Лято е и едни от най-предпочитаните напитки за разхлада и отмора са коктейлите. Най-често коктейлът е смес от различни видове алкохол или плодови сокове. Алкохолните коктейли могат да бъдат високо или нискоалкохолни, а в зависимост от съставките, те имат различни предназначения: да тонизират или да отпускат.
В повечето случаи е необходимо съотношенията на продуктите в рецептата да се спазват стриктно. На коктейлите обикновено се дават екзотични имена и се придава привлекателен вид с украшения като чадърчета, резенчета плодове. Важен елемент при приготвянето на коктейла е чашата. Използват се чаши, съобразени със съответния коктейл.
Силните и малки коктейли се сервират в чаша за мартини или уиски. Големите и меки пък се поднасят във висока водна чаша или широка чаша на високо столче. В световен мащаб могат да се набележат няколко тенденции в правенето на коктейли: използване на качествени продукти като резултат от засиленото кулинарно влияние в барманството; възраждане на класическите коктейли, но осъвременени, така че да отговарят на модерните вкусове, и това, че визуално коктейлите стават все по-арт екзотични. Ето и 10-те най-предпочитани алкохолни коктейла и разхладителни напитки в световен мащаб според National Geographic Travel.
1. Пиня Колада, Пуерто Рико
Коктейлът е създаден от Рамон “Мохито” Мареро, барман в The Caribe Hilton Hotel в Пуерто Рико през лятото 1954 г. Обикновенно се приготвя от ром, крем или ликьор от кокосов орех, сок от ананас. Днес е популярен из целия свят, но вкусът му е най-добър на плажа или в басейна в Пуерто Рико.
2. Кайпириня, Бразилия
Кайпиринята е бразилски коктейл, приготвя се от кашаса (португалска алкохолна напитка), захар от захарна тръстика, лед и лайм. Въпреки, че е позната в Карибския басейн, до скоро тази напитка не бе популярна извън Бразилия.
3. Май Тай, Полинезия
Прави се от бял ром, ананасов сок и портокалов сок. Има няколко версии за произхода му. Според една той е създаден в Калифорния, САЩ от Виктор Буергон през 1944 г. Според друга създателят на Май Тай е Дон Бийч, който измисля рецептата през 1933 г. по случай отварянето на нов полинезийски ресторант в Холивуд, чийто собствениик е. Коктейлът става популярен и с това, че е използван във филма на Елвис “Blue Hawaii”.
4. Бира „Ред страйп“, Ямайка
Това е вид светла бира с алкохолно съдържание 4.7%, чиято родина е Ямайка. За първи път е произведена през 1938 г. През 1985 г. е направен първият, но неуспешен опит да бъде внесена в САЩ.
5. Дайкири, Куба
Благодарение на широкото разпространение на рома, лайма и захарта в Карибския басейн, трите съставки стават основа за много от коктейли в региона. Получил името си от един плаж, близо до Сантяго в Куба, за първия Дайкири се твърди, че е измислен от група американски инженери, работещи в областта, и чиито доставки на джин били прекъснати. Става популярен от героите на Ърнест Хемингуей, които го предпочитат.
6. Маргарита, Мексико
Това е е алкохолен коктейл на базата на текилата. Основно се състои и от сок от лайм и портокалов ликьор. Въпреки броя на легендите около създаването му, Маргарита се е превърнал в синоним на родината си Мексико и е най-продаваният коктейл с текила в световен мащаб.
7. Лимончело, Южна Италия
Първата рецепта за лимончело датира от 1990 г. Според една от версиите му то е продукт на фермерите от Южна Италия, а според друга на монасите от същия регион, които го наричали „росоли“. Според трета версия създаването му се дължи на сеньора Мария Антония Фараче от остров Адзура, която едва се оправяла с изобилието от лимони и портокали в градината си, и, за да им намери приложение, измислила въпросния ликьор. Дълго време се използва за диджестив за след вечеря, а днес намира приложение като основа за различни алкохолни коктейли.
8. Кейп Кодър, Масачузетс, САЩ
Този коктейл води началото си от 1945 г. и е най-популярен в Масачузетс, САЩ. Най-често се приготовя от водка и сок от червена боровинка, като пропорциите варират отново спрямо вкуса.
9. Розе, Лазурния бряг, Франция
В края на 60-те и началото на 70-те години пиенето на Розе стават хит в Западна Европа и Америка и то бива възприето като отделна категория вино. Но чаша или две, сухо, охладено Розе се е превърнало в традиция в Côte d’Azur, Френската ривиера. Най-често се произвежда чрез раздробяване на черно грозде, като люспите не се отделят от сока в продължение на 3-4 дни. Може да се срещне и като смес от бяло и червено вино.
10. Джин с тоник, Индия
Колаборацията е измислена от британците в Индия. Представлява алкохолен коктейл, съдържащ джин, тоник, лайм или лимон и лед. Съотношението джин/ тоник варира от 1/1 до 1/3 според вкуса.
Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.