Лятото е времето на отпуските и отдиха, но първата мисъл на повечето от нас е за морето. Екзотични дестинации, в съчетание с любимите хора и слънчевия загар.
Предвид благоприятното разположение на страната ни, сезонът предлага и голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Асоциацията: лято-море не би била същата, ако не бъде допълнена с любимата диня.
92% от масата ѝ е вода. А от какво има нужда човешкият организъм през лятото? От много течности, което я прави първенец сред летните плодове.
Самата диня произлиза от топлите земи на Африка. Използва се като преносим източник на течности, за преходи в пустинята. Или в ситуации, когато има сухо лято и водоемите по техните географски ширини са пресъхвали.
На човечеството са познати над петстотин сорта диня. Това голямо разнообразие може да задоволи и най-изтънчения вкус по отношение на размери, форми и цветове. Освен червени съществуват розови, жълти, оранжеви и бели сортове. Това цветово изкушение предлага и дини със или без семена.
Любопитен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Сочните плодове пък са богати на витамини А и С, фибри, бета каротин, калций и калий.
Освен като сочен и вкусен десерт, с динята може да си правим фреш, зареждащ деня ни с много витамини и енергия. Все по-голямо става и приложението ѝ в различни вкусни зелени салати с изкушаващи дресинги.
Днес ще ви запознаем с 10-те причини да хапваме повече диня.
1. Динята не съдържа никакви мазнини и холестерол.
2. Действа профилактично срещу някои ракови заболявания.
3. Голямото съдържание на калий в нея помага за нормализирането на кръвното.
4. Динята е ценен източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата.
5. Семената на динята свалят кръвното налягане и предотвратяват образуването на камъни в бъбреците.
6. Подобрява работата на черния дроб и жлъчката, а също и при лечение на подагра.
7. При хапване на диня до 2,5 кг, помага на хората, страдащи от затлъстяване.
8. Добра и полезна е честата употреба на летния плод и при хора, страдащи от диабет, тъй като почти не съдържа въглехидрати.
9. Съдържа големи количества магнезий и фина целулоза, което е важно за страдащи от хроничен запек.
10. Подобрява сърдечните функции и се препоръчва при диети, тъй като е нискокалорична.