хляб в хлебопекарна
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 500 г брашно (тип 500, пресято)
- 150 мл вода (хладка)
- 150 мл прясно мляко (хладко)
- 100 мл зехтин (или олио)
- 2 ч.л. мая (суха)
- 1½ ч.л. захар
- 1 с.л. сол
6. Кокосови палачинки
Рецепта на Мария Николова
Необходими продукти:
- 4 бр. яйца
- 1 с.л. кокосово масло
- ¼ ч.ч. бадемово мляко (прясно мляко или вода)
- ¼ ч.ч. кокосово мляко (от консерва)
- 1 саше ванилия
- 2 с.л. кокосово брашно
- 1 с.л. бадемово брашно
- кокосово масло (или краве за тигана)
5. Крамбъл с вишни
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 500 г вишни
- 50 г кафява захар
- 3 с.л. захар (бяла кристална)
- 1 пакетче ванилия
- 60 г брашно (бяло)
- 30 г овесени ядки (фино смлени)
- 50 г масло (студено)
4. Френски ябълков пай с ром
Рецепта на Ради Бичева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 10 г бакпулвер
- ¼ ч.л. сол
- 120 г масло (меко)
- 2 бр. яйца (големи)
- 200 г захар (и още малко за поръсване преди печене)
- пудра захар (за поръсване, след като сладкишът е готов)
- 1 с.л. ром
- 1 шушулка ванилия
- 2 бр. ябълки (големи)
3. Солен кекс със сирене
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4 бр. яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- ½ ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- 150 г сирене
2. Бишкотена торта с банани и маскарпоне
Рецепта на Ради Бичева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 400 г бишкоти
- 200 мл прясно мляко (затоплено леко)
- 1 с.л. ликьор (Амарето, за ароматизиране на прясното мляко)
- 250 г заквасена сметана
- 500 г маскарпоне
- 4 бр. банани (добре узрели, намачкани с вилица)
За заливката:
- 180 г черен шоколад (75% какао)
- 100 мл заквасена сметана
- плодове (по избор)
- бисквити
- мента (за украса)
1. Хляб с лимец в хлебопекарна
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 250 г брашно от лимец (или друга смес за хляб с лимец)
- 240 г брашно (бяло или типово)
- 360 мл вода (хладка)
- 3 с.л. зехтин
- 2 к.л. мая (суха)
- 2 к.л. сол
- 1 к.л. захар
© Вкуси ме е сайт за любителите на кулинарията, вкусната храна и изисканите напитки! Всеки ден вкусни рецепти, оригинални идеи, любопитно от кухнята, интересни конкурси… Място за хората с вкус – към храната, напитките и живота…