Най-светият празник за християните по целия свят е – Великден! На този ден църквата отбелязва Възкресението на Божия син Иисус Христос. Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние. Датата се променя ежегодно, но формулата за нейното изчисление е една и съща както за източната, така и за западната църква.
Един от най-важните символи на празника за българите е агнето. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.
Във или извън канона агнешкото традиционно присъства в менюто на първия ден на Възкресение след края на дългите пости. Знаете ли обаче, че агнешкото е най-разпространеното месо на планетата. Още в древни времена мигриращите човешки племена са отвели стадата си до всички точки на земята. И до днес агнешкото е универсално за кухните на много народи на различни континенти, а някъде е предпочитано по религиозни и културни причини.
Преди да седнем на празничната трапеза и да се поздравим с „Христос Воскресе!“, слагаме престилките и започваме голямото готвене. А къде са най-вкусните идеи за Великден, ако не в най-вкусното място в мрежата – сайта © Вкуси ме • Когато вкусът е преди всичко.
1. Агнешки котлет със свежа салата
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
400 г агнешки котлети
шарен пипер
балсамов оцет
зехтин
1 стрък копър
1 стрък розмарин
2 скилидка чесън
за салатата:
1 зелена салата
рукола
200 г пресен бейби спанак
1 морков
1 краставица
1/2 кг чери домати
малка глава червено цвекло
1 лимон
2. Крехко и сочно агнешко печено
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 кг агнешко бутче
черен пипер
1 с.л. червен пипер (пушен)
1 ч.л. шарена сол
1 ч.л. девесил
1 к.л. майорана
30 мл зехтин
1 с.л. мед
1 скилидка чесън
500 г картофи
330 мл бира
150 мл бульон (зеленчуков)
3. Мариновано агнешко бутче
Рецепта на Ивелина Петрова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 бр. агнешко бутче (около 2 кг)
6 ск. чесън
4 стр. мащерка (прясна)
700 мл червено вино
прясно изцеден лимонов сок (от 1/2 лимон)
3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
60 г масло (разтопено)
За гарнитурата:
1 кг картофи
сол
1/2 вр. копър
3 ск. чесън
малко зехтин или масло
4. Запечено агнешко със зеленчуци
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
200 г агнешки котлети
1 бр. моркови
1 бр. червена чушка
1 бр. жълта чушка
1 бр. тиквички
300 г нишесте
100 г брашно
200 г захар
2 с.л. зехтин
50 мл соев сос
100 мл оцет
олио (за пържене)
сол
черен пипер
розмарин
лед
5. Агнешко печено със зелен лук и девесил
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1.5-2 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
5-6 големи стръка с дръжките пресен девесил
50 мл олио
черен пипер
червен пипер
сол
6. Великденско агнешко в гювеч
Рецепта на шеф Пеньо Иванов
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 бр. лук
1 бр. домат
агнешко месо от бут
чушки
подправки
1 бр. яйце
7. Агнешка дроб сарма
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 пак. агнешки дреболии (комплект)
2 вр. пресен лук
1 вр. девесил (пресен)
1 вр. джоджен (пресен)
350 г ориз
3 бр. яйца
400 г кисело мляко
4 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
щипка лют пипер
1 ч.л. черен пипер
сол (на вкус)
кисело мляко (за сервиране)
маруля (за сервиране)
8. Агнешки кюфтенца със сос от кисело мляко и пюре от грах
Рецепта на Лео Бианки
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За агнешките кюфтенца:
450 г агнешко месо
2 с.л. кориандър
2 с.л. лук
2 с.л. кисело мляко
кимион
куркума
чесън на прах
сол
черен пипер
зехтин
За гарнитурата:
100 г ориз
1 ч.л. шафран
2 с.л. зелен лук
За соса:
1/2 ч. кисело мляко
1 червена чушка
кимион
кориандър
чесън на прах
червен пипер
сол
за пюрето от грах:
250 г грах
6 листа от мента
1 с. л. сметана
сол
9. Гергьовско агне
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2,5 кг агнешко месо
500 г агнешки черва
300 г ориз
300 г пресни гъби печурка
1 връзка пресен лук
3-4 супени лъжици доматено пюре
джоджен
черен пипер
сол
10. Вкусно агънце със зелен лук
Рецепта на Даниела Гайдаджиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 цяло агне
5 г млян черен пипер
150 мл олио
2 връзки пресен лук
250 г киселец
150 г ориз
1/4 връзка пресен магданоз
3 ч.л. мащерка
30 г масло
4 ч.л. червен пипер
1 връзка пресен чесън
4 ч.л. сол
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.