Витамин B3 е важен микроелемент, който тялото използва за метаболизма, нервната система и също така има антиоксидативна функция. Тялото не може само да произвежда витамина и затова са ни нужни храни, които са богати на B3. Сега ще се спрем на 10 от тях.
1. Пилешки гърди
Вкусните пилешки гърди, приготвени с картофки, са напълно подходящи да си набавим от него. Освен на B3 важно е да се подчертае, че пилешките гърди са богати на белтък.
2. Риба тон
Не всички обичат да ядат месо и именно затова добър заместител е рибата тон. Тя е със съдържание на витамин B3, B12, омега-3 мастни киселини и протеини.
3. Сьомга
Сьомгата е много богата с микроелементи, включително и B3. Този вид риба предпазва от сърдечни заболявания, инфекции и възпаления.
4. Свинско месо
Свинско месце с винце – неочаквано добра комбинация. А още по-добре е, че съдържа витамин B3.
5. Фъстъци
Фъстъците са добри за похапване пред телевизора, което е и огромен плюс, тъй като си набавяме витамина, докато релаксираме.
6. Кафяв ориз
Кафявият ориз е богат на доста микроелементи, включително витамин B3. Това го прави полезен за сърцето. Хората с наднормено тегло могат да консумират този вид ориз, тъй като от белия килограмите се задържат.
7. Картофи
Всички ние обичаме да си похапваме картофи. Това е още един плюс, че са в нашето редовни меню, тъй като са богати на много витамини, разбира се и B3.
8. Хляб
Хлябът, без който не можем, също е богат на този витамин.
9. Гъби
За тези, които избягват тестените изделия и месото, гъбите са чудесен източник на витамин B3. Освен витамин B3, гъбите са богати и на друг важен витамин за нашето тяло – витамин D.
10. Авокадо
Авокадото е богато на фибри, витамини и минерали. Изключително полезен е за нашето здраве, защото предпазва от сърдечни болести.
Анита Александрова е биолог по образование и темите, свързани с медицината и човешкото здраве, са ѝ изключително близки. В свободното си време обича да пътува, да чете и пише.