Всяка година на 3 август светът отбелязва Международния ден на динята. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. У нас в различните краища на страната я наричат още карпуз, любеница и бостан. Счита се, че родината на динята е Южна Африка, където и до днес има огромно разнообразие от най-различни видове.
Първоначално този любим на много хора плод е бил диворастящо растение в пустинята, където са го използвали като заместител на водата. Постепенно обаче търговците се досетили, че може да се култивира и започнали да продават семки в градовете, през които минавал маршрутът на керваните.
Култивирането на динята започва именно в Африка, а през 17 в. тя вече е позната в Европа и Азия. В Северна Америка динята достига благодарение на европейските колонизатори. Други писмени източници твърдят, че динята била отглеждана в Египет и Индия още през 2500 г.пр.н.е.
Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „Основи на фармакопедията“ споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма.
От гледна точка на съвременната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка. Ето още 10 любопитни и малко известни факта за динята.
1. Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.
2. Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.
3. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
4. Динята е богата на витамини от групата В, които спомагат за нормалната работа на нервната система и предотвратяват появата на пърхот и пъпки, както и на витамин С, който укрепва имунната система и предотвратява ранното стареене. Освен това динята съдържа витамин РР, който намалява умората и спомага за добрия сън и доброто настроение, а също така и фолиева киселина, която е незаменима за бременните и кърмачките и за хората, които искат да имат по-добра памет.
5. Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация.
6. Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%.
7. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.
8. Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
9. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
10. Добре узрялата диня плува във вода, а зелената потъва. Добре узрелият плод се разрязва с характерен звук, приличащ на разцепване и в него няма бели семки.