В празничния календар 14 февруари е маркиран като ден на виното и любовта – празник на Трифон Зарезан и Свети Валентин. И въпреки че традициите около романтичната му част са значително по-разпространени в католическия свят, Денят на влюбените активно се настани и у нас.
Според някои от изследванията за корените на празника, историята му започва много преди християнството. Почитането му се свързва още с времето на елините, които празнували ден на любовта и плодородието. В Древна Атина периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера.
По българските земи пък на този ден се почита Свети Трифон. Той се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да „зарежат“ няколко пръчки, а после да полеят корените с вино.
Eтнографите откриват основата на празника отново в Древна Елада, където почитали Дионисий – бога, покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
Днес обединяваме виното и любовта, като към тях прибавяме и най-подходящата храна. Има хиляди страници, изписани за комбинирането на вино с храна. Най-популярното схващане е, че червеното вино се съчетава добре с по-тежки, червени меса. Това не означава, че няма успешни съчетания на червено вино с риба (например някое по-мазно парче сьомга) или пилешко.
Когато се съчетава храна и червеното вино, трябва да се вземат предвид редица фактори като соса на ястието, подправките, плътността на гозбата. Ето 10 любими комбинации на храна с червено вино.
1. Агнешко с мавруд
Един от най-популярните традиционни български сортове вино е маврудът. Чаша червено вино с изразени плодови нотки, каквото е маврудът, би била прекрасна компания на порция агнешки стекове със зеленчуци.
2. Свинско с каберне
Сочният свински джолан на фурна може да бъде комбиниран с чаша оптимално изстудено каберне.
3. Риба с вино
Рибите с по-тъмни меса успешно се съчетават с по-леки червени вина. Предлагаме да опитате съчетанието от сьомга с апетитна коричка и пино ноар.
4. Паста с телешко и кианти
Комбинациите тук са безброй, но в конкретното ястие за пакери с телешко една от възможните комбинации е червеното вино кианти. Съчетанието е направено на принципа местно-местно – т.е. пастата (Италия) се съчетава с италианско вино (кианти).
5. Панирано сирене с мелнишко вино
Любимите на редици българи панирани хапки кашкавал си подхождат добре с качествено рубиненочервено вино Мелник 55. На пазара могат да се намерят бутилки от сорта Мелник 55 на изключително добра цена.
6. Меса на барбекю с каберне совиньон
Месата, печени на барбекю добиват специфичен опушен аромат. При тях се долавя и пикантна нотка и в този смисъл можете да ги съчетаете успешно с редица червени вина като малбек, шираз, каберне совиньон и така нататък.
7. Пармиджана с леко червено вино
Традиционно постните ястия се съчетават успешно с бели вина, но в случая към тиквичките имаме плътен доматен сос и запечени сирена и можем да си позволим да експериментираме с леки, нискотанинови вина.
8. Десерти с червено вино
Марципановите сладкиши с ванилови кремове, в компанията на каберне, са една от нашите любими комбинации. Най-трудно ще успеете да съчетаете сладолед с вино и шоколадов мус с вино. Те са истинско предизвикателство и сред специалистите във винения свят.
9. Баница с червено вино
Може да ви звучи странно, но българска баница със спанак и червеното вино могат да бъдат много добри приятели. Експериментирайте в комбинациите, като започнете с традиционните български червени сортове.
10. Сухи мезета с плодови вина
Сухите мезета присъстват често на българската трапеза. Тяхната соленост и наситеност от подправки ги прави относително трудни за комбиниране с вино, но червени вина с изразена плодовост могат да им бъдат добри партньори. Такива са повечето вина от сорта мавруд, мерло, пино ноар.
Ако обичаш да пишеш и го правиш добре, ако имаш интересна лична класация или си автор на любопитна десетка, можеш да ни изпратиш твоя собствена статия и да станеш част от авторите на © 10-те най.
Страхотна статия! Изключително полезно и интересно четиво!