Пурпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента, твърдят експерти. Специалистите са доказали, че лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки друг цвят – забавя дишането и увеличава продължителността на издишването, може да забавя и контролира пулса, увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете.
Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, твърдят пък психолозите. Увеличава работоспособността, подобрява съня, стимулира потребностите от духовно развитие.
В страните от Европа и Америка, където царят логиката и рационализмът (и затова любим е синият цвят), лилавото се смята за непрестижно. В страните от Азия и Африка, които са по-склонни към емоционалност и мистика, уважението към този цвят е значително по-голямо.
Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди. Флавоноидите са познати като мощни фитохимикали, полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Това са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.
Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене. Те дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.
Вижте 10 лилави храни – плодове и зеленчуци, които задължително да включите в менюто си през есента.
1. Патладжан
В патладжана се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане. Калият, който е необходим за регулирането на кръвното налягане, също се съдържа в патладжана. Освен това този зеленчук е богат на калций, магнезий, витамин С и витамин А.
2. Лилав карфиол
Лилавият карфиол е изключително здравословна алтернатива. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака. Карфиолът има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които безспорно засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата.
3. Лилави чушки
Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност, съдържат малко и „нежна“ целулоза. Богатото съдържание на витамин С и на каротин ги прави ценна прибавка към всяко диетично хранене. Лилавата пиперка стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява храносмилането и възбужда апетита. Оказва благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт и тонизира организма, разказват диетолозите.
4. Грозде
Гроздето се среща в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали – желязо, калий, фосфор и витамин К.
5. Къпини
Къпините са богат източник на фибри, калций, калий, витамин С и витамин А.
6. Сини сливи
Сливите съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А. Дори и сушени те са много полезни и дават на организма необходимите вещества за борба с настинките.
7. Лилави картофи
Лилавите картофи от векове са наричани храна за боговете. Според специалисти картофите в по-тъмни цветове имат в пъти повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин С и фолиева киселина.
8. Боровинки
Някои хора наричат боровинките сини, но в действителност експертите ги поставят заедно с лилавите храни в една категория. Малките зърна са пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. С консумацията на боровинки се увеличава приема на калий, витамин С и витамин К. Консумацията на боровинки, дори и замразени, засилва имунитета и предпазва от респираторни заболявания през есента и зимата.
9. Лилаво зеле
Лилавото зеле е изключително полезно. В него се съдържат фибри, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и B. Лилавото зеле помага изключително много при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, съветват специалистите.
10. Лилави аспержи
Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия. Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция.
– Източник: edna.bg –
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.
И най важното лилаво червено цвекло е много мощно детокс