Здравето ни зависи в голяма степен от това с какво се храним. Три са основните хранителни вещества, които трябва да приемаме: въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Богати на белтъчини са вкусните яйчица, които могат да бъдат сготвени по всякакви различни начини. А ето и 10-те ползи от тяхното редовни приемане.
1. Имат много полезни вещества
Яйцата са изключително богати на вещества, които са важни за нашия организъм като например омега-3 мастни киселини.
2. Съдържат холин
Холинът е хранително вещество, което се причистлява към групата на витамин B. Той е важен за функционирането на мозъка и неговия прием може да бъде набавен чрез яйцата.
3. Съдържат лутеин и зеаксантин
Лутеинът и зеаксантинът са антиоксиданти, които са важни за ретината на нашите очи, тъй като я предпазват от свободните радикали. При недостиг на тези два очни пигмента могат да се развият различни болести на очите, като катарка например. Яйчният жълтък е богат на лутеин и заексантин.
4. Намаляват триглицеридите в организма
Натрупването на триглицериди може да доведе до болести на сърцето. Редовният прием на яйца намалява тяхното натрупване.
5. Намаляват калориите
Яйцата са богати на протеини, a те са изключително хранителни вещества. И ако заменим калоричните ястия с яйца, организмът ни ще се чувства много по-добре.
6. Увеличават холестерола
При хора, които имат проблем с ниския холестерол, приготвянето на яйчни ястия, ще разреши този проблем.
7. Укрепват имунната система
Яйцата дават и енергия, която спомага за укрепване на имунната система. Редовната закуска с яйца ще ни даде невероятен старт за деня.
8. Яйцата съдържат минерали
Минералите са важни за нашия организъм, особено желязото. А то е важно да бъде в норма, тъй като недостигът му води до анемия.
9. Източник на мазнини
Яйцата са източник на мазнини, което ограничава образуването на хемороиди и съответно по-лесно изхождане.
10. Балансират кръвната захар
Кръвната захар е важен показател, който трябва да бъде в нормите си, тъй като завишаването ѝ води до диабет. Яйцата създават баланс на кръвната захар в организма.
Анита Александрова е биолог по образование и темите, свързани с медицината и човешкото здраве, са ѝ изключително близки. В свободното си време обича да пътува, да чете и пише.