Лято е, а това е сезонът на вкусните пресни плодове, които пазарите ни предлагат в огромни количества. Череши, праскови, кайсии, малини, къпини… или с други думи витамини и минерали в завидни количества. Фосфор, калий, мед, магнезий и… здраве, събрано в разноцветни, сладки изкушения.
Именно сега е моментът да се отдадете на кулинарните си страсти и да се възползвате максимално от изобилието, което природата ни подарява. С помощта на авторите от кулинарния сайт „Вкуси ме“ днес ви предлагаме 10 уникални сладкиша с пресни плодове. Да ви е сладко!
1. Обърнат сладкиш с ябълки
Рецепта на Габриела Йорданова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За карамела:
50 г масло
5 с.л. захар
За плънката:
75 г масло
5 с.л. захар
3 яйца
3 с.л. заквасена сметана
1 с.л. ванилов екстракт или 1 пакетче ванилия на прах
11 с.л. брашно
2 с.л. бакпулвер
4-5 големи червени ябълки
За поръсване:
2 с.л. канела
3 с.л. захар
10 г масло
2. Руло на точки с крем и сливи
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
За точките:
1 к.л. какао
За плънката:
100 г сини сливи
За намазване:
1 пакетче крем Оле (Dr. Oetker)
1 ч.л. краве масло
3. Къпинов сладкиш с манго и бял шоколад
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бакпулвер
1/2 ч.л. ванилия
1 ч.ч. пресни къпини
1 манго (добре узряло)
70 г бял шоколад
пудра захар за поръсване
4. Чийзкейк с къпини
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
300 г бисквити (чаени, обикновени)
125 г масло
375 г крема сирене
200 г заквасена сметана
250 г захар
3 бр. яйца
150 г къпини
сладко (малини, ягоди, горски плодове)
5. Сладкиш с банани
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
3 бр. банани
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехови ядки (смлени)
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. брашно
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
пудра захар (за поръсване)
6. Ягодов тарт с бадеми и крем шампанско
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
300 г ягоди (пресни)
няколко листенца мента (прясна)
За бадемовия тарт:
250 г брашно
125 г масло (студено)
50 г филирани бадеми
4 с.л. захар
10 г ванилова захар
1 бр. яйца
2 с.л. вода (студена)
За крем шампанско:
10 бр. жълтък
5 с.л. захар
10 г ванилова захар
10 с.л. шампанско (бяло)
250 мл сладкарска сметана
7. Сладкиш с нектарини
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
5 бр. нектарини
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
3 бр. яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. ванилия
1 пак. бакпулвер
50 г филирани бадеми
8. Галет с паста от шамфъстък и праскови
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За блата:
100 г масло (студено)
200 г брашно
50 г кафява захар (нерафинирана тръстикова)
1 бр. яйца
10 г ванилова захар
щипка сол
За пълнежа:
4 бр. праскови
50 г шамфъстък (суров)
50 г пудра захар
1 бр. белтък
1 ч.л. нишесте (царевично)
1/2 ч.л. ванилия
захар за поръсване
9. Сладкиш с бели череши
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
80 г масло
100 г кисело мляко
5 г бакпулвер
1 ч.ч. брашно
2 бр. яйца
1/2 ч.ч. захар
1 бр. кора от лимон
1 бр. ванилия
За сладкото от бели череши:
300 г череши (бели)
1/2 ч.ч. захар
За белтъчната смес:
3 бр. белтък
пудра захар
10. Черешов сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. ядкова пулпа от бадеми (виж Забележка 1)
1 ч.ч. ядково прясно мляко от бадеми
1/2 ч.ч. кокосово масло (разтопено)
1/2 ч.ч. олио Шарлан (виж Забележка 2)
5 капки есенция ром
1 ч.л. канела
1 и 1/2 ч.ч. кафява захар
100 г черен шоколад (разтопен)
1 и 1/2 ч.ч. череши (обезкостени)
ванилов екстракт
За декорация:
черен шоколад + малко олио
филирани бадеми
череши
мента (прясна, няколко листа)
кокосови стърготини
- Заб. 1: остатъка при приготвянето на ядково мляко
- Заб. 2: студено пресовано нерафинирано слънчогледово олио
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.