Кое е ястието, което приготвяте за най-специалните си гости? Кое е кулинарното изкушение, с което със сигурност бихте блеснали и пред най-изтънчените ценители на вкусната храна?
На 18 ноември на голям екран идва киноугощение от ново измерение, което ще задоволи и най-фините киновкусове с перфектно подготвената и още повече – брилянтно изпълнената трилър мистерия „Менюто“.
Страхотен повод сайтът © Вкуси ме да ви предизвика в търсене на най-добрата гурме рецепта!
Предизвикайте сетивата си, настройте се авантюристично, помислете за нещо от най-висша гурме класа, сгответе го за себе си и за семейството си, а за читателите на © Вкуси ме го снимайте и опишете рецептата, като внимавате да не пропуснете и най-малкия детайл.
До 17 ноември най-вкусният сайт събира изискани кулинарни идеи с вашите авторски снимки към тях. Всички получени вкусни идеи ще намерят своето място във © Вкуси ме. На 18 ноември 2022 г. всички кулинарни предложения ще бъдат обсъдени задълбочено и ще бъдат определени двете най-оригинални рецепти.
Наградите: Два двойни билета за най-„вкусното“ и провокативно изживяване в киносалоните тази есен – филма „Менюто”, което ще изживеем в компанията на номинирания за „Оскар“ Рейф Файнс , младите звезди Аня Тейлър-Джой, Никълъс Холт и още впечатляващи актьори.
В „Менюто“ млада двойка предприема пътуване до ексклузивен ресторант на отдалечен остров, за да задоволят кулинарните си и душевни търсения, опитвайки последното изключително дегустационно меню, подготвено от виртуозен майстор готвач (Файнс).
Само избрани гости ще се докоснат до това специално събитие, но могат ли парите да компенсират липсата на вкус и отношение към изкуството във всичките му форми? А когато посредствеността и позата надделеят, последиците са радикални.
Брилянтно заснет, с интригуваща история и забележителни актьорски изпълнения, „Менюто“ категорично се очертава като един от най-добрите и оригинални филми, които ще видим на голям екран тази есен.
Сервираме „Менюто“ от 18 ноември само в кината, а в дните преди премиерата готвим със страст и създаваме изкуство в чиния. Заредете се с кулинарно настроение, сгответе впечатляващо ястие и спечелете! Успех!
Дни преди официалната премиера на филма „Менюто“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата.
1. Режисьор на „Менюто“ е носителят на „Еми“ Марк Милод, познат с работата си по получилите безброй награди световни хитове „Наследници“ (с когото работи заедно с продуцента на филма Адам Маккей) и „Игра на тронове“.
2. Първоначално за режисьор на проекта е бил привлечен Александър Пейн (Потомците, Небраска), заедно с Ема Стоун, която да участва в главната женска роля. Заради конфликт в работните графици, както на актьорския състав, така и на режисьора, продуцентите на филма се спират на Марк Милод и Аня-Тейлър Джой.
3. Както със самото меню, така е експериментите по проекта не спират дотук. Това е първият пълнометражен филм за неговите сценаристи – Сет Райс и Уил Трейси, които обаче стоят зад едни от най-успешните американски вечерни токшоута.
4. Както подсказва и заглавието на филма, храната в „Менюто“ има главна роля. Ето защо режисьорът на филма привлича към проекта Доминик Крен – главен готвач на отличения с три звезди Мишлен популярен ресторант в Сан Франциско Atelier Crenn. Тя заедно със сценаристите създават рецептите, имената и презентацията на всяко от ястията, включено в него.
5. Създаването на физическите ястия, които ще бъдат заснети във филма, е поверено на Кендал Генслер – стилист на храна от Ню Орлиънс, която вече има опит с филмови продукции, като „Джанго без окови“, например. Нейната основна задача е да успее да подготови ястията по такъв начин, че да изглеждат свежи и апетитни, дори и няколко снимачни часа.
6. Тъй като концепцията на ексклузивния ресторант, в който се развива „Менюто“, е с отворена кухня, в която храната се приготвя пред гостите, режисьорът на филма Марк Милод подбира само такива актьори, които да изглеждат убедително пред камера, все едно са истински готвачи, приготвящи ястията в реално време. Всеки един от тях всъщност преди това е работил в някаква сфера от ресторантьорския бранш. „Не исках, човек който се занимава с кулинария, а дори и обикновенитя зрител, да гледа филма и да си каже „Това не се случва по този начин и не се прави така“, споделя Милод. За целта, той дори наема главния готвач Джон Бенхаз, който да напътства и мотивира актьорите.
7. Главната роля на брилянтния, но напълно откачен шеф готвач в „Менюто“ – шеф Словик, е поверена на два пъти номинирания за „Оскар“ – Рейф Файнс. За Файнс е истинска привилегия да може да влезе в образа на тази изключително „интригуваща и загадъчна личност, за която храната е религия, и който всъщност се оказва истински психопат“, както споделя актьорът.
8. Никълъс Холт (Лудия Макс: Пътят на яростта) влиза в ролята на Тейлър – типичният претенциозен, кулинарно обсебен инфлуенсър от XXI век, за когото не е важен вкусът на храната, а по-скоро начинът, по който е презентирана; къде я дегустираш и кой е приготвил. Холт споделя, че до момента това е един от най-предизвикателните и вълнуващи образи, които е изигравал.
9. Идеята за филма „Менюто“ е вдъхновена от реално преживяване на съсценариста Уил Трейси в Норвегия. Преди няколко години, завладян от кулинарна мания, в търсене на най-добрите ресторанти в света, Трейси попада в Берген, Норвегия, където малка лодка го откарва на частен остров, на който се намира един най-изисканите ресторанти в света. Макар и да не споделя много за самото преживяване, голяма част него със сигурност е заложено в сценария на филма.
10. Действието на филма е внимателно планирано и поднесено като истинско меню – разделено на ястия, всяко от които реферира и е посветено към съответния момент от филма.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.