Пролетта чука на вратата, а равносметката е, че май пак сме качили някое и друго килце около безкрайните празници през декември и януари. Разбира се, майка ви има голяма вина за това, тъй като зорко бди да ометете всичко, което ви сложи в чинията. А тя слага по много! Или поне това оправдание използваме обикновено за пред гузната ни съвест.
Е, спокойно. Светът не е свършил, все пак. До морето има още време, така че с малко спорт (а защо не и повече) и правилен хранителен режим бързо ще влезете в желаната форма.
Изборът на продуктите, които ще включите във вашето меню, е от съществено значение. Те трябва да са здравословни, полезни, да са разнообразни, да засищат, но в същото време да са нискокалорични.
Ако държите да сте в добра форма – вижте списъка с 10-те нискокалорични, но засищащи продукта. Все пак не забравяйте, че ключът към здравословното хранене е в баланса. Нито гладуването, нито преяждането ще помогнат да влезете във формата, която искате. Наслаждавайте се на вкусната храна, но с мярка. Както е с всичко в живота.
1. Картофи
Изключително засищащи и в същото време нискокалорични. В 100 грама картофи се съдържат само 82 калории. По съдържание на витамини и други полезни вещества картофите не отстъпват на другите зеленчуци. Продуктът съдържа големи количества витамин В, който не се произвежда от човешкия организъм, но тялото ни се нуждае всекидневно от него.
Недостигът на този витамин влияе негативно върху нервната система, затова включвайте картофите достатъчно често в менюто си. Освен че укрепват нервната система, картофите спомагат за нормализиране на кръвното налягане и подобряват храносмилането.
Все пак имайте предвид, че картофите не се препоръчват на хора, които са решили, че имат нужда да намалят теглото си. Въпреки че са нискокалорични, те съдържат голямо количество лесно смилаеми въглехидрати, които „помагат“ да натрупаме повече мазнинки и то точно там, където не искаме.
2. Миди
Мидите – един от най-нискокалоричните продукта от животински произход. Избирайки да включите мидите в своето меню, ще си осигурите храна с високо количество на протеини, необходими за нуждите на организма, при това с ниска калоричност. В 100 грама се съдържат едва 77 калории.
Това прави морските дарове идеален съюзник на почти всеки диетичен хранителен режим. Мидите са богати на витамините А и D, както и на цинк, фосфор и йод, които имат съществена роля за правилното функциониране на организма.
В допълнение, морските мекотели съдържат фосфатиди, които благоприятстват функционирането на черния дроб; ненаситени мастни киселини, които от своя страна укрепват сърдечносъдовата система и намаляват лошия холестерол.
3. Ябълки
За ползите от консумацията на ябълки и нейните полезни свойства може да говорим безкрайно. Всеки знае, че добавен към всекидневното меню, този плод спомага за укрепване на здравето, за свежия вид на кожата и дълголетието.
Въобще, ябълките са полезни за цялото тяло, дори лекарите често препоръчват да бъдат включени в дневния режим. Освен че са вкусни и изключително полезни, ябълките са и нискокалорични – в 100 грама продукт се съдържат само 47 калории.
4. Гъби
Гъбите също спадат към нискокалоричните продукти, които засищат. Тяхното енергийно съдържание е само 34 калории на 100 грама продукт. Те са богати на витамини, провитамини, аминокиселини. Съдържанието на протеин в тях е толкова високо, че често са сравнявани по този показател с пилешкото месо. Не случайно за гъбите казват, че са месото за вегетарианците.
В техния състав има още един важен елемент, който ни помага в борбата с лошия холестерол, и това е лецитинът. Този продукт се препоръчва на хора с нарушена обмяна на веществата и сърдечносъдови проблеми. Не на последно място гъбите са и мощен естествен антиоксидант.
5. Броколи
100 грама броколи съдържат 33 калории, което го прави един от най-нискокалоричните зеленчуци. Броколито съдържа не само важни за тялото ни витамини и минерали, но и органични ненаситени мастни киселини.
Затова честата консумация на този продукт оказва благоприятен ефект върху всички системи на организма. Редовната му употреба спомага за укрепването на имунитета, за подобряване на храносмилането, за регулиране нивото на кръвната захар и на инсулина.
Броколито има мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които свободните радикали в организма се елиминират, а тялото ни буквално се подмладява. Освен това продуктът помага за подобряване работата на лимфната система и нормализиране на кръвното налягане.
6. Зеле
Със своите 28 калории на 100 грама, зелето няма как да не попадне в списъка ни. Редовната консумация на зеле ще осигури на организма ви минерални соли и редки витамини като U и К.
Да, наистина, добре познатото ни зеле е същински склад за витамини и други елементи, които допринасят за нормализиране работата на всички органи в нашето тяло.
Зелето е богато на фибри, затова често се препоръчва за подобряване на перисталтиката, при лениви черва, за хората, страдащи от язва на стомаха, гастрит, заболявания на черния дроб, далака, както и при затлъстяване.
7. Чушки
Нискокалоричен растителен продукт, който в 100 грама съдържа 27 калории. Чушките са богати на минерали като натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържа мощни антиоксиданти, които спомагат в борбата с рака и холестерола, консумацията им се препоръчва и при сърдечносъдови проблеми.
Дефицитът на витамин А при пушачите е признат за водеща причина за развитие на белодробен емфизем. Затова специалистите препоръчват редовна консумация на чушки, богати на този витамин.
8. Водорасли
Този уникален морски продукт включва над четиридесет микроелемента от съществено значение за човешкото здраве. Водораслите помагат за укрепване на имунната, сърдечносъдовата и нервната система, нормализират храносмилането. Считат се за пълноценен източник на протеини.
Продуктът съдържа рекордни нива на йод, което допринася за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, затова и консумацията на ястия, съдържащи морски водорасли, е отлична превенция на заболявания, свързани с щитовидната жлеза.
Освен това морските водорасли са чудесен избор при по-строг хранителен режим – в 100 грама продукт се съдържат само 25 калории. Редовната консумация на водорасли подобрява паметта и повишава концентрацията.
9. Тиквички
Със своите 24 калории тиквичките са често срещан продукт, в менюто на хората, спазващи различни диети. В зеленчука се съдържат рекорден брой микроелементи, витамини, минерали, електролити и други вещества, които допринасят за укрепване на защитните функции на човешкото тяло.
Тиквичките имат противовъзпалителни свойства и силен антиоксидантен ефект. Тъй като съдържат естествени захари, се препоръчва да бъдат включени в менюто на хората, страдащи от диабет. В допълнение зеленчукът е богат на пектин, който спомага за нормализиране на обмяната на веществата.
10. Краставици
В 100 грама краставица се съдържат само 15 калории. Въпреки, че практически той няма хранителна стойност, този зеленчук е изключително полезен за човешкия организъм, заради високите нива на калий, йод, желязо, магнезий, витамини В, С, К, аскорбинова киселина, фосфор, биотин.
Редовната консумация на краставици ще помогне не само да отслабнете ефективно, но и ще помогне да изведете излишните течности от тялото. Ще подобри състоянието на вашата кожа и коса.
Краставиците помагат при коригирането на сърдечния ритъм при хора, страдащи от аритмия. Йодът, който се съдържа в краставиците, напълно се абсорбира от тялото, което помага при превенцията на болести, свързани с щитовидната жлеза. Подпомага храносмилането и работата на сърцето.
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.