Зима е. Студът те дебне отвсякъде. Прибираш се измръзнал след тежък ден и бленуваш да седнеш на вечеря вкъщи – да си хапнеш някоя вкусна гозбичка, с която да сгрееш душа и тяло. Питаш се каква да бъде тя? Традиционната българска зимна кухня би ти предложила свинско със зеле, капама, гювеч, любимите сармички. Но какво ли си отговарят на този въпрос в останалите държави по света? Какви са техните ястия, без които не могат да преминат през зимата?
Ако се поразтърсиш из интернет, ще попаднеш на страхотни, дори леко чудати комбинации от продукти и подправки, но пък нали това му е интересното. Ако искаш да вкусиш от класическите зимни ястия по света, но не знаеш откъде да започнеш, ние сме подбрали за теб едни 10, които са не просто от различни близки нам държави, но дори от други континенти.
1. Бешбармак (Казахстан)
Име, трудно за произнасяне, но ястие, което определено се запомня! Бешбармакът е традиционно ястие за Казахстан, но и за бешкирския и тюркския народи. Тази гозба изисква наличието на солидно парче месо (агнешко, говеждо или конско), което се вари на бавен огън около 3 часа. После се оставя да се охлади и се нарязва на тънки парченца. Това месо се слага между тестени домашно приготвени блатове, нарязани на малки квадрати (подобно на тези за лазаня), които са предварително сварени в бульона от месото. Класическото консумиране на това ястие става по най-древния начин – с ръце. Именно това означава и самото име на гозбата – „Пет пръста“. Включваме го в списъка със зимните блюда, тъй като и месото, и тестото са доста тежки за организма, а когато са събрани заедно, са си класическа зимна комбинация.
2. Гулаш (Унгария)
Лесен за приготвяне, прост като съставни продукти, среща се на всяка крачка из уличните ресторанти на Унгария – няма по-унгарско ястие от гулашът! Предпочитан е за консумация целогодишно, но особено през зимата! Съществуват всякакви негови вариации, единственото, което трябва да не допускате е да пропуснете да го опитате поне веднъж, ако сте посетили родината му. Тази традиционна супа/яхния съдържа карфиол, картоф, моркови и червена чушка. Разбира се, месото е най-ценният участник в него, но за вегетарианците има опция и за постен гулаш.
3. Риболита (Италия)
Ястие, датиращо от Средновековието в Италия, без което не минава нито една зима на всеки уважаващ себе си италианец. Това е супа, резултат на усилията на бедните хора, които някога са искали да се заситят добре, но с малко разход на средства. Така те събрали в едно двата най-разпространени в Тоскана зеленчука – зеле и боб. Добавили и малко стар хляб (за да не се изхвърля), който да сгъстява супата. И така кой да предполага, че тази проста по състав и лесна за приготвяне гозба, ще бележи зимния сезон в цяла една италианска област. За да знаеш, че си опитал най-добре приготвената Риболита, довери се на местен готвач и просто си я поръчай при следващо посещение на Италия.
4. Краутзупе (Австрия)
Не само на Балканите асоциираме зимата със „зеле“, когато става дума за кулинарни предложения и продуктите, които са заложени в сезонните рецепти в този период на годината. Австрийците например също го използват и то като главен герой в най-приготвяната им зимна супа – Краутзупе. Компания му правят още морков и червена чушка – също доста характерни за зимата зеленчуци и добре виреещи по земеделските площи на австрийската провинция Бургенланд. Точно отттам произхожда класическата австрийска зелева супа. Още един пример, че с качествените, но малко на брой, продукти могат да се правят чудеса.
5. Сациви (Грузия)
Сациви е едно от по-екзотичните ни предложения. Идва от не толкова далечна Грузия и тайната му се крие в соса (който всъщност дава името и на цялото блюдо). Той е сос от орехи и придава малко по-тежък вкус на ястието, поради което вероятно се смята и за по-скоро подходящо за консумиране през зимата. Най-важното, ако получиш шанс да опиташ тази вкусотия, е да не пропуснеш да отопиш хляба си в соса! Е, ще изпиташ наслада и от крехките късчета заешко или пилешко, комбинирани с капки лимон, билки и чесън. Но ореховата заливка е царицата на ястието!
6. Еленска яхния (Финландия)
Като чуеш Финландия, в съзнанието ти изникват навярно образите на джуджета, Дядо Коледа и… елени. Но освен да дърпат шейни в приказките, те често служат и като основен герой в зимните специалитети на местните. Затова тук ще споменем именно еленската яхния (хирвипата) като традиционна финландска храна през зимата. Най-често се предлага в комбинация с картофено пюре или сос от боровинки (а понякога и с двете). Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите. Грешка ще е да не опитате подобно блюдо, ако сте турист във Финландия.
7. Фъ (Виетнам)
С това ястие отново ще направим екзотична крачка в страни от познатото за нашето небце, а именно – виетнамското ястие Фъ. Движиш ли се по тесните прашни улички с малки ресторантчета и дори места за бързо хранене из Виетнам, ще усещаш все една привлекателна и вкусна миризма – това е Фъ! Кара те да спреш, да се върнеш и да си вземеш за вкъщи поне! Представлява микс от оризови (колко изненадващо) спагети и късчета телешко или пилешко месо, залети с билков бульон. И съдържа всичко необходимо за засищащо зимно ястие – месо и тесто, потопени в топла, сгряваща заливка. Прииска ти се да опиташ, нали?
8. Турон (Испания)
След супи и основни ястия, май е време да вмъкнем и един десерт. А нищо по-подходящо не ни дойде наум от турон. Испанците го обожават и по време на зимните празници консумират прекомерни количества от него. А какво е това? Дали си го виждал поне как изглежда? Почти сме сигурни, че да. Това е местната бадемова нуга. Автентичната се произвежда само в провинция Аликанте, където отглеждането на бадеми е основен поминък. След като се „наберат“ и почистят, се смесват с яйчен белтък и мед. Сместа оставя се да стегне и чудният десерт е вече факт.
9. Сармале (Румъния)
Битуващият шеговит израз „балканско суши“ сам по себе си подсказва, че не само у нас се консумират сарми на полуострова. Сармале е румънската разновидност на ястието, без което Коледа не може да се състои (както и при нас). Начинът на приготвяне също е доста подобен на българските – кълцано месо, примесено с ориз, лук и подправки. Разликата е, че румънците ползват и пилешко месо, докато ние сме привърженици на свинското. Постните сармале са доста по-различни от нашенските – те слагат в зелевите или лозови листа освен ориз и моркови, гъби и ядки. А вместо гарнирани с кисело мляко, ги поднасят в компанията на качамак (мамалига) или заквасена сметана.
10. Капустница (Словакия)
Предлагаме ти още една рецепта с кисело зеле, този път да видим как го приготвят в Словакия. Капустницата е нещо подобно на нашето класическо „свинско със зеле“, но с малко повечко продукти. Нарязаното на ситно зеле се слага в голям съд заедно със свинското, залива се с вино и сока от зелето и се оставя да ври на тих огън до готовност на месото. В съда се добавят още чесън, гъби, цели глави лук, надупчени с карамфил и цели ябълки. Отделно в тиган се запържват бекон и нарязана на кръгчета наденица или дебърцини. Добавят се към останалите продукти и се оставят да поврат заедно 10-ина минути. Крайният резултат е зашеметяващ!
Артистична натура, скрита в облика на „сериозната професия“ (занимава се с финанси). Търсач на преживявания, с интерес към пътешествията и изкуството във всичките му форми. Дете на морето – обожава морския бриз в косите, пясъка между пръстите на краката и звука на разплискващи се морски вълни.